kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Palkovics szerint minden rendben a gazdaságvédelemmel

Az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések révén több mint 950 ezren kaptak munkaerőpiaci vagy képzési támogatást. A kormány kiemelt területként kezeli az építőipar és az élelmiszeripar fejlesztését, valamint a védelmi ipar újraépítését - mondta Palkovics László.

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elmúlt egy évének tevékenységét erőteljesen befolyásolta a koronavírus miatti gazdasági krízis, a hangsúly átkerült a járvány gazdasági hatásaival szembeni védekezésre, ugyanakkor a tervezett programokat is vitte tovább a tárca.

A vírus okozta helyzetnek sok olyan gazdaságpolitikai következménye is van, amelyre a jövőben építeni lehet. A munkaerőpiaci támogatásokról a miniszter elmondta: az eddigi intézkedések eredményeképpen több mint 950 ezren kaptak munkaerőpiaci vagy képzési támogatást.

A kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatásával kapcsolatban a miniszter kemelte: ezen a területen senkit nem bocsátottak el, emellett több vállalat is úgy döntött ebben az időszakban, hogy Magyarországra hozza kutatási tevékenységét.

Eddig 877 milliárd forintnyi beruházástámogatási programot hirdettek meg, ennek nagy része már a gazdaságban van, a támogatások eredményeképpen csaknem 1500 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg. A beruházások támogatásánál szintén a munkahelyek megtartása volt az egyik fő feltétel.

A gazdaságba áramló, a vállalkozások likviditásának biztosítását segítő forrásokat összegezve elmondta: több mint 3600 milliárd forint már a gazdaságba került, 1400-1500 milliárdról van támogatói döntés, és még mintegy 1000 milliárd forint áll a programcsomagból a vállalkozások rendelkezésére.

A kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztési stratégiájának megvalósítását a vírus okozta gazdasági helyzet részben felgyorsította, példaként említette, hogy új, célzott pályázatokat tudtak kiírni egyebek mellett technológiaváltásra.

Zajlik a következő időszak tervezése is: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (Ginop) követő Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program kerete lesz a legnagyobb, így a következő pénzügyi ciklusban a teljes összeg 30 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítják majd.

A Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program, valamint a Mobilitás Operatív Program kerete összesen 39 százalék, így ezeknek is jelentős gazdaságfejlesztési hatása lesz.

Az iparpolitika kapcsán hangsúlyozta egyebek mellett, hogy az építőipar és az élelmiszeripar fejlesztése, a védelmi ipar újraépítése kiemelt terület.

Az élelmiszeripar fejlesztése az egyik prioritás lesz a következő támogatási időszakban. Megkezdték ennek előkészítését, hamarosan kiírnak egy 35 milliárd forintos programot kis- és közepes vállalkozásoknak, amellyel az élelmiszeripari beszállítóvá válást támogatják.

A már korábban elfogadott egészségipari stratégiát a koronavírus-járvány hatására részben átalakították. Jelenleg a magyar ipar már képes arra, hogy minden kritikus, az egészségügyi védekezéshez szükséges terméket biztosítson, az egészségipar 85 milliárd forint támogatást kapott ennek érdekében.

Palkovics László sikeresnek értékelte a modellváltást az állami felsőoktatásban, mint mondta, ennek célja a rugalmasabb, gyorsabb reagálás a gazdaság igényeire, illetve a korszerűbb és kiszámíthatóbb működési környezet.

Elkészült a tudományos és innovációs parkok hálózatának terve, elindultak a nemzeti laboratóriumok.

A szakképzési rendszer átalakítása bevált, létrehoztak több olyan konstrukciót, amely a vállalatok és a szakképzés együttműködését segíti - fejtette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a felnőttképzési rendszer is új struktúrában indult el szeptember 1-jén.

Felidézte azt is, hogy a kormány szeptemberi határozataival kijelölt négy gazdaságfejlesztési zónát, valamint két speciális területet.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk