Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Pályaelhagyó pedagógusok

A kormány pedagógus-életpályamodell bevezetésével igyekszik növelni a tanári hivatás vonzerejét. Azonban a kérdésnek csak az egyik fele, hogy hányan szereznek tanári képesítést, azt is vizsgálni kell, hogy később kik és miért fordítanak hátat az osztályteremnek, írja a Privátbankár.

images

A frissen végzett pedagógusok körében az utolsó jelentős béremelés csak néhány évig csökkentette a pályaelhagyás valószínűségét, az idősebb tanárok viszont 2002 szeptembere után kisebb valószínűséggel fordítottak hátat az osztályteremnek - derül ki egy frissen megjelent tanulmányból.

Varga Júlia, az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet tudományos főmunkatársa a Közgazdasági Szemle májusi számában megjelent írásában a 2002-es béremelés hatásait vizsgálva arra kereste a választ, hogy a kereseti lehetőségek miként befolyásolják a tanárok pályaelhagyási döntéseit, illetve hogy mi lesz azokból, akik búcsút intenek a hivatásuknak. A más állásban elhelyezkedő tanárok harmada olyan foglalkozást talált, amelyhez nem kell diploma.

A szakképzett pedagógusok keresete a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkének 1998-ban mindössze 40 százaléka volt. A 2002-es (közalkalmazotti) béremelés után a mutató értéke 70 százalék fölé emelkedett, ám azóta az évtized végéig folyamatosan csökkent. Különösen a viszonylag kevés (10-15 éves) tapasztalattal rendelkező pedagógusok bérhátránya jelentős, ami azzal magyarázható, hogy a közalkalmazotti bértábla ebben az időszakban (is) egy folyamatos, de lassú béremelkedést biztosít, miközben a versenyszférában elhelyezkedő diplomások fizetése az elhelyezkedés után általában dinamikusabban emelkedik.

A szerző első lépésben azt vizsgálta meg a 2002 és 2008 között tanárként dolgozók közel felét tartalmazó minta alapján, hogy miként változott a pályaelhagyók reáljövedelme. Összesítéséből az derül ki, hogy az osztályteremnek hátat fordító, más állásban elhelyezkedők jövedelme 2002-es árakon számítva átlagosan alig több mint 2 ezer forinttal (149,8 ezer forintról 152,0 ezer forintra) emelkedett. A fiatalabb tanárok esetében ez a különbség még valamivel magasabb, 6-8 ezer forint, a 40 évnél idősebb tanárok esetében azonban már nincsen különbség, az 50 év felettiek esetében pedig már jövedelemcsökkenéssel járt a tanári pálya elhagyása akkor is, ha munkát vállalnak valamilyen másik területen.

Privátbankár
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A nevelőszülőség, több mint egy munka

A gyermekvédelmi törvény előírja, hogy minden 12 éven aluli, a saját családjából valamilyen ok miatt kikerült gyereket nevelőszülőnél kell... Teljes cikk

Kásler Miklós szerint csökkent az orvoselvándorlás

Az emberi erőforrások minisztere szerint csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma, jelenleg hatezerrel több orvos dolgozik az... Teljes cikk

35 hazai szervezet és közel 1000 szakember vett részt a Hableány mentési munkáiban

A Terrorelhárítási Központ adatai szerint 35 hazai szervezet és közel 1000 hazai szakember dolgozott a dunai hajóbaleset mentési munkálataiban. Ebben... Teljes cikk