kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Műszaki tanulmányok után lett ékszergyártó és kereskedő - Feil Róbert, ékszerész egy napja

Feil Róbert ékszergyártó és kereskedő gyermekkora óta ismeri az ékszerek világát. Műszaki tanulmányai után kezdett el az ékszerek kereskedelmével és gyűrűk tervezésével foglalkozni. Érdeklődése később a különböző alapanyagok és drágakövek felé fordult, így elvégezte az ékszerbecsüs képzést is. Marketingesként pedig felépítette családi és saját vállalkozását. Milyen területei vannak a szakmának? Mit érdemes tanulni? Mennyit lehet keresni? Hogy néz ki egy ékszergyártó egy napja?

Hogyan került ebbe a szakmába, miért választotta?

Azt hiszem, az ékszerek iránti érdeklődésem az édesapámtól örököltem, aki egy ékszergyártó és -kereskedő cég tulajdonosa volt. Gyerekként sokat láttam a munkáját, de nem akartam a nyomdokaiba lépni. Inkább a műszaki terület vonzott, és CAD CAM programozó technológusként végeztem. Megtanultam a számítógép-vezérlésű gépeket programozni és kezelni, valamint a 3d-tervezést és nyomtatást, ami nagyon megtetszett. Többféle technológiát kipróbáltam, de ezek voltak a kedvenceim. Amikor 19-20 éves voltam, elkezdtem ékszereket forgalmazni. Olyan ezüst ékszereket árultam, amiket más cégek hoztak be az országba. Édesapám munkája révén ismertem meg az ékszerkereskedelem helyzetét Magyarországon. Ambiciózus voltam, így szerződéseket kötöttem néhány céggel. Ez volt az első tapasztalatom a sales és a marketing területén, ami a kommunikációval és a kereskedelemmel kapcsolatos.

A 2008-2010 közötti gazdasági válság megviselte édesapám cégét. Ő nagykereskedelemmel foglalkozott és karikagyűrűket gyártott akkoriban. Ekkor már online is kereskedtem ékszerekkel és ekkor léptem be a képbe, mint fiatal és lelkes vállalkozó, aki már látta az online marketing lehetőségeit. Persze akkor még nem voltam olyan jártas ezen a területen, mint most. Elkezdtem édesapámnak mesélni az online kereskedelemről és a webshopokról, és hogy hogyan tudnánk az ő termékeit költséghatékonyan eljuttatni magánszemélyekhez, akik így közvetlenül a gyártóhoz vagyis hozzánk fordulhattak, ha személyre szabott ékszerre vágytak. 

Ekkor indult el a cégvezetői pályafutásom, mert úgy döntöttem, hogy nem csak ékszereket akarok árulni, hanem saját kollekciót is akarok gyártani. A 3d technológiai tudásnak köszönhetően elkezdtem fejleszteni a saját első kis kollekciómat, ami eljegyzési gyűrűkből állt, főleg gyémánttal foglaltakból. Édesapám és a bátyám karikagyűrű gyártó tevékenységét és az én új gyémántgyűrű gyártó tevékenységemet egy új cégbe vittük át közösen. Ekkor kezdtem el igazán a cégfejlesztésbe és a szervezeti folyamatok kialakításába bevonódni. Hamarosan rájöttem, hogy szükségem van segítségre, ezért felvettem az első két kollégámat, egyiket logisztikai, másikat sales irányba. Így kezdtem el igazából 2010-ben cégvezetőként dolgozni. Persze még sokat kellett tanulnom, de ekkor kezdődött az a korszak, amikor emberekkel kezdtem foglalkozni, toborozni, felvenni munkatársakat. 

Milyen tanulmányokat végzett a szakmával kapcsolatban, és mennyire tartja fontosnak a folyamatos tanulást?

A tanulmányaim során a műszaki területre koncentráltam. Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, nem volt semmilyen kereskedelmi vagy marketing iskolai végzettségem. Észrevettem, hogy az online marketing terén nagy lehetőségek vannak, ezért elkezdtem keresni olyan képzéseket, amelyek ezt a tudást megadják nekem. Nem találtam olyan felsőoktatási intézményt vagy állami oktatási rendszert, amely megfelelően oktatná az online marketinget, ezért inkább magánképzéseket választottam. Ezek több hónapos, drága, de tartalmas képzések voltak, amelyek az online marketing, a kommunikáció, a sales, a szervezetfejlesztés és a HR területét fedték le. Az elmúlt 15 évben sok ilyen képzésen vettem részt, mert úgy éreztem, hogy mindig van mit tanulnom. Sok vezetői képzést is elvégeztem, amelyek arról szóltak, hogyan toborozzak és tartsak meg jó munkatársakat, hogyan kommunikáljak velük úgy, hogy egy együttműködő kultúrát építsek, amely valódi értékeken alapul.

Mennyire nehéz cégvezetőként kiválasztani egy kollégát? Milyen szempontok alapján dönt? 

A hirdetésünk megalkotására nagy hangsúlyt fektetünk, és hatékonyan szűrjük a jelentkezőket. Először egy űrlapot kell kitölteniük, és egy kis feladatot kell megoldaniuk. Ha van olyan pozíció, ahol fontos a kommunikáció, akkor egy bemutatkozó videót is kérünk tőlük. Ezzel már sokan kiesnek, akik nem elég lelkesek vagy nem felelnek meg az elvárásainknak. Akik továbbjutnak, azokkal telefonon vagy online beszélünk, és csak azokkal találkozunk személyesen, akikkel már van közös alapértékrend és cél. 

A kihívásaink közé tartozik, hogy nehéz jó ékszerészt vagy ékszerszakmai tapasztalattal rendelkező szakembert találni. Ezért igyekszünk vonzóak lenni azzal, hogy bemutatjuk a cégünket, a csapatunkat és az értékeinket. Sok embert nem közvetlenül foglalkoztatunk, hanem alvállalkozói vagy megbízásos alapon dolgozunk velük. Ez főleg az IT és a marketing területén van így. 

Feil Róbert és csapata
Feil Róbert és csapata

Milyen skillek és szakmai tudás kell ehhez a munkához?

Az ékszerészet mint iparág, sokféle szerepet kínál. Vannak, akik az ékszerek értékét ismerik és becsülik, mint én is, aki elvégeztem egy ékszerbecsüs képzést, de sokkal többet tanultam a szakemberektől, akikkel együtt dolgoztam. Vannak, akik az ékszerek kereskedelmével foglalkoznak, és jól ismerik a piacot, de nem tudnak tervezni vagy gyártani. Számomra a tervezés akkor vált érdekessé, amikor 3d technológiát tanultam. Én nem rajzoltam papíron ékszereket, hanem digitálisan terveztem őket. Szerintem, ha valakinek van érzéke az ékszertervezéshez, akkor nem kell hosszú képzést végeznie hozzá. Akár rajzolva, akár digitálisan, egy féléves vagy egyéves képzésen meg lehet tanulni az alapokat az ékszerek világáról, és a saját kreativitással lehet alkotni. Az ékszergyártás viszont már több technológiai tudást igényel. Ha valaki most akarna belekezdeni, azt mondom, hogy nem lehetetlen feladat, és két-három év alatt nagyon jó szintet el lehet érni. Látom is a fiatal tehetségeket, akik alig pár éve kezdtek el foglalkozni az ékszertervezéssel és -készítéssel, de nagyon jó munkákat végeznek. Tehát ha valaki szereti az ékszereket, azt csak bíztatni tudom, hogy próbálja ki ezt a területet.

Milyen kereseti lehetőségek vannak a szakmában? 

Egy pályakezdő ékszertervező is kaphat akár 3-400 ezer Ft-ot havonta. A tapasztaltabb és jobb tervezők pedig akár egymillió forintot vagy annál többet is megkereshetnek havonta.

Hogyan néz ki egy napja?

A munkám cégvezetőként nem egy napra, hanem egy hétre oszlik. A hét elején a csapatommal foglalkozom, akikkel heti megbeszéléseket tartok. Ezek során értékelem az elmúlt heti eredményeket, és kitűzöm a heti célokat. Mindenki kap visszajelzést és motivációt. Emellett a hét elején is foglalkozom olyan projektekkel, amelyek a számok, a termékek és a kommunikáció fejlesztését célozzák. Ezt még nem akarom kiadni a kezemből, mert ez az egyik legfontosabb feladatom a fejlődés szempontjából. A szerdai napom a partnerekkel való egyeztetésről szól, olyan emberek, akik nem kollégák, hanem megbízói vagy beszállítói viszonyban állnak velem. Ők grafikusok, szövegírók, termékfejlesztők vagy más területeken dolgoznak. Velük is heti rendszerességgel tartom a kapcsolatot, és irányítom a projekteket. A hét második felében már csak projektekkel tudok foglalkozni, amelyek a különböző céges területek fejlesztéséről szólnak. Ez lehet szervezetfejlesztés, marketing, termékfejlesztés vagy ügyfélszolgálat. Ha egy napra akarnám lebontani a munkámat, akkor azt mondanám, hogy minden nap elkezdem azzal, hogy beállítom a saját fókuszomat. Megnézem, hogy mik a legfontosabb célok és feladatok, és azokkal kezdem a napot, ha közbejön valami váratlan dolog, akkor csak azokat halasztom el, amik kevésbé fontosak. 

Saját tevékenységemet tekintve kb. 60-70 százalékban ékszergyártó és kereskedő vagyok, aki ismeri az egész folyamatot, csapatot vezet, és végig visz egy egész gyártási folyamatot és márkát épít. Az ékszertervezésben pedig inkább termékfejlesztőként veszek részt, és több tervezővel együttműködve álmodom meg a kollekciókat.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Műszaki tanulmányok után lett ékszergyártó és kereskedő - Feil Róbert, ékszerész egy napja
2. oldal - Milyen folyamatokon megy át egy ékszer a megtervezésétől a megvalósításáig?

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kalauzok nélkül: a MÁV teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek

A MÁV éppen teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek. A Vasutasok Szakszervezetének képviselője úgy gondolja, ez... Teljes cikk

Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk