Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Mit hozhatnak az új adótörvények?

Kedden került az parlament elé az új adótörvénycsomag, ebben a bért és a juttatásokat is érintő változások is vannak, melyeket Fata László, cafeteria szakértő gyűjtötte össze a Cafeteria Trend Magazinban.

images

images

1, Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 Ft/km költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték 15 Ft/km értékre növekedne az új javaslat szerint.

2, Pontosításra kerülhet a bölcsődei szolgáltatás adómentessége. Az új törvényi szöveg belefogalmazná az ellátást is, hogy egyértelműbb legyen a helyzet.

3, Új adómentes juttatási elemként jelenhet meg a mobilitási célú lakhatási támogatás (albérlet támogatása), mely a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet.

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe.

Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

4, Az adómentes lakáscélú támogatáshoz kapcsolódóan a tervezet:
- pontosítja a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát
- újra definiálja a méltányolhatóság vizsgálatához kapcsolódó szobaszám és együttlakók meghatározásának szabályait és a méltányolható lakásméretet.

A készülő új szabályozás alapján egy-két személy esetében legfeljebb három szobás, három-négy személy esetében legfeljebb négy szobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret.

- Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok - emlékeztet Fata László cafeteria szakértő. Azonban a tervezetben nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának.
Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.
Follow hrportal_hu on Twitter

Egy kávé áráért fittebb lehet a munkahely

A Fitpuli egy mobilapplikációra épülő digitális egészségprogram, amely munkahelyi környezetben támogatja a személyes egészségfejlesztési célokat. Lehel Gábort, az UNION elnök-vezérigazgatóját és Dr. Oláh Dánielt, a Fitpuli ügyvezető igazgatóját kérdeztük az együttműködésükről.tovább..

További cikkek
Száz euróval emelik a minimálbért Franciaországban

Megemelik a minimálbért, továbbá ezentúl az 1200 eurós nyugdíj után fizetendő járulékokat csak a 2000 euró feletti juttatásnál kell megfizetni... Teljes cikk

Kovács Imre bekerült a Rail Cargo Group igazgatóságába

Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává nevezte ki az ÖBB (Osztrák... Teljes cikk

Kedden is folytatódnak a szakszervezetek forgalomlassító akciói

Eltorlaszolhatják a gyárkapukat is, és felkeresnék egyenként a fideszes képviselőket a túlóratörvény ellen tiltakozva. Teljes cikk

Novemberben stagnált a munkanélküliség Csehországban

A munkaügyi hivatal jelentése szerint a munkanélküliség novemberben 2,8 százalékos volt, ami megfelel az októberi szintnek. Egy éve, 2017... Teljes cikk

Fennakadásokat okozott a vasutassztrájk Németországban

Fennakadásokat okozott Németországban a közúti és a vasúti közlekedésben a vasutasok szakszervezetének hétfő reggeli sztrájkja. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár