Megjelent: 4 éve

Mit hozhatnak az új adótörvények?

Kedden került az parlament elé az új adótörvénycsomag, ebben a bért és a juttatásokat is érintő változások is vannak, melyeket Fata László, cafeteria szakértő gyűjtötte össze a Cafeteria Trend Magazinban.

images

1, Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 Ft/km költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték 15 Ft/km értékre növekedne az új javaslat szerint.

2, Pontosításra kerülhet a bölcsődei szolgáltatás adómentessége. Az új törvényi szöveg belefogalmazná az ellátást is, hogy egyértelműbb legyen a helyzet.

3, Új adómentes juttatási elemként jelenhet meg a mobilitási célú lakhatási támogatás (albérlet támogatása), mely a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet.

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe.

Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

4, Az adómentes lakáscélú támogatáshoz kapcsolódóan a tervezet:
- pontosítja a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát
- újra definiálja a méltányolhatóság vizsgálatához kapcsolódó szobaszám és együttlakók meghatározásának szabályait és a méltányolható lakásméretet.

A készülő új szabályozás alapján egy-két személy esetében legfeljebb három szobás, három-négy személy esetében legfeljebb négy szobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret.

- Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok - emlékeztet Fata László cafeteria szakértő. Azonban a tervezetben nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának.
Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Cafeteria 2020 - munkáltatói tervek

Bár 2019. november elején a 2020-as adótörvények végleges állapota még nem volt ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen ... Teljes cikk

Alternatív juttatások bevezetésével növelhető a dolgozók elégedettsége

2019-től több változás is történt a béreket érintő közterhek és kedvezmények szabályozásában. Az előírások megfelelő alkalmazásával... Teljes cikk

Kisebb cafeteria keretben gondolkodnak a cégek 2019-ben

Csak kis mértékben csökkentek a vállalatok cafeteria keretei, mert aki eddig adott, nem gondolta meg magát hirtelen 2019-re. Legfeljebb másként adta ki... Teljes cikk