Megjelent: 8 éve

Nem elég biztonságos a SZÉP-kártya? - illetéktelenek is felhasználhatják

images

A BalaBit nevű magyar internetbiztonsági cég szerint az üdülési csekken kívül a melegétel utalványok és az egészségpénztári szolgáltatások egy részének funkcióit is magába olvasztó SZÉP-kártyákon nem megfelelően védettek a kártyatulajdonosok személyes adatai. A társaság szakértőinek vizsgálatai szerint az okoz problémát, hogy a kártyákkal való internetes fizetéshez általában elegendő a kártyaszám és a lejárati dátum megadása, semmilyen egyedi azonosító megadására nincs szükség - írja az [origo]. A BalaBit szakértői úgy vélik, hogy a SZÉP-kártyával történő személyes fizetés esetén is PIN-kódot kellene alkalmazni, jelenleg ugyanis erre nincs szükség, a pénztárosok csak az aláírást és a személyes iratokat ellenőrizhetik. Ráadásul a fizetéskor kapott bizonylatok minden olyan információt tartalmaznak, amelyekre az adott SZÉP-kártyával való internetes fizetéshez szükség lehet.

Bár az előírások szerint meg kellene adni a kártyabirtokos és a kártya kibocsátójának nevét is, ezeket sem nehéz megszerezni, mivel ha valaki SZÉP-kártyával fizet valahol, ezek megtalálhatóak a blokkon. A BalaBit szakértői a SZÉP-kártyát használóknak azt javasolják, hogy a kártyához kapott telefonos kódot a felhasználók az első alkalommal változtassák meg, az azzal való fizetéskor soha ne hagyják a pénztárnál, vagy ne is dobják ki a közelben a kapott blokkot. Ezen felül érdemes titokban tartani a kártyák számát és lejárati dátumát, illetve ellenőrizni a kártyaegyenleget, hogy minden gyanús tranzakciót azonnal észlelni lehessen.

A kibocsátók szerint nincs veszély

A BalaBit által felvetett aggályokra a három hazai kártyakibocsátó cég, az OTP, az MKB és a K&H Csoport közös nyilatkozatot adott ki. A kibocsátók szerint nem lehet egyszerűen visszaélni a SZÉP-kártyákkal, mert internetes foglalás esetén elég könnyen lebuktatható a csaló személye, ha például házhozszállítást kér, vagy személyesen veszi igénybe szolgáltatást. A társaságok közleményükben arra is kitérnek, hogy a SZÉP-kártyával végzett fizetések tizenöt munkanapos utalási határidővel történnek, ami lehetőséget ad az utólagos reklamációra és a jogosulatlan felhasználás kiszűrésére is, a kártyákat pedig telefonos ügyfélszolgálaton is le lehet tiltani.

Hogyan lehet még jobb a Széchenyi Pihenő Kártyánk?

Egy portálunkhoz érkezett sajtóközlemény szerint a Cafeteria TREND Magazin a munkáltatók javaslatára készített egy felmérést, hogy mi kaphatna még helyet a SZÉP-kártya szabadidő alszámláján. A februári Nagy Cafeteria Audit országjáró képzéssorozatán a résztvevő munkáltatók egy-két olyan területet hoztak fel javaslatként, melyekkel még hasznosabb lenne a kártya a felhasználók számára. A fejlesztési ötletek főként a kártya szabadidő alszámlájára vonatkoztak.

Az egyik javaslati irány a sportolási lehetőségek terültét ölelte fel. 2012. január 1-től az egészségpénztári számla terhére kedvezményesen finanszírozható körből kikerült a sportoláshoz kapcsolódó belépők, tagsági díjak. Az indoklás az volt, hogy ez majd a SZÉP-kártyán lesz elérhető, ami aztán csak részben valósult meg. A SZÉP-kártya szabadidő alszámlájára a strandok és fürdők használata mellé fitnesz, testépítés és a verseny- és lovaglóistállók használata került fel.

A másik nagyobb javaslati kör a pihenéshez, rekreációhoz kapcsolódó utazást támogatná. Míg a SZÉP-kártya szabadidő alszámlájáról fizethető a belvízi hajózás, addig a vonat és buszjegyek nem téríthetők. Pedig például Ceglédről sokkal könnyebb lenne vonattal eljutni a Balatonra, mint hajójáratokon.

2012. március végén a javaslatok hatására a cafeteriatrend.hu oldal Fata László szakértő vezetésével egy országos felmérésbe kezdett. Első körben összegyűjtötték azokat a munkáltatói javaslatokat, melyek helyet kaphatnának a szabadidő alszámlán, majd ezeket értékelték egy webes űrlap segítségével a béren kívüli juttatásokat biztosító munkáltatók a dolgozóik igényei alapján.

A felmérő lapot 355 munkáltató töltötte ki, akik 97.452 munkavállaló cafeteria rendszerét kezelik. A válaszadók véleménye alapján az uszodabelépők vásárlásának lehetősége hiányzik most legjobban a felhasználóknak. Ezt követi a mozijegy. Az élbolyban végeztek még a vasúti és menetrendszerinti buszjáratok menetjegyei. Ha a kitöltők válaszait súlyozzuk a dolgozói létszám alapján, akkor az uszoda és a vasúti menetjegy vezeti a mezőnyt. A buszjegyek előtt végzett a könyvtári költségek térítésének lehetősége, majd az autópálya díj és a mozi folytatja a sort.

[origo]/HR Portal
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új adómentes juttatási lehetőség: közösségi autómegosztás

Az szja törvény szerint adómentes a kifizető (például munkáltató) által biztosított személygépkocsi magánhasználata. A törvény... Teljes cikk

Nyugdíjasok foglalkoztatása és az új cafeteria-kosár

Az idei adójogszabályi változásokat nem mennyiségi, hanem inkább minőségi jellemzőkkel lehet leírni. A módosítások javarészt finomhangolásokat... Teljes cikk

2020 is a SZÉP-kártya éve lehet

A BDO Magyarország elemzése szerint a Széchenyi Pihenőkártya jövőre is nagyon népszerű lesz. Teljes cikk