Megjelent: 8 éve

Nem elég biztonságos a SZÉP-kártya? - illetéktelenek is felhasználhatják

images

A BalaBit nevű magyar internetbiztonsági cég szerint az üdülési csekken kívül a melegétel utalványok és az egészségpénztári szolgáltatások egy részének funkcióit is magába olvasztó SZÉP-kártyákon nem megfelelően védettek a kártyatulajdonosok személyes adatai. A társaság szakértőinek vizsgálatai szerint az okoz problémát, hogy a kártyákkal való internetes fizetéshez általában elegendő a kártyaszám és a lejárati dátum megadása, semmilyen egyedi azonosító megadására nincs szükség - írja az [origo]. A BalaBit szakértői úgy vélik, hogy a SZÉP-kártyával történő személyes fizetés esetén is PIN-kódot kellene alkalmazni, jelenleg ugyanis erre nincs szükség, a pénztárosok csak az aláírást és a személyes iratokat ellenőrizhetik. Ráadásul a fizetéskor kapott bizonylatok minden olyan információt tartalmaznak, amelyekre az adott SZÉP-kártyával való internetes fizetéshez szükség lehet.

Bár az előírások szerint meg kellene adni a kártyabirtokos és a kártya kibocsátójának nevét is, ezeket sem nehéz megszerezni, mivel ha valaki SZÉP-kártyával fizet valahol, ezek megtalálhatóak a blokkon. A BalaBit szakértői a SZÉP-kártyát használóknak azt javasolják, hogy a kártyához kapott telefonos kódot a felhasználók az első alkalommal változtassák meg, az azzal való fizetéskor soha ne hagyják a pénztárnál, vagy ne is dobják ki a közelben a kapott blokkot. Ezen felül érdemes titokban tartani a kártyák számát és lejárati dátumát, illetve ellenőrizni a kártyaegyenleget, hogy minden gyanús tranzakciót azonnal észlelni lehessen.

A kibocsátók szerint nincs veszélyA BalaBit által felvetett aggályokra a három hazai kártyakibocsátó cég, az OTP, az MKB és a K&H Csoport közös nyilatkozatot adott ki. A kibocsátók szerint nem lehet egyszerűen visszaélni a SZÉP-kártyákkal, mert internetes foglalás esetén elég könnyen lebuktatható a csaló személye, ha például házhozszállítást kér, vagy személyesen veszi igénybe szolgáltatást. A társaságok közleményükben arra is kitérnek, hogy a SZÉP-kártyával végzett fizetések tizenöt munkanapos utalási határidővel történnek, ami lehetőséget ad az utólagos reklamációra és a jogosulatlan felhasználás kiszűrésére is, a kártyákat pedig telefonos ügyfélszolgálaton is le lehet tiltani.

Hogyan lehet még jobb a Széchenyi Pihenő Kártyánk?Egy portálunkhoz érkezett sajtóközlemény szerint a Cafeteria TREND Magazin a munkáltatók javaslatára készített egy felmérést, hogy mi kaphatna még helyet a SZÉP-kártya szabadidő alszámláján. A februári Nagy Cafeteria Audit országjáró képzéssorozatán a résztvevő munkáltatók egy-két olyan területet hoztak fel javaslatként, melyekkel még hasznosabb lenne a kártya a felhasználók számára. A fejlesztési ötletek főként a kártya szabadidő alszámlájára vonatkoztak.

Az egyik javaslati irány a sportolási lehetőségek terültét ölelte fel. 2012. január 1-től az egészségpénztári számla terhére kedvezményesen finanszírozható körből kikerült a sportoláshoz kapcsolódó belépők, tagsági díjak. Az indoklás az volt, hogy ez majd a SZÉP-kártyán lesz elérhető, ami aztán csak részben valósult meg. A SZÉP-kártya szabadidő alszámlájára a strandok és fürdők használata mellé fitnesz, testépítés és a verseny- és lovaglóistállók használata került fel.

A másik nagyobb javaslati kör a pihenéshez, rekreációhoz kapcsolódó utazást támogatná. Míg a SZÉP-kártya szabadidő alszámlájáról fizethető a belvízi hajózás, addig a vonat és buszjegyek nem téríthetők. Pedig például Ceglédről sokkal könnyebb lenne vonattal eljutni a Balatonra, mint hajójáratokon.

2012. március végén a javaslatok hatására a cafeteriatrend.hu oldal Fata László szakértő vezetésével egy országos felmérésbe kezdett. Első körben összegyűjtötték azokat a munkáltatói javaslatokat, melyek helyet kaphatnának a szabadidő alszámlán, majd ezeket értékelték egy webes űrlap segítségével a béren kívüli juttatásokat biztosító munkáltatók a dolgozóik igényei alapján.

A felmérő lapot 355 munkáltató töltötte ki, akik 97.452 munkavállaló cafeteria rendszerét kezelik. A válaszadók véleménye alapján az uszodabelépők vásárlásának lehetősége hiányzik most legjobban a felhasználóknak. Ezt követi a mozijegy. Az élbolyban végeztek még a vasúti és menetrendszerinti buszjáratok menetjegyei. Ha a kitöltők válaszait súlyozzuk a dolgozói létszám alapján, akkor az uszoda és a vasúti menetjegy vezeti a mezőnyt. A buszjegyek előtt végzett a könyvtári költségek térítésének lehetősége, majd az autópálya díj és a mozi folytatja a sort.

[origo]/HR Portal
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavállalói részvények kibocsátásával egészíti ki juttatási programját az SAP

Az eddigi részvényszerzési kedvezmények mellé egy harmadik pillérrel egészíti ki munkavállalói részvényprogramját az SAP 2020 júniusától. A... Teljes cikk

December közepéig több utazással kapcsolatos könnyítés is érvényben marad

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését... Teljes cikk

A SZÉP kártyások már készülnek a nyári szezonra

A tavaszi - járványhelyzet okozta - visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP... Teljes cikk