kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Munkahely, munkahely, munkahely

Az emberek legyenek képesek a saját tevékenységük, munkájuk révén megszerezni a családjuk eltartásához szükséges jövedelmet, ezt a célt szolgálja a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Állami Foglalkoztatási Szolgálat országos értekezletén.

A munkaügyi szervezet mintegy háromszáz vezetője előtt tartott előadásában a miniszterelnök öt olyan területet nevezett meg, amelyek alapvetően befolyásolják a foglalkoztatás helyzetét. Elengedhetetlennek tartotta a gazdasági szereplők számára igazodási pontot, iránytűt jelentő nemzeti fejlesztési program meglétét. - Az országnak és egyes térségeknek is tudni kell, hogy miben vagyunk jobbak másoknál, mert ez a sikeres versenyzés feltétele - mondta -, de eddig nem voltak ágazati és területi prioritások. Ugyanakkor - tette hozzá - politikailag rendkívül nehéz három-négy főirányt kitűzni, mert ez számos más terület, ágazat elutasításával jár és azonnal megjelennek a "minket leírtak" típusú ellenvetések. Bejelentette, a Kormány tavasszal javaslatot tesz, hogy milyen tevékenységek köré szerveződjön az ország versenyképessége, a gazdaság modernizációja. A fejlesztési programnak része lesz a szakképzés és a felnőttképzés is.

Átgondolt fejlesztési program mellett a Kormánynak megfelelő támogatáspolitikát, illetve adó- és társadalombiztosítási rendszert kell kialakítani - folytatta Gyurcsány Ferenc. Ma szinte áttekinthetetlen, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a kis- és közepes vállalkozások, a nagy elvonások mellett nehéz eredményesen gazdálkodni, jelentős bevételek keletkeznek az adórendszeren kívül, a magas adók miatt a "minimálbéren élők országa lettünk", felbomlott a közteherviselés belső rendje. Mit lehet tenni? - tette fel a kérdést. Válaszában emlékeztette hallgatóságát, hogy az adók és járulékok az állam legfőbb bevételi forrásai, ezért "nem lehet elvéteni a lépést" az elvonásoknak a gazdasági szempontból indokolt csökkentése során. Kellő megfontolással azonban a Kormány jelentős változásokat kezdeményez, olyan intézkedéseket, amelyek hatnak az adózók magatartására, de nem veszélyeztetik a közfeladatok ellátását.

A foglalkoztatást befolyásoló tényezők között szólt az előadó a monetáris politikáról, kiemelve, hogy a nemzeti jövedelem jelentős része a külkereskedelemben realizálódik. Magas kamatok mellett ugyanakkor nehéz finanszírozni a termelést és a fejlesztést. Hangsúlyozta: az ország alacsony infláció mellett, alacsony kamatokban érdekelt, mert ilyen feltételek között olcsóbbá válik az export és végül ebből lesznek munkahelyek. Az ellenzék - jegyezte meg a miniszterelnök -, a munkahelyekért aggódik, de nem vállalja az érdemi vitát erről a kérdésről.

Fejlesztési program kidolgozása, a támogatások és az elvonások kiegyensúlyozása, a kamatláb alakulása alapvetően befolyásolja a munkaerőpiacot, de szükség van a foglalkoztatást közvetlenül segítő eszközrendszerre is - hangsúlyozta végül a miniszterelnök. Munkahely, munkahely, munkahely - ez áll a kormányprogramban. Kijelentette: bővíteni kell a munkahelyek számát, akkor is, ha nem biztosítható minden esetben magas hozzáadott érték. Önök - fordult a munkaügyi kirendeltségek vezetőihez - jó munkát végeztek az elmúlt évtizedben, amikor munkahelyek százezrei szűntek meg, de most új szakasz kezdődik. Ma az jelenti a fő feladatot, hogy színvonalas szolgáltatásokat kapjanak a munkaerőpiacra belépő fiatalok, illetve az onnan kikerült idősebbek újra munkát találjanak. Megismételte előzőleg tett kijelentését: a kirendeltségek szolgáltatásokat nyújtanak, az ott dolgozók nem hivatalnokok, az ügyfeleknek érezni kell, hogy segítséget kapnak a gondjaik megoldásához.

Az országos értekezleten Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca vezetője a foglalkoztatáspolitika és a felnőttképzés idei feladatairól szólt. Megállapította, hogy a GDP várhatóan 4 százalékkal növekszik, de ez nem hozza magával automatikusan a foglalkoztatás bővülését. Számolni kell azzal, hogy tovább folytatódik a gazdasági szerkezetváltás, és az iskolarendszer sem tudja követni a gyors változásokat. A demográfiai helyzet, a nyugdíjrendszer mozgása és a sorkatonaság - vele a polgári szolgálat - megszűnése kedvezőtlenül hat a munkaerő-piaci folyamatokra. A megtett intézkedések következtében a közszférában várhatóan csökken a foglalkoztatás. Kedvező viszont, hogy 2005-ben jelentősen növekszenek a foglalkoztatásra fordítható költségvetési források, és több pénzhez lehet jutni az EU pályázatok révén is.

A feladatokat számba véve a szakminiszter sürgette a munkaerő-piaci helyzet- és helyismeret, az előrelátás javítását. Kérte kollégáit, hogy egyes térségekre és településekre készítsenek humánerőforrás-térképet, ismerjék meg jobban a tendenciákat, a keresletet és a kínálatot.

Hangsúlyozta: magángazdaságban a minisztérium nem tud munkahelyeket teremteni, de nagyon fontos, hogy a munkaügyi szervezet szoros kapcsolatban legyen a munkaerőpiac minden szereplőjével, az önkormányzatokkal, az érdekképviseletekkel, a civil szervezetekkel és egyre inkább a magán munkaközvetítőkkel is.

Az eredményes és hatékony munkához jobb forráskoordináció kell - emelte ki a miniszter - a tárcán belül és a tárcák között is. Reményét fejezte ki, hogy a Foglalkoztatáspolitikai Kollégium majd ezen a téren megteszi a szükséges lépéseket. Az idén is a kiemelt feladatok sorába tartozik az esélyteremtés, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítése. Ugyancsak hangsúlyosak a felnőttképzés feladatai, a képzésnek jobban kell igazodni a tényleges munkaerő-piaci igényekhez, a tanfolyamokon végzők a mainál magasabb arányban tudjanak elhelyezkedni.

Végezetül Csizmár Gábor felhívta az értekezlet részvevőinek figyelmét a megfelelő módszerek és stílus kialakítására. A munkaügyi szervezetben alapkövetelménynek nevezte a folyamatok ismeretét, a változásokra való felkészülést, a gyors reagálást, a cégekre és személyekre szabott szolgáltatások nyújtását. Fontosnak ítélte a hatósági és a szolgáltató jellegű feladatok szétválasztását, a kulturált munkafeltételek kialakítását, a fizikai és a kommunikációs akadályok elhárítását, hogy az ügyfelek valóban azt érezhessék, ők az elsők.

A miniszter bejelentette, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának irányítására Dr. Tarcsi Gyulát miniszteri biztosnak kinevezte, a terület felügyeletével pedig Héthy Lajos közigazgatási államtitkárt bízta meg.

További személyi változásokról szólva tájékoztatta a részvevőket, hogy Dr. Székely Judit helyettes államtitkár felügyeli a foglalkoztatás és a felnőttképzés területét, Garzó Lilla helyettes államtitkár feladata lesz a tervezés, Dr. Simonyi Ágnes helyettes államtitkár továbbra is a külkapcsolatokat felügyeli, Dr. Herczog László helyettes államtitkár feladata - a társadalmi párbeszéd és a kormányzati bérpolitikai felügyelete - szintén változatlan marad.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek