Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

Nem minden védett tulajdonság, ami annak látszik

A múlt héten arról írt Oláh Zsófia a Munkaiszony vagy Munkaviszony blogon, hogy az egyenlő bánásmód követelményének megsértése egy felmondásnál két okból is fontos. Egyrészt egy egyébként, a szokásos szempontok szerint jogszerű felmondás ellenére el lehet bukni a munkaügyi pert, ha a munkáltató megszegi a diszkrimináció tilalmát. Másrészt, ilyen esetben a munkavállaló kérheti, hogy helyezzék vissza a munkakörébe. A mai posztban arról ír, hogy mi is az a védett tulajdonság.

Hol is tartottunk?

Az ügyben az elbocsátott biztonsági vezető azt állította, hogy a munkáltatónál nem is történt átszervezés, és a munkáltató valójában az életkora és a munkaviszonyának hossza miatt vált meg tőle, amivel megszegte az egyenlő bánásmód követelményét. A munkáltatónak sikerült bebizonyítania, hogy tényleg átszervezte a biztonsági osztályt, nemcsak névleg, az újonnan létrehozott osztály többletfeladatokat is ellátott.

Mi az a védett tulajdonság?


Azt kellett vizsgálnia következő lépésként a bíróságnak, hogy a munkavállaló életkora és a cégnél töltött pályafutásának hossza védett tulajdonság-e.

A védett tulajdonság mindig olyan, ami tárgyilagosan igazolható, és ami a vele rendelkezőnek a mindennapi életét meghatározza. Azokat, akik rendelkeznek vele, csoportba rendezi és általánosításra alkalmas. Ez egyes tulajdonságoknál könnyű, mert egyértelműen látszik. Például esetemben az, hogy nő vagyok és fiatal. (Az utóbbi sajnos már nézőpont kérdése.)

Gyakran azonban nehéz igazolni a védett tulajdonságot. Mert az például kívülről nem feltétlenül látszik, hogy milyen a vallásom, politikai vagy etnikai hovatartozásom.

Folytatás a HR Blogon.

Follow hrportal_hu on Twitter