kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Mitől lesz jó a csapatépító a cégnek és a munkavállalóknak is?

Quiet quitting. Burnout. Fluktuáció. Ha munkáltatóként az a cél, hogy az alkalmazottak minél hosszabb távon a cégnél dolgozzanak, és az is, hogy az előbbi kifejezések ismeretlenek legyenek a szervezeten belül, érdemes időt és energiát fektetni a csapatépítő programokba. De nem mindegy, hogyan!

Mitől lesz jó a csapatépítő?-

A mögöttünk álló évek, a világjárvány, a gazdasági válság és az ezekkel járó, munka világára is kiterjedő nehézségek kapcsán nem kérdés, hogy a HR kulcsfeladata a munkaerő hatékony megtartása. Ennek fontos eleme az eredményes csapatépítő. Az eredményes csapatépítőhöz pedig az alábbiak szükségesek a munkáltató részéről azért, hogy a cég és az alkalmazottak is profitáljanak belőle.

Legyen célja

A csapatépítő akkor lesz igazán hatásos, ha már az indulása előtt van egy meghatározott célja. A legapvetőbb cél persze a csapat összekovácsolása, de ehhez fontos úgy kialakítani a programot, hogy például tisztázhatóak legyenek a csapaton beüli szerepek vagy akár konfliktusok. Nem véletlen, hogy sok munkáltató játékos versenyt is beépít a csapatépítő tréningjébe. Ez lehet akár egy gokartfutam, vagy akár egy KRESZ-kvíz is.

A csapatépítő lehet akár egy gokart futam
A csapatépítő lehet akár egy gokart futam

Vonjon be

De ne csak maga a program! Már a szervezés nulladik fázisában is célszerű bevonni a kollégákat, és megkérdezni, ők milyen jellegű csapatépítőre vágynak. Valószínűleg nem mindenki ugyanarra a programra szavaz majd, de törekedni kell rá, hogy mindenkinek megfeleljen, és mindenkit kellően aktivizáljon is. Azokra a munkavállalókra is gondolni kell, akik inkább agytekervényeiket mozgatnák
meg, és azokra is, akik inkább fizikai feltöltődésre vágynak.

Kovácsoljon össze

A jó csapatépítő rávezeti a résztvevőket az együttműködés fontosságára, ehhez kellenek a közös kihívások, feladatok, majd azok sikeres megoldása, hiszen ezek, amik igazán összekovácsolják a csapatot. Mindenképpen fontos olyan feladatokkal tervezni, amik ezt a célt szolgálják. Ha például választani kell két középvezető jelölt közül, jó lehet különféle versenyszituációkban látni őket egy csapatépítőn, például egy off-road pályán.

A jó csapatépítés összekovácsol
A jó csapatépítés összekovácsol

 

Szórakoztasson és tanítson is

A csapatépítő lényege, hogy szórakoztasson, már csak azért is, hogy pozitív élmény maradjon a kollégák számára, ami középtávon kihat az eredményességükre. A programokat ajánlott úgy megszervezni, hogy a munkavállalók minden érzékére hassanak, tehát gondolkodásra is legyen lehetőség, és mozgásra is.

Legyen rá elég idő

Ha minden korábbi feltétel adott, még mindig érdemes odafigyelni arra, hogy a különféle feladatok milyen időközönként, milyen ütemben követik egymást, de ehhez arra van szükség, hogy kellő időben elkezdődjön a szervezés. Abban az esetben, ha az előkészítésre valamiért nincs elég idő, vagy profik segítségére van szükség, érdemes ellátogatni a drivingcamp oldalára.

A drivingcamp Európa egyik legfejlettebb és legmodernebb vezetéstechnikai központja, és még annál is több. A zsámbéki székhelyű drivingcampnél számos élményprogram közül válogathatnak a munkáltatók, ha csapatépítőt szerveznének. Sőt, arra is van lehetőség, hogy az előre megadott programokból a drivingcamp egy komplett csomagot állítson össze a cég igényeinek megfelelően.

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek