kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Netes előnyök: Jelentős idő- és költségmegtakarítás az online toborzással

Ahogy egyre több álláskereső használja az Internetet a megfelelő állás megtalálására, úgy döbbennek rá, hogy néhány cég már kizárólag az online toborzási eszközökkel nyit az álláskeresők felé. Manapság az internetes toborzási eszközök kiterjedt használata jellemzi a cégek toborzási folyamatát, legyen szó akár nagy-, közép- vagy kisvállalkozásokról. Még azok a cégek is, melyek még elfogadják a papír alapú jelentkezéseket, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online toborzási módszerek alkalmazására.

Manapság az internetes toborzási eszközök kiterjedt használata jellemzi a cégek toborzási folyamatát, legyen szó akár nagy-, közép- vagy kisvállalkozásokról. Még azok a cégek is, melyek még elfogadják a papír alapú jelentkezéseket, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online toborzási módszerek alkalmazására.
Kivételt ez alól a felsővezetői pozíciók, valamint azok az emberek képezik, akik a cég elosztási központjában dolgoznak.


Adatbányászás

Habár a Container Store nem törekszik az egyes üzletek HR-es feladatainak centralizálására, a cég központi irodája aktívan támogatja az üzletvezetők munkáját és 2000-ben elkezdték kialakítani egy olyan online rendszert, mely rögzíti a pályázatokat, a pályázók adatait és segíti az interjúk lebonyolítását.

Kezdetben a cég- Fuller állítása szerint - így csupán saját weboldala karrier szekciójának "felturbózását" tervezte. De a remekül debütáló rendszer segítségével a cég mind több információt is összegyűjtött a pályázók személyiségéről és érdeklődési köréről. Így, többek közt, felmérik hogy az egyes pályázók mennyire vannak tisztában a cég termékeivel, milyen a kommunikációs képességük és rávilágítanak több "sokatmondó" jellemzőjükre is.

Fuller szerint a legfőbb cél nem csupán a pozíció betöltése, hanem, hogy megtalálják azt a jelöltet, aki leginkább illeszkedik a cég kultúrájába, üzleti világába. Ugyanakkor a weboldal segíti a pályázókat, hogy minél többet megtudhassanak a cégről és könnyebben felkészülhessenek egy esetleges interjúra.
"A pályázók nem csak böngészik az oldalt és kitöltenek egy űrlapot. Több mint 45 percet töltenek a pályázat kitöltésével, mely bizonyítja valós érdeklődésüket. Mindez pedig a növeli a beérkező pályázatok minőségét!"

Az egyes üzletvezetők pedig - a rendszer segítségével - sokkal gyorsabban tudnak a jelentkezőknek személyre szabott válaszlevelet küldeni. És amikor a jelentkező alkalmazásba kerül, egy gombnyomással tudják valamennyi megadott adatát archiválni.

A következő lépésként pedig valamennyi személyes adatát importálják a cég személyügyi és bérszámfejtő programjába, mely ismét jelentős hatékonyság-növekedést eredményez.


A megtakarított idő a cég méretével arányosan nő

"Egy olyan cégnél, mint a globális szolgáltatásokat nyújtó Ernst & Young, ahol évente - csak az Egyesült Államokban - több mint 300.000 pályázatot kezelnek és mintegy 2.000 jelentkezőt alkalmaznak, az Internet kimagasló szerepet játszik a toborzási folyamat idő- és energiatakarékos megvalósításában." - tájékoztat David Bruesehoff, a délkeleti régió személyzeti csoportvezetője.

"A toborzási eszköztárunkban az Internet jelentős súlyt képvisel, mivel a pályázatok többsége ezen a csatornán keresztül jut el hozzánk." - állítja Bruesehoff.


A jelöltek valós idejű információt keresnek

A cég saját szoftver programjával végzi el ezt a feladatot., ráadásul egy külön belső rendszer segítségével publikálja álláshirdetéseit. Azon pozíciók, melyekre elsősorban cégen belüli jelentkezéseket várnak, nem jelennek meg a nyilvános weboldalon.

Amikor a pályázat beérkezik az Interneten át, az alkalmazott pályázó esetében a rendszer képes kiszűrni adatokat az online önéletrajzból, mely elektronikus úton tárolnak az alkalmazás teljes időtartama alatt.


Átalakuló toborzási folyamatok

Az elektronikus pályázatokra való átállással a cégnek nincs többé szüksége szkennerekre, hogy a papír alapú önéletrajzokból kinyerje a szükséges információkat.

"Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy elérjük az embereket és hogy érezzék: nálunk a legegyszerűbb a pályázás." - mondja Bruesehoff.

A Forrester Research felmérése szerint valamennyi, a Fortune 500 listán szereplő cég végez online toborzást.
A Forrester előrejelzései szerint 2008-ra az online toborzási szolgáltatást nyújtó cégek bevétele eléri az 1,9 milliárd dollárt. Az egyik legnagyobb karrier oldal, a Monster, 17,9 millió álláskeresőt ért 2004 júliusában és adatbázisában több mint 39 millió önéletrajz található - a cég tájékoztatása alapján.

A technológia egyszerűsíti a pályázat folyamatát nem csak az álláskeresők részére, hanem a cégek toborzási szakemberei számára is. Átalakítja a toborzási folyamatokat és hatékonyabbá válik a kommunikációs folyamat is.

A bizjournals.com cikke nyomán.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek