Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 10 éve

Nem kap fizetést a gyakornok, ha újságíró vagy jogász

Kihasználva a túlképzés miatti jelentős munkaerő-túlkínálatot, fizetés nélkül foglalkoztatnak fiatal újságírókat és jogászokat még tőkeerős vállalkozások, irodák is. Mivel a felek kapcsolata jogilag nehezen megfogható, nem is lehet tenni ellene semmit - olvasható a Napi Gazdaságban.

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Elterjedt gyakorlat a magyar médiában, illetve ügyvédi szakmában, hogy a foglalkoztatók nem fizetnek bért a gyakornokaiknak. Az érintettek nem nyilatkoznak a dologról, mert a hallgatás kölcsönös érdekük.

Sok fiatal újságíró azért vállalja az ingyenmunkát, mert médiaiskolájuk a végzettségüket igazoló papír kiállításának feltételül szabja, hogy szerezzenek némi szakmai gyakorlatot. A nekik lehetőséget kínáló rádiók és televíziók - több esetben országos elektronikus sajtóorgánumok - pedig éppen erre hivatkozva nem fizetnek, úgy gondolják, éppen elég ellenszolgáltatás az, ha a hozzájuk elszegődő gyakornok később beírhatja önéletrajzába, hogy náluk is dolgozott.

A jogászok esetében más a helyzet. Ott a későbbi ügyvédi karrier reményében nem pusztán az "ingyenmunkát" kell bevállalni, hanem - a hírek szerint - a szülők sokszor súlyos összegeket fizetnek azért, hogy csemetéjük egy-egy irodához kerülhessen, amely majd reményeik szerint elindítja őket az ügyvédi pályán.
A kölcsönös hallgatás további indoka a gazdasági kényszeren és annak kihasználásán túl, hogy az ingyenes foglalkoztatás jogsértő.

Egy munkajogász szakértő szerint elfogadott, hogy a szakközépiskolák a tanítási idő részeként előírnak gyakorlati foglalkozást tanulóiknak, ami azt jelenti, hogy a tanítási hét bizonyos napjain az oktatási intézménnyel kapcsolatban lévő foglalkoztatónál dolgoznak, de ezért nem kapnak bért. Ismeri a jog azt is, hogy jótékonysági szervezeteknél, egészségügyi intézményeknél önkéntesek dolgoznak karitatív alapon, de ezzel ki is merül a jogszerű "ingyenmunka" fogalma. Akitől elvárják, hogy huzamos ideig rendelkezésére álljon a munkaadójának, illetve hogy folyamatosan munkát végezzen, azt alkalmazottként foglalkoztatják, így neki a munka törvénykönyve szerinti fizetés járna. Ráadásul az újságírói és jogászi munkáért a jogszabályok szerint a minimálbérnél többet kellene fizetni.

A szociális tárca nem foglalkozik a gyakornokok foglalkoztatásának szabályozásával. A gyakornok ugyanis nem munkaügyi kategória, hanem hagyományosan a kezdő szinonimájaként használt fogalom. A minisztérium szerint a szakmai szövetségeknek kel kialakítaniuk valamiféle álláspontot a gyakornokok foglalkoztatásával kapcsolatban. Az igazságügyi tárca tud a problémáról, de konkrét megkeresés nem érkezett hozzájuk az ügyvédgyakornokok foglalkoztatásával kapcsolatban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének ugyanakkor nincs általános állásfoglalása az ügyben, de konkrét panaszokat sikeresen tud kezelni - így például elmaradt honoráriumok kifizetését elérni. Bánó Attila, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke viszont feketemunkának tartja, ha valakit huzamos ideig, a munkáltatás feltételeit teljesítve ingyen foglalkoztatnak - írja a Napi Gazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter

Büntetést kaphat a sofőr, aki a kamionban alszik

Május 25-én lépett életbe az a német rendelkezés, amelynek értelmében bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a rendszeres heti vagy kétheti 45 órás, megszakítás nélküli pihenőidőt nem szállodában, hanem a kamion fülkéjében tölti. A rendelkezést korábban Belgiumban és Franciaországban is bevezették. Néhány hete Belgiumban egyetlen hétvége alatt 113 ezer euró bírságot szabtak ki azokra a sofőrökre, akik a járművükben töltötték az éjszakát. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a lépést a burkolt piacvédelmi intézkedések újabb elemének tekinti, számos fórumon tiltakoztak ellene. Az egyesület szerint magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg a rendelet - írja a Magyar Nemzet.tovább..

További cikkek
Új projektigazgatót nevezett ki a Skanska Magyarország

A Skanska nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat új magyarországi projektigazgatót nevezett ki Mariusz Wieczorek személyében. Wieczorek... Teljes cikk

Csak a versenyképességet növelő külföldi beruházásokat fogja támogatni a cseh kormány

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök hétfőn Prágában, a külügyminisztérium gazdasági tanácsosainak értekezletén kijelentette: csak az... Teljes cikk

Csődbe megy a Takata - mi lesz a miskolci gyárral?

A légzsákokat gyártó japán Takata hétfőn csődvédelmet kérhet Japánban és az Egyesült Államokban - értesült az AP hírügynökség.... Teljes cikk

Állj fel munka közben!

Ma már sokan az ülést tartják az új dohányzásnak. A mozgásszegény életmód és a többórás ülés veszélyeire egyre többször hívják fel a... Teljes cikk

A Brexit után is maradhatnak az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok

Theresa May brit kormányfő az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár