kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Nyílik a globális bérolló

Miként alakult a világ 61 országában a menedzsmentben dolgozók bérei közötti különbség? Hogyan befolyásolja ezt a folyamatot a tehetségekért folyó harc? - erre ad választ a Hay Group legfrissebb tanulmánya, amelyből a hazai helyzetre is fény derül.

A "Globális bérolló" tanulmány a Hay Group bér- és juttatási adatbázisában található több mint 12 millió alkalmazott adatait elemzi annak érdekében, hogy meghatározza a menedzsmentben dolgozók bérei közötti különbséget 61 országban, és azt, hogy miként változott ez a különbség 2006-ról 2007-re. Az országokat a legnagyobbtól a legkisebb különbség fele haladva rangsorolta.


Az amerikai bérolló növekszik, de a trend megállhat



A Hay Group kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban dolgozó vezetők és irodai alkalmazottak közti fizetések szinte 20 százalékkal növekedtek tavaly - ez a harmadik leggyorsabban növekedő bérolló a világon.

Ennek ellenére az amerikai és a nyugat-európai bérolló viszonylag kicsi a világ többi részéhez viszonyítva - az összes megállapodott, stabil, lassabb növekedési ütemmel rendelkező gazdaságok a rangsor alsó harmadában foglalnak helyet. A nyugat-európai bérolló stabilnak tűnik, 5 százaléknál kisebb bérolló változással, az Egyesült Államok viszont a 2006-os 50. helyről a 43.-ra ugrott előre 2007-ben, amely 18,4 százalékos növekedést jelent.

"A tehetséges vezetők piaca az Egyesült Államokban ugyanolyan forró, mint a világ többi részében" - magyarázza Tom McMullen, a Hay Group amerikai irodájából. Ezen a szinten található pozíciók egy szinttel az ügyvezetők alatt találhatók, és a vállalatok arra törekszenek, hogy nagy formátumú jelöltekkel töltsék be őket, ahonnan aztán tovább tudnak lépni még magasabb munkakörökbe. Ezeket a szerepeket tipikusan tapasztalt és nagy szakmai felkészültséggel rendelkező munkavállalók töltik be, viszont egyszerűen nincs elég jelölt, aki megfelel az elvárásoknak.

Ennek ellenére, ha az amerikai recessziós félelmek valósnak bizonyulnak, a bérolló stabilizálódhat, vagy akár csökkenhet is. Tapasztalataink szerint ezt a szintet érinti legérzékenyebben a recesszió, mivel a vállalatok csökkentik a létszámokat ezáltal enyhítve a jelöltekért folyó versenyt. Ezzel párhuzamosan az adminisztratív munkakörök bérei stabil mértékben, a megélhetési költségek növekedésével és az inflációval összhangban folyamatosan emelkednek.


A tehetségekért folyó harc a fejlődő gazdaságokban a legnagyobb



A vezetői és az irodai alkalmazottak bérei közötti szakadék azokban a fejlődő országokban volt a leghangsúlyosabb, ahol a vezetői tehetségek iránti hatalmas igény a magas pozíciók béreit messze a helyi piac alacsonyabb munkaköreinek bérei fölé repítik.

Ez a trend különösen igaz a robbanásszerűen fejlődő Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára. A lista legtetején Kína áll 11,8-szoros szorzóval, Oroszország pedig a 10., India a 14. és Brazília a 17. helyen található.

Gavin Brown a Hay Group angliai irodájából a következőképpen magyarázza ezt: A tanulmány eredményei a magasan képzett tehetségek munkaerőpiacának globalizálódását tükrözik, ami azt eredményezi, hogy még a fejlődő országok vállalatainak is "nemzetközi" szinten kell fizetniük ezért, hogy magasan kvalifikált menedzsereket szerezzenek meg. Az adminisztratív munkát végző alkalmazottak ellenben immunisak a globális tehetségpiacra, kisebb a nemzetközi mobilitásuk, sokkal inkább a megélhetési költségek alapján kapják a fizetést.


Európai kitekintő



Éles különbségeket lehet észlelni Európa keleti és nyugati felén. A táblázat alsó sorait elsősorban nyugat-európai országok töltik be: a tehetség-utánpótlás iránti keresletet és annak fontosságát csökkenti a stabil gazdaságok lassabb növekedése, amely a fizetések szintjén kisebb bérollóban fordítódik le.

Románia, Lengyelország és Oroszország. Emellett az összes kelet-európai ország (a 35. helyen található Észtország kivételével) a lista első felében foglal helyet. Az éveken átívelő elemzés azt mutatja, hogy ez a helyzet viszonylag stabilnak tekinthető.

"A globális tehetséghiány összekapcsolódva Európa közép-keleti részének folyamatos gazdasági növekedésével olyan környezetet teremt, amelyben a vállalatoknak sokat kell fizetniük, hogy magasan képzett vezetőket biztosítsanak maguk számára" - fogalmaz Scott Marlowe a Hay Group csehországi irodájából. "Bár a kelet-európai gazdaságok látványos fejlődése megemelte az alacsonyabb szinteken található fizetéseket is, azonban a vezetői bérek legalább akkora ritmusban tartották a lépést, ezért a bérkülönbségek állandóak maradtak


A magyar bérroló



A magyar bérroló nagyjából összhangban van a kelet-közép-európai trendekkel. A magyar adat Csehország, Szlovákia és a balti államok mutatói közelében található, viszont hazánk sokkal jobb helyzetben van, mint a 9,8-szoros szorzóval rendelkező Románia vagy a 9,1-szeres bérollót felmutató Lengyelország.

A magyarországi bérpiaci helyzetet alapvetően meghatározza a rövidtávon is viszonylag lassú növekedési kilátásokkal rendelkező gazdaság és az munka magas terhei - magyarázza Jakabos Tünde a Hay Group budapesti irodájából. Ilyen helyzetben a vállalatok - ha tehetik - inkább kivárnak, és nem eszközölnek nagyobb horderejű változásokat addig, míg tisztábban nem látszik valamilyen egyértelmű tendencia. A magas adószint egyébként sem tesz lehetővé nagy mozgásteret, mert a bérek radikálisabb emelése (akár vezetői akár alacsonyabb szinten) anyagilag akkor is megterhelő lenne, ha a vállalatok munkaerőpiaci okok miatt egyébként hajlandóak lennének erre.


Az északi régió



Az északi országok, amelyekről az a kép él a köztudatban, hogy stabil gazdaságokkal és kiegyensúlyozott jövedelmi kultúrával rendelkeznek, a táblázat utolsó öt helyét foglalják el. Finnországban és Dániában 2,7-szeres a bérolló, míg az utolsó helyen található Norvégiában 2,3-szoros, amely megegyezik a norvégok tavalyi helyezésével.

Georg Vielmetter, Hay Group Svédországért és Dániért felelős irodájából így magyarázza a jelenséget: "Az északi országok alacsony bérollója több tényező kombinációjának köszönhető. Az erős szakszervezeteknek köszönhetően a béreket gyakran kollektív szerződések rögzítik olyan gazdaságokban, amelyek magas adószintekkel és bőkezű szociális rendszerekkel rendelkeznek. Ezek a tényezők pedig egy egalitariánus kultúrában gyökereznek, amely számára elfogadhatatlan lenne azok a kiugróan magas vezetői fizetések, amelyeket a fejlődő országokban tapasztalhatunk."


Módszertan



A Hay Group munkatársai minden országban a bérpiac median értékén hasonlították össze egy középfokú végzettséggel és kb. 2 év tapasztalattal rendelkező adminisztratív alkalmazott és egy menedzser bérét. Elosztották a két bért egymással, és így kapták meg a "bérollót", ami azt jelenti, hogy hányszorosát keresi egy menedzser egy adminisztratív alkalmazott bérének.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk