Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 10 éve

Nagy mell, ápolt haj - jogos munkáltatói elvárások?

Ma nyitja meg Budapesten első kelet-európai egységét a Hooters nemzetközi étteremlánc, amely kizárólag csinos, dúskeblű felszolgáló lányokat alkalmaz. Bár az USA-ban a céget több álláskereső és alkalmazott is sikerrel perelte, a Hooters kitart arculata mellett. Annak jártunk utána, diszkriminál-e egy cég, ha megszabja, hogyan kell kinéznie a munkaerőgárdának.

images

Több felmérés is alátámasztja, hogy a kövérség hátrányt jelent az álláskeresésben. Egy 2006-os Tárki kutatóintézet által készített felmérés szerint míg a bevásárlóközpontokban levő butiktulajdonosok 70 százaléka beszélt az átlagos álláskeresőnek a pozíció részleteiről, addig a kövér állásvadásszal érdemben csak 12 százalék állt szóba. 2008-ban a Yale Egyetem kutatói kérdeztek meg kétezer nőt, akiknek több mint a fele válaszolta azt: előfordult már, hogy túlsúlya miatt nem vették fel egy megcélzott állásra.

A dailymail.co.uk pedig júliusban közölt egy cikket a túlsúly miatti hátrányos megkülönböztetésről egy 48-as ruhamérettel bíró brit ügyvéd esetén keresztül, akit szakmai múltja, kiváló képesítése dacára sehova nem vettek fel. Louisa Verth-tel 160 állásinterjú és 350 megpályázott pozíció után közölte egy vékony, elegáns HR-es: az ügyfeleknek nem tetszene, ezért nem veszik fel. A University of Manchester felmérése szerint a brit hölgy esete nem egyedi, kutatások igazolják, hogy két ugyanolyan végzettségű és képességű pályázóból a vékonyabb illetőt nagyobb eséllyel veszik fel, mint túlsúlyos társát.

Felvetődik a kérdés, szerepelhet-e a hirdetésben a külső, mint a munkakör betöltésének feltétele? Ki lehet-e zárni a kiválasztásnál, el lehet-e valakit bocsátani csupán azért, mert az átlagostól eltérő testalkata, külseje van? Miért visszás, ha a munkáltató megszabja, miképp kell kinéznie a cégprofilhoz leginkább illeszkedő munkaerőgárdának? Ennek jártunk utána.


A jó megjelenés, jó benyomást keltAkkor tehet egy munkáltató külsőre vonatkozó kikötést a kiválasztás során, ha azt meg tudja indokolni, a munkakör betöltéséhez szükséges igényt takar és gazdasági érdeke fűződik hozzá, de nem kerülhet hátrányos helyzetbe az a jelölt, aki nem felel meg ezen munkáltatói kívánalmaknak - mondták lapunknak a szakemberek az egyenlő bánásmódról szóló törvényre hivatkozva. A valóság azonban gyakran igen messze van a törvény betűjétől, a diszkrimináció minden fajtája burjánzik a magyar munkaerőpiacon, csak épp az esetek többsége nem kerül napvilágra, különösen nem a bíróságra. A munkáltatók ugyanis nem a valós okra hivatkozva utasítanak el jelölteket, hanem bizonyos vélt vagy valós szakmai hiányosságokkal támasztják alá döntésüket.
Ilyen egy Hooters-állásinterjú
Nagy a túljelentkezés a magyar Hooters-állásokra. Sajtóhírek szerint a 65 pincérnői állásra több mint 4 ezren jelentkeztek, ebből 2500 lányt hívtak be. Alex Hemingway, a budapesti étterem vezetője személyesen interjúztatja a lányokat. A Hooters-vezető állítja, a hálózatról sugallt kép hamis: nem feltétlenül csak dús keblű nők szolgálhatnak fel náluk. - A betanuló lányok mind nagyon csinosak, kinek teltebb, kinek kevésbé nagy a melle, de mindegyiküknek ígéretes a dekoltázsa - igazolja vissza a Hvg.hu újságírója is, aki pincérnő-jelöltnek álcázva jutott be a Hooters Girl válogatására. A beszámolóból kiderül, a legalább egyéves vendéglátós tapasztalat elvárás, az idegennyelv-tudás viszont nem volt feltétel, ugyanakkor fényképből mindjárt hármat is kértek a riportertől. A hamarosan nyíló étteremben ötvennégyen már betanításon vannak, melyet tengeren túlról érkezett kolléganőik tartanak. Az "utolsó utáni" válogatáson részt vevő 19 és 24 év közötti lányokról egy adatlap kitöltése után az étteremben egy egész alakos fotót, majd portrét készítettek, hogy a kiválasztásért felelősöknek a meghallgatás után se kelljen a memóriájukra hagyatkozniuk. Az eligazításon mindenki számára világossá válik, hogy itt nem a hagyományos pincérszerepet kell betölteni, a kiszolgálás sem a hagyományos módon történik és a vendégekkel való beszélgetés, fotózkodás is hozzátartozik a pincérnők feladatkörébe. A sokaknak csalódást okozó minimálbér mellett a lányok a borravalót megtarthatják, a munkaidő pedig rugalmas. És azok a sajtóértesülések is igaznak bizonyultak, amelyek szerint különböző juttatások is járnak a lányoknak. Így szolárium- és aerobikbérlet, fodrász, és profi sminkes tanácsok. Ugyanis ahhoz, hogy valaki Hooters-lánnyá váljon, rengeteg előírásnak - étkezési, edzési, sminkelési - kell megfelelnie. Azt is kikötik például, hogy a lányok a hajukat csak kiengedve, mindenféle hajdísz nélkül hordhatják, a sort fölött nem buggyanhat ki hurkácska, a pólóból nem villanhat ki a melltartópánt. A tetoválásokat és a piercingeket sem tűri az étterem.


- A külsőségekre vonatkozó kitételek döntő többsége sokszor abból a célból születik meg, hogy egy csoportot előnyben részesítsen a munkáltató valamely más csoport tagjainak hátrányára. Nagyon oda kell figyelnie erre a HR-eseknek, mert ez törvényellenes, és büntetést vonhat maga után az Egyenlő Bánásmód Hatóság jóvoltából - mondja Pethő Anikó, az Aarenson vezető tanácsadója. Hozzáteszi: ügyfeleik nem feltétlenül diszkriminatív jelleggel várják el a jövendőbeli munkavállalótól a bizalomgerjesztő megjelenést, hanem magasabb beválást arányt remélnek attól. Úgy vélik ugyanis, hogy a munkahelyi közösséghez, cégkultúrához életkor, megjelenés szempontjából leginkább illeszkedő ember könnyebben tud beilleszkedni. A cégek gyakran az esztétikus külsőhöz pozitív tulajdonságokat társítanak. Úgy gondolják, hogy aki ad magára, sportos, egészséges, az feltételezhetően a munkájára is igényesebb - mondja a HR-es.

A munkáltatók a diszkrimináció kapcsán gyakran a túlsúly miatt kialakuló egészségügyi problémák okozta többletköltséggel védekeznek. Az elhízás miatt ugyanis szívproblémák, mozgásszervi problémák, cukorbetegség alakulhat ki. De az is előfordul, hogy nem a különböző vélt vagy valós tulajdonságaik, vagy azok hiánya miatt nem vesznek fel túlsúlyos, kevésbé csinos egyéneket a munkáltatók, de még csak nem is a betegségek okozta többletköltségek miatt, hanem azért, mert esztétikusabbnak találják a vékony embereket, ezért inkább őket választják. Ez pedig már kimeríti a diszkrimináció fogalmát. Akadnak azonban olyan esetek, amikor ezt jogosan teheti meg a cég.


Nagy mell a cég védjegyeA Hooters amerikai étteremlánc konkrét kívánalmakat fogalmaz meg potenciális dolgozóinak külsejével kapcsolatban. A kelet-európai egységét augusztus 27-én megnyitó vendéglőnek nem az ételeinek minősége a védjegye, hanem az, hogy kizárólag csinos, nagy mellű pincérnők szolgálnak fel, akiknek rövidnadrágból és topból áll az egyenruhája, hogy még jobban hangsúlyozzák testi adottságaikat. Az előzőek fényében felmerül a kérdés, lehet-e ilyen kikötést tenni a hirdetésben?


Jogos munkáltatói elvárás az esztétikus külső?- Ha a cég arcaként jelenik meg a munkatárs, ügyfelekkel kell tartania a kapcsolatot, akkor a hirdetésbe belefoglalhatóak a jellemre vonatkozó, de külsőségekben is megnyilvánuló munkáltatói elvárások, mint például az ápolt megjelenés - világosít fel Pethő Anikó. A potenciális munkavállaló mellméretére vonatkozó kitétel azonban nem szerepelhet a hirdetésben - utal a Hooters kiválasztási gyakorlatára Pethő Anikó.

Van olyan területe a munka világának, ahol bizony szigorú öltözködési etikettet kell betartani, a tetoválás, piercing kizáró tényező és még a haj- és bajuszviselésbe is beleszólnak - sorolja a HR-es. Elsősorban szem előtt levő munkaköröknél (recepciós, ügyfélszolgálatos, értékesítői, felszolgálói, eladói, tanácsadói, pályázatírói állásajánlatoknál) előny a jó külső. - Az esztétikus külső (fogazat, ápolt, homlokba nem lógó haj, egy gyűrű a kézen) szép artikuláció, elegáns megjelenés előny lehet például egy sales-es pozíciónál. Hátrányként azonban ez nem fogalmazható meg, ha valaki ezzel nem rendelkezik és nem is írhatók le ezen kívánalmak - magyarázza a HR tanácsadó.
Sajtóhírek szerint a Hooters éttermeknek az Egyesült Államokban számos olyan perrel kellett szembenézniük, amelyben álláskeresők vagy sértett alkalmazottak kértek - és több esetben kaptak is - kártérítést. A panaszosok között voltak férfiak és olyan pincérnők is, akiket sportolásra akartak kötelezni, hogy vonzóbbak legyenek a méreteik. A Hooters a perek ellenére kitart arculata mellett.

- A hostesseknél, légiutas-kísérőknél jogos elvárás a megnyerő küllem, ha ez többedik paraméterként szerepel az elvárások sorában. A döntő kérdés az, hogy a munkáltató részéről jogos, ésszerű és szükséges elvárás-e a külsőre vonatkozó kritérium. A diszkriminációs törvényben szerepel egy úgynevezett generálklauzula, egy általános felmentő szabály, amelynek értelmében nem diszkriminatív az az elvárás, aminek - a jogszabályszöveg szerint - "tárgyilagos mérlegelés szerint az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggő, ésszerű indoka van", azaz jogszerű és méltányolható munkáltatói érdeken nyugszik -- tájékoztat Dr. Göndös Gábor munkajogász.

Kiemelte: ha ennek az étteremnek a szolgáltatása a világ minden táján - és mondjuk a franchise szerződés is a mindenhol kifejezetten így szól - a felszolgáló hölgyek átlagost meghaladó kebelméretéről, szembeötlő megjelenéséről ismerszik meg, akkor ez jogszerű kiválasztó tényezővé válhat, azaz a munkáltató ezen általános klauzula mentén mentesülhet a diszkrimináció vádja alól. - Ha azonban egy ilyen külsővel nem, vendéglátóipari végzettséggel viszont rendelkező pályázó marad alul az előbb leírt fizikai adottságú jelölttel szemben, akinek történetesen nincsen ilyen képesítése, az már hátrányos megkülönböztetésnek minősülhet - emeli ki. Göndös Gábor szerint úgy van jogi biztonságban az üzemeltető diszkrimináció szempontjából, ha a kiválasztott végső halmaz a dús kebleken túl rendelkezik a vendéglátóiparban megkívánt alapképesítésekkel, erkölcsi bizonyítvánnyal, szakirányú végzettséggel.

A Hooters-nél azonban külön vizsgálandó lehet, hogy nem ütközik-e eleve a jó erkölcs szabályaiba a cég arculata, felépítése, ami olyannyira a ledérségre, a szexualitásra, az elsődleges nemi jellegre utal - emeli ki a munkajogász. Véleménye szerint a mai modern világban elsősorban azonban nem ettől kell tartani.


Jogszerűen zárhatók ki a kiválasztásból a túlsúlyosok?Ott, ahol a fizikai esztétikum, rendezett alkat a munkáltató piaci megjelenését, jelképét, a vele való azonosulást hordozza magában - pl. fitness stúdió, reformpékség, kerékpárüzlet, sportbolt - értelemszerű, hogy a súlyproblémával küzdőket nem látják szívesen, hiszen kevéssé tudják hitelesen képviselni a munkáltató törekvéseit - mondja a jogász. Jogszerű, gazdaságilag és jogilag is érvelhető szűkítés lehet tehát a kiválasztásnál, ha elsősorban (de csak többedik megkötésként) azokat veszik fel, akik úgy is megfelelnek a cég követelményeinek, hogy küllemükkel is hiteles képet képesek közvetíteni a kuncsaftok felé. Az álláshirdetésbe mindezt tehát inkább pozitívan, kívánalomként, elbírálási előnyként tanácsos kikötniük és nem eleve kizáró, negatív feltételként - húzza alá Göndös Gábor.

A jogász szerint a német jogba egyébként is kezd beszivárogni az az álláspont, hogy a felróhatóan egészségtelen, elhanyagolt, ápolatlan fizikai állapot - a táppénzes állomány, a munkaképtelenség, valamint a munkaerő- és munkanapkiesés okán - egy bizonyos idő után igenis joggal ösztönözheti a munkáltatót arra, hogy e munkavállalójától megváljon. Mielőtt azonban valamely hazai munkáltató vérszemet kapna, a munkajogász leszögezi: a honi bíráskodás jelenleg még nem kész arra, hogy ezt így kereken kimondja.

A magas munkanélküliség, a munkáltatók irányába egyre rugalmasabbá váló munkaerőpiac fényében kijelenthető: a munkáltatóknak van miből szűrniük, így a munkavállalóknak kell "áldozatot" hozniuk az állásért cserébe feltéve, ha a cég elvárása reálisan teljesíthető. Viszont a jó szakemberekből még mindig kevés van, ezért ezen kívánalmak kevésbé nyomnak a latba a munkaerőpiacon a hiánycikknek számító tudás mellett.
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Levonhat-e a munkabérből a munkáltató, ha követelése van?

Előfordul, hogy a munkáltatónak különböző okokból követelése van a munkavállaló felé. Gondoljunk csak például egy munkavállaló által a céges... Teljes cikk

Ezek a támogatások érintik az ukrajnai menekültek foglalkoztatását

Magyarország a munkáltatóknak nyújtott támogatással segíti az Ukrajna területéről menekültek magyarországi foglalkoztatását. A támogatást a... Teljes cikk

Munkajogi kisokos háborús helyzetben

A járványhelyzetből éppen kifelé araszoló munkáltatók az elmúlt napok, hetek háborús eseményei következtében új kihívásokkal szembesültek. A... Teljes cikk