kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak

Februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak és a magyar állami ösztöndíjas képzésben megállapított felvételi pontszám maximum 400 pont lesz - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László kiemelte: a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse lényegesen javult, amit az is mutat, hogy jelentősen nőtt a külföldi hallgatók száma a felsőoktatás 2014-ben megkezdett reformjának köszönhetően.

Ismertetése szerint a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült. Az első 600-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem, az első 900-ba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és a legjobb ezer egyetem között szerepel a Semmelweis és a Debreceni Egyetem is - sorolta az eredményeket.

A felsőoktatás területén történt számos előrelépés között említette a miniszter, hogy fokozatosan nőttek a tanulmányi és szociális ösztöndíjak, az egy főre jutó hallgatói normatíva a 2018. szeptemberi 119 ezerről valamivel több mint 128 ezer forintra nőtt. Ez az összeg idén február elsejétől további 30 százalékkal emelkedik, azaz tanulónként 166 ezer forintra nő - közölte.

Elmondta: a hallgatók 17, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott tanulmányi vagy rászorultsági ösztöndíjat tudnak igénybe venni. A felvételi rendszerről hozott kormányzati döntéseknek köszönhetően több hallgató kap esélyt egyetemi vagy főiskolai felvételre - fűzte hozzá.

A duális képzésére térve közölte, a kormány célja, hogy 2023-ig a releváns területeken a duális képzésben részesülő hallgatók aránya elérje a 6 százalékot az elsőévesek körében.

Palkovics László szólt még az egyetemi tudásközpontok megerősítéséről és az államilag támogatott doktoranduszok létszámának a tavaly szeptemberi 1300-ról 2000-re emeléséről, valamint a Corvinus-modell kapcsán a felsőoktatási intézmények működésének "új alapokra helyezéséről".

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke a részt vevő diákokat megszólítva sok sikert kívánt a továbbtanulási és pályaválasztási útkereséshez.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk