Megjelent: 4 éve

Nyugdíj előtt egy évvel akarnak elküldeni a munkahelyemről

Édesanyám (57 éves) 2018 márciusában jogosult lenne a nők kedvezményes nyugdíjára, megszerezné a 40 év jogosultsági időt. Kereskedelemben dolgozik, jelenlegi munkahelyén már 16 éve vezetői beosztásban. Munkavégzésével kapcsolatban soha semmilyen panasz, gond nem volt. A munkaadója, aki tud a jövő évi nyugdíjba vonulásáról, azonban két héttel ezelőtt váratlanul egy szóbeli ajánlattal kereste meg, melynek lényege, hogy már nem tartanak rá igényt mondván, „megvan már a helyére az új ember”, elküldenék, megszüntetnék munkaviszonyát még nyugdíjba vonulás előtt, írjon alá Édesanyám egy közös megegyezést. Az alábbi javaslattal állt elő a munkaadója: 6 hónapra felmenti a munkavégzés alól (fizetését addig kapja havonta) és a 6 hónap leteltével, 2017 szeptemberében édesanyám írjon alá egy közös megegyezést és szüntessék meg a munkaviszonyát. Végkielégítést, felmondási időre járó bért nem akar fizetni számára. Szeretném a segítségét kérni, hogy így a munkaadója mit tehet meg vele? Elküldheti-e mindenféle indok nélkül a munkaadója, ha ő erre okot nem adott? Ha édesanyám aláírná ezt a közös megegyezést, tarthat-e igényt a 4 havi végkielégítésre és a 2 havi felmondási idő kifizetésére. Édesanyám jelenleg úgy érzi, ellehetetlenítik, rá akarják beszélni valamire, ami őt teljesen váratlanul érte, és hogy a nyugdíjba vonulása előtt olyan élethelyzetbe kényszerítik, ami számára nem lesz egyszerű, hisz munkahelyet kell találni.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Édesanyja sajnos még nincs a védett korban (csak a nyugdíjkorhatár - az édesanyja esetében 65 év - betöltése előtti 5 évben él a munkajogi védettség), így a munkáltatója a határozatlan tartamú munkaviszonyát különösebb nehézségek nélkül felmondhatná.

A kérdés az, hogy ha semmiképpen nem tartható fenn a munkaviszony, akkor melyik megoldás előnyösebb a jogviszony megszüntetésére.

A levelében leírt közös megegyezés esetén hathavi munkabért kapna az édesanyja és a teljes hat hónapra mentesülne a munkavégzési kötelezettség alól.

A munkaadó felmondása esetén a felmondási idő 30 nap, amely a munkáltatónál töltött legalább 15 évi munkaviszony után újabb 30 nappal meghosszabbodik. Ilyen esetben tehát két hónap lenne a felmondási idő, amelynek felére lenne köteles a munkáltató a munkavégzési kötelezettség alól is mentesíteni az alkalmazottat. Emellett végkielégítést is kellene fizetnie, amely 16 év esetén négyhavi távolléti díjnak megfelelő összeg.

Összességében tehát a közös megegyezéssel az édesanyja nyer további hat hónap szolgálati időt, hathavi bért, miközben hat hónapig nem kell dolgoznia sem.

Munkáltatói felmondás esetén csak kéthavi szolgálati időt nyer, ebből csak egy hónapot nem kell dolgoznia, miközben a végkielégítéssel együtt is legfeljebb hathavi munkabérének megfelelő keresethez jutna.

A fentiek alapján a közös megegyezéses ajánlat előnyösebbnek látszik.

A valódi gond nyilván nem is ezzel adódik, hanem a jogviszony megszűnése utáni időszakkal, hiszen a leírása szerint még legalább hat hónapnyi szolgálati időt kell keresőtevékenységgel szereznie az édesanyjának ahhoz, hogy igényelhesse a nők kedvezményes nyugdíját. A közös megegyezés esetén édesanyjának hat - szolgálati időnek minősülő - hónapja lenne arra, hogy új állást szerezzen, munkáltatói felmondás esetén azonban nem csak hat hónap, hanem 10 hónap hiányozna a kedvezményes nyugdíjhoz (hiszen csak 60 nap a felmondási idő, míg a négyhavi végkielégítéshez nem kapcsolódik szolgálati idő).

Mindezeket mérlegelve döntsön az édesanyja - mindenekelőtt természetesen próbálja meggyőzni a munkáltatóját, hogy jövő márciusig tarthassa fenn a munkaviszonyát…

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan lehet visszaigényelni a munkáltató által levont TB járulékot?

A munkáltató által levont TB járulék visszaigénylése kapcsán kérnék segítséget:. 2021.01.01-től kértem a nyugdíjazásomat (van határozat) és... Teljes cikk

Hogyan tudok nyugdíjba menni, ha betöltöttem az öregségi nyugdíjkorhatárt?

Betöltöttem az öregségi nyugdíjkorhatárt, de tovább szeretnék nyugdíj mellett dolgozni. Jelenleg egészségügyi szolgálati jogviszonyban... Teljes cikk

Lemondhatok-e a felmentési időről közalkalmazottként?

Idén szeretnék nyugdíjba menni 40 év munkaviszonnyal. Nyugdíj mellett tovább szeretnék dolgozni a régi munkahelyemen. Tavaly októberéig... Teljes cikk