Megjelent: 10 hónapja

Négyből három európai pilóta elaludt az elmúlt egy hónapban vezetés közben

A pilóták kimerültek. Egy friss felmérés adatai szerint 4 európai pilóta közül 3 elaludt az elmúlt egy hónapban legalább egyszer, miközben repülőgépet vezetett.

pilóta európai felmérés alvás-

Egy európai pilóták körében végzett felmérés szerint a válaszadók mintegy 75%-a az elmúlt hetekben mikroalváson kapta magát.

Szerintük a légitársaságok nem kezelik megfelelően a fáradtság kockázatát.

A Baines Simmons repülésbiztonsági tanácsadó cég által az Európai Pilóták Szövetség számára készített júliusi felmérése szerint a válaszadók mintegy 75%-a mondta, hogy a megelőző négy hétben legalább egyszer mikroalváson kapta magát, miközben repülőgépet vezetett.

A válaszadók negyede mondta azt, hogy a felmérés kitöltését megelőző négy hétben öt vagy több mikroalvása volt. Ezeket rövid, nem ellenőrzött alvási időszakokként határozták meg, amelyek nyitott vagy csukott szemmel történtek.

A jelentés rávilágít a pilóták fáradtságának szintjével kapcsolatos aggodalmakra, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a légitársaságoknak többet kellene tenniük ennek kezelése érdekében. Például megkönnyíteni annak jelentését, ha fáradtak, megváltoztatni a menetrendet, hogy több pihenőidő álljon rendelkezésre a feladatok között, és javítani a szállodai elhelyezést, ha a személyzet nem tud jól aludni.

A felmérésben részt vevő közel 7000 válaszadó kevesebb mint negyede mondta azt, hogy a fáradtság kockázatát nagyon vagy többnyire jól kezelik annál a légitársaságnál, ahol dolgoznak. Közel egyharmaduk szerint nem kezelik megfelelően - ezt leginkább az Egyesült Királyságban és Írországban működő légitársaságok pilótái állították.

“Ezek aggasztó jelek és egyértelműen arra mutatnak, hogy a fáradtsággal kapcsolatos biztonsági kockázatokat számos európai légitársaságnál nem kezelik megfelelően” - mondta Otjan de Bruijn, az ECA elnöke nyilatkozatában.

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége egy júniusi biztonsági tájékoztatóban figyelmeztetett a fáradtsággal kapcsolatos aggályokra, amelyben megjegyezte, hogy a szektort sújtó általános munkaerőhiány a személyzet tagjainak fáradtságához vezethet, ami potenciálisan biztonsági kockázat.

Az ECA felmérésében részt vevők 82%-a mondta azt, hogy tudja, hogyan kell a fáradtságról szóló jelzést benyújtani a légitársaságánál, de csak 44,1% állította, hogy a rendszer könnyen hozzáférhető, és alig több mint egynegyedük szerint gyors és egyszerű a kitöltése. A válaszadók mindössze 10%-a mondta azt, hogy a fáradtságról szóló jelentések a biztonság javítását célzó működési változtatásokhoz vezettek munkaadójuknál. 

A felmérés hatalmas különbségeket mutatott ki a fáradtságról szóló jelentésekhez való hozzáállásában a légitársaságok székhelye szerinti országok között, a legrosszabbul az ír és a máltai légitársaságok teljesítettek.

Márpedig hatékony jelentési rendszer nélkül erősen korlátozott annak esélye, hogy a fáradtság kockázatát enyhítő intézkedések történjenek.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk