Megjelent: 4 éve

Nem vonzó a gyermekorvosi praxis. Ki látja el a gyerekeket?

Tíz éven belül az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás - mondta a Magyar Nemzetnek Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Egyre nagyobb a hiány házi gyermekorvosokból, és hiányzik az utánpótlás, mert nem vonzó a lehetőség a fiatalok számára.

images

2016-ban a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka hatvan év feletti. Az egyesület elnöke szerint a 140 hetven év felett is továbbdolgozó kolléga közül pedig csak nagyjából 40% van ereje teljében. Azonban nincs, aki átvegye tőlük a praxist.

Magyarországon összesen 1498 gyermek háziorvosi praxis működik, és ebből 500 esetében 50 és 60 év közötti az orvos. Néhány éven belül akár 100 praxis megszűnhet, ha nincs utánpótlás. 100 praxis már az elmúlt 7-8 évben is megszűnt, mert 2012-ben még 1527 körzetben volt orvos.

A szülőknek vagy távolabbra kell vinniük a gyerekeiket vagy vegyes praxisokba kerülnek, ugyanakkor a felnőtt alapellátásban dolgozó orvosoknak nincsen meg a megfelelő képzettsége a gyerekek speciális ellátásához. Míg a gyermekorvosok 5 évig tanulják a gyermekellátást, addig a felnőtt háziorvosok mindössze 4 hónapos gyermekorvosi képzést kapnak.

Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter