Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

OÉT: élesen bírálták a juttatási reformot a munkapiac szereplői

A természetbeni juttatások megadóztatása miatt munkahelyek tömege kerülhet veszélybe a vendéglátásban az MSZOSZ elnöke szerint, a VOSZ főtitkára szerint pedig meg fogja nehezíteni a bértárgyalásokat - hangzott el az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Az adótörvények tervezete jövőre 260 milliárd forintos bruttó adómérséklést tartalmaz, a nettó összeg 145 milliárd forint, amiből a vállalkozók 100 milliárd forinttal, a lakosság 45 milliárddal részesedik - jelezte Veres János. A mérleg másik oldalán 115 milliárd összegű adóátrendezés (emelés), illetve 145 milliárddal kisebb kiadás szerepel, ez utóbbi valamennyi minisztériumi fejezetre kiterjed - tette hozzá a pénzügyminiszter.
A tárcavezető közölte azt is, hogy a konvergenciaprogramban foglalt, jövő évre vonatkozó, GDP-arányosan 3,2 százalékos államháztartási hiányból nem lehet engedni.

"A szakmai szervezetek által javasolt nagyobb járulékcsökkentésnek nincs forrása, ezért ilyen változatot nem készített a tárca" - mondta a miniszter.

Bár a gazdaság fehéredésétől is jelentős költségvetési többletbevételeket vár a kormány, azokkal a 2010. évi költségvetésben lehet először számolni, hiszen tervezni csak a biztos bevételekkel lehet - magyarázta Veres János.
A vállalkozások versenyképességét és a gazdasági növekedést nem képes előmozdítani a vállalkozók 100 milliárdos tehermérséklése - állította a munkaadói oldal képviselője.
A versenyképesség javítása, a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében születtek korábban az évi 1.000 milliárdos, később pedig az 500-600 milliárd forintos adóteher-csökkentési javaslatok, amelyek egy "nagyobb torta" létrehozását eredményeznék - mondta Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a mostani adójavaslat ezt az elképzelést nem tükrözi.

Az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos tervezett adójával kapcsolatban Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy a vendéglátásban munkahelyek tömege kerülhet veszélybe a tervezett lépés miatt. Rolek Ferenc az említett két ágazat gazdasági teljesítményének visszaesését prognosztizálta a tervezett intézkedés hatására.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a természetbeni juttatások 11 százalékos tervezett adója igencsak meg fogja nehezíteni a bértárgyalásokat. Veres János válaszában elmondta: ha az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos adójából tervezett 55 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe, akkor a kormány által vázolt öt százalékpontos tb-járulékcsökkentés nem valósítható meg.

Az öt százalékpontos járulékcsökkentés valójában jóval kisebb, hiszen csak április elsejétől lesz érvényben, ráadásul a vállalkozások jelentős részénél a tervezett adóátrendezések többletbefizetést eredményeznek, így a járulékcsökkentés nem lesz több 1-1,5 százalékpontnál - érvelt Dávid Ferenc. Számítások szerint a melegétkeztetés megadóztatása 20 milliárd forintos terhet jelent, a társasági adó alapjának megváltoztatása, elsősorban a helyi iparűzési adó levonhatóságának megszüntetése pedig 30 milliárdos befizetést - tette hozzá.

Antalffy Gábor a KISOSZ ügyvezető elnöke a készpénzforgalom korlátozásából várható anomáliákra hívta fel a figyelmet, példaként felhozva azt az idegenforgalmi vállalkozást, amely este hat után tesz szert néhány százezer forintos bevételre, amit kénytelen lesz a házipénztárba helyezni. Véleménye szerint elégséges lenne negyedévenként "kasszát csinálni".

A munkavállalói oldal képviselője szerint a számlaadási kötelezettségét nemcsak a vállalkozókra, hanem a parlamenti képviselőkre is illene kiterjeszteni, hiszen a képviselői költségtérítés jelenleg nem számlaköteles. Ezért az adótörvényekkel együtt a kormánypártnak ezt az ellentmondást törvényjavaslat benyújtásával illene korrigálnia - hangzott el.
Mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal hozzászólói nehezményezték, hogy úgy kell vitázni az adótörvényekről, hogy a költségvetés számait még nem ismerik, így a kiadáscsökkentés tételeit nem tudják megnevezni. Veres János szerint a jövő hét közepére válnak ismertté a költségvetési számok, de hozzátette azt is, hogy további kiadáscsökkentésre nehéz lesz politikai támogatást találni, mivel a kormány elé kerülő javaslat már eleve több mint 100 milliárd forinttal kevesebb a 2008. évi bázisban foglalt összegnél.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így gyűrtük le a Covid-évet! - céges túlélési praktikák

Akadt, akit a “káoszkapitány” titulus energetizált, mások egy komplett gyászfolyamat végén fogadták el, hogy bizony most nincs protokoll,... Teljes cikk

HR kihívások a termelő-gyártó cégeknél 2021-ben

Gyorsaság, rugalmasság, kommunikáció, transzparencia - ezek a készségek és szükségletek hangzottak el legtöbbször a HR szakemberek szájából a HR... Teljes cikk

Hogyan kezelték a covid-helyzetet az üzleti szolgáltató központok?

Magyarországon működő nemzetközi üzleti szolgáltató központok körében (BSC) mérte fel a covidjárvány két hullámának hatásait kérdőíves... Teljes cikk