Megjelent: 1 éve

Munkahelyi terror az EU menekültügyi szervezeténél

Lelki bántalmazás, pszichológiai terror, zaklatás, beszerzési szabálytalanságok, az adatvédelmi elvek megsértése: ez zajlott hosszú időn át az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) a vádak szerint, a szervezet igazgatója most belebukott a hónapok óta tartó vizsgálatba.

José Carreira ügyvezető igazgatót azonnali hatállyal mentette fel a máltai székhelyű EU-s szervezet vezetősége, de a botrány egyáltalán nem új: a Politico még januárban szellőztette meg, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgálatot folytat az EU menekültügyi hivatalánál -írta az Index.

Ha a vádaknak és a munkatársak állításainak csak a fele igaz, az EASO-nál egészen speciális körülmények uralkodtak más EU-s intézményekhez képest. A szervezet jelentősége (és vele a költségvetése) nagyon megnőtt a 2015-ös migrációs válságban, fontos szerepet játszott a tagállamokba érkező menekültek ellátásában.

Idővel azonban kiborult a bili, méghozzá a szervezet portugál vezetőjére. José Carreira beosztottai szerint lelki terrorban tartotta munkatársait, önkényesen rúgott ki vezető beosztású embereket, hazudozott a saját menedzsmentjének, miközben egy sor szabályt is megsértett.
Miután már az OLAF is elkezdett vizsgálódni, még rosszabb lett a helyzet. A személyzeti ügyekért felelős korábbi vezető szerint a problémákról beszélő munkatársakat január után még inkább megfélemlítették és ellehetetlenítették, kémkedtek utánuk, aktákat készítettek és hazug pletykákat terjesztettek róluk, egyes vezetők hamis tanúvallomásokat tettek. Más korábbi vezetők szintén botrányos körülményekről beszéltek.
Carreira mindent tagadott, most azonban, nem várva meg a szeptemberben lejáró szerződése végét, az EASO döntéshozó testülete azonnali hatállyal megfosztotta a tisztségétől.

Index
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter