Szerző: Berta László Megjelent: 3 éve

Napi 30 ezerért viszik a migránsokat a BKV sofőrjei

Holnap érkezik meg a BKV-sofőrök számláira a migránsok szállításáért járó rendkívüli bér: a vezetésért napi bruttó 25-30 ezer forintot, az állásidőért bruttó 1750-et fizet a BKV.

A BKV és a társaságnál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet megegyezett arról, hogy mennyivel több pénzt kapnak október 8-án a migránsokat szállító BKV-sofőrök. A vezetési időre száz százalékos pótlék jár a napi bérezésén felül. Nemes Gábor szakszervezeti elnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy így a buszvezetők napi bruttó 25-30 ezer forint közötti összeget kapnak a migránsok szállításáért. Az összeg attól függ, mekkora órabérekért dolgozik az adott sofőr, mert ehhez állítják be a pótlékot. "Ez teljesen korrekt, örülünk neki, hogy sikerült ebben megállapodni" - mondta el a szakszervezeti vezető a HR Portálnak. Az állásidőre bruttó 1750 forintos órabért számolnak.

Nemes szerint ekkora napi bérre számíthat, aki 8 órában menekülteket szállít. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyit dolgozik összesen, hiszen döntően a napi meló után jönnek a külön utak.

A BKV és a szakszervezet megállapodásának része, hogy módosítani fogják a kollektív szerződést egy rendkívüli helyzetekre vonatkozó szabállyal, hogy a hasonló eseteket huzavona nélkül kezelhessék. A migránsok szállítása szeptember elejétől indult, Nemes szerint a BKV nehezen ült asztalhoz, de a végére konstruktívvá vált a tárgyalás.

A migránsok szállítását végző buszsofőröket a rendőrök utasítják, s mint írtuk Nemes Gábor szerint ezzel a BKV elveszítette a munkáltatói jogkört, viszont a nyakán maradt a felelősség az utasok, a sofőr és a jármű miatt - erre úgy reagált a közlekedési társaság, hogy a migránsok szállításában résztvevő járművezetők munkáltatója továbbra is a BKV.

"A szállítási feladatot a rendőrség megrendelésére, értelemszerűen az ő iránymutatásuk alapján látjuk el" - írták lapunknak. A helyzet megoldására kihelyezett diszpécserszolgálatot javasolt a szakszervezet, ahol a BKV munkatársai képviselnék a társaságot. Amit azzal az indokkal vetett el a BKV, hogy nem egy helyre mennek a buszok. Nemestől tudtuk meg, hogy mintegy két hete BKV-s telefonos koordinátor segít a sofőröknek, ami javított helyzetükön.

Ha BKV- vagy Volán-buszsofőrként érintett volt vagy jelenleg is érintett menekültek szállításában, és megosztaná velünk véleményét, tapasztalatait, kérjük, írjon az info@hrportal.hu vagy a cikk mellett a szerző nevére kattintva.

Elbocsátáshoz vezet a buszbérlés

A Népszabadság mai számában lehet arról olvasni, hogy az Egységes Közlekedési Szakszervezet információi szerint a BKV vezetése a buszbérlések miatt, teljesítménycsökkenésre hivatkozva több tucat sofőrt érintő létszámleépítéséről döntött. Az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanakkor a buszbérlés ésszerűtlenül drága, ráadásul a teljesítménycsökkenés miatt a cég pozícióit is rontja.
Follow hrportal_hu on Twitter

Mennyit keres egy szakács?

Bár a szakközépiskolába jelentkező nyolcadikosok közül a legtöbben szakácsnak jelentkeztek idén, a vendéglátóiparban komoly hiány van ebben a szakmában is, hiszen például a nyár folyamán a pincérek mellett a szakácsokat emlegették leggyakrabban, mint hiányzó munkaerőt. Ennek akár oka lehet a fizetés is, hiszen a Fizetések.hu adatai szerint a havi bruttó átlagbér mindössze 203 600 forint. tovább..

További cikkek
Száz euróval emelik a minimálbért Franciaországban

Megemelik a minimálbért, továbbá ezentúl az 1200 eurós nyugdíj után fizetendő járulékokat csak a 2000 euró feletti juttatásnál kell megfizetni... Teljes cikk

Kovács Imre bekerült a Rail Cargo Group igazgatóságába

Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává nevezte ki az ÖBB (Osztrák... Teljes cikk

Kedden is folytatódnak a szakszervezetek forgalomlassító akciói

Eltorlaszolhatják a gyárkapukat is, és felkeresnék egyenként a fideszes képviselőket a túlóratörvény ellen tiltakozva. Teljes cikk

Novemberben stagnált a munkanélküliség Csehországban

A munkaügyi hivatal jelentése szerint a munkanélküliség novemberben 2,8 százalékos volt, ami megfelel az októberi szintnek. Egy éve, 2017... Teljes cikk

Fennakadásokat okozott a vasutassztrájk Németországban

Fennakadásokat okozott Németországban a közúti és a vasúti közlekedésben a vasutasok szakszervezetének hétfő reggeli sztrájkja. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár