Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nem sokáig emelkednek a bérek a versenyszektorban sem

A KSH márciusi bérstatisztikája szerint amíg a közszférában a bérfolyamatok a vártnak megfelelően alakulnak, a magánszektor kitartóan emeli a fizetéseket. Komoróczki István, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége titkára szerint azonban ez a növekedési szint a következő időszakban nem marad meg - írja a Napi Gazdaság.

A vállalkozások bérezési politikája azt eredményezte, hogy tavaly október és idén január között, illetve márciusban két számjegyű volt a bruttó keresetek növekedési üteme; az eseti kifizetések nélküli rendszeres bruttó keresetek amúgy is magas dinamikája pedig a februári 10,6 százalékról 11,6 százalékra gyorsult márciusban

Sajnos idén az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) az országos keresetnövelési ajánlás csak január végén született meg, ezért hiányzott az iránymutatás a gazdaság szereplői számára - mondta a Napi Gazdaságnak Komoróczki István, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) szövetségi titkára. Úgy látja, hogy az elsősorban a gazdaság fehérítésének eszközeként bevezetett, a minimálbér duplája utáni járulékfizetési kötelezettség - melynek következtében sok helyen a bérek száz százalékkal nőttek -, valamint a szakképzett munkavállalók bérminimumának jelentős év eleji növelése jelenik meg erőteljesebben a statisztikában.

A titkár szerint a legutóbb mért növekedési szint a következő időszakban nem marad meg. A munkáltatók által adott juttatások csökkenő mértékű növekedésére lehet számítani az év hátralévő részében, ezért az inflációs nyomás sem erősödik a bérnövekedés oldaláról - mondta Komoróczki István a Napi Gazdaságnak.
Follow hrportal_hu on Twitter