Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 hónapja

Nyugdíj mellett kapható-e tovább baleseti járadék?

Nővérem 1955. június 12-én született. Több mint 35 éve baleseti járulékos, 75 ezer forintot kap. Mivel hamarosan betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, szeretném megkérdezni, hogy szükséges-e kérvényezni az eddig 9 év munkaviszony alapján az öregségi nyugdíjat? Megkaphatja-e továbbra is az eddig kapott összeget?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az 1955-ben született személyek nyugdíjkorhatára 64 év, amit 2019 folyamán töltenek majd be.

Ha a testvére szolgálati idejének tartama mindössze 9 év, nyugdíjjogosultságot ezzel nem szerzett.
Érdemes azonban kérnie egy hatósági bizonyítványta szolgálati idejéről, hogy tisztán lássanak.
(A résznyugdíj feltétele legalább 15 év szolgálati idő megléte.)
Miután a baleseti járadék mellett korlátozás nélkül lehet munkát vállalni, lehetséges, hogy ha a testvére dolgozott a járadéka mellett, akkor összejön a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő tartam.

Természetesen a nyugdíj iránti igényt a testvére mindenképpen adja be a 64. születésnapját követő napon, mert a nyugdíjigény elutasítása esetén beadhatja a méltányossági nyugdíj iránti igényét, ennek feltételeiről olvassák el az összefoglalómat.

A baleseti járadékot - ha az egészségkárosodás mértéke meghaladja a 20%-ot - mindaddig kapja a testvére (életkorától függetlenül), ameddig az egészségkárosodás 20%-ot meghaladó mértékben fennáll. Azbesztózis és szilikózis esetén az egészségkárosodás mértékétől függetlenül is jár a baleseti járadék, amíg az egészségkárosodás fennáll. A baleseti járadék a nyugdíj mellett is jár, ha fennállnak a fenti feltételei.
A részletes szabályokat az 1997. évi LXXXIII. törvény 57-60. §-ai és 65.§ (4)-(7) bekezdései tartalmazzák.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A sorkatonai szolgálat ideje beleszámít-e a szolgálati időbe?

Idén töltöm be a 64. életévemet, és érdeklődöm, hogy a sorkatonai szolgálat ideje beleszámít-e a szolgálati időbe? Teljes cikk

Hogyan kérhetek állapotromlás miatt felülvizsgálatot?

Hatvan évemet betöltöttem februárban. A szolgálati időm 34 év 69 nap. Negyven százalékos egészségkárosodással rendelkezem, B2-es kategóriában... Teljes cikk

Hogyan kérhető a kedvezményes idő beszámítása?

Ismerősöm 1956-ban született festő szakmunkásként dolgozott a veszélyességi idő eltörléséig. Az eltöltött munkaviszonyra kérheti-e az... Teljes cikk

Újraszámoltathatom-e a férjem utáni özvegyi nyugdíjat?

1952-es születésű vagyok, a férjem utáni özvegyi nyugdíjamnak kérhetem-e az újraszámolását? 2010-ben halt meg és akkor le volt százalékolva, de... Teljes cikk

Újraszámoltathatom-e a férjem utáni özvegyi nyugdíjat?

1952-es születésű vagyok, a férjem utáni özvegyi nyugdíjamnak kérhetem-e az újraszámolását? 2010-ben halt meg és akkor le volt százalékolva, de... Teljes cikk