Szerző: Bánosi Eszter Megjelent: 2 hete

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.

A munkahelyi egészségfejlesztés során egészségesebbé alakulnak a munka- és életkörülmények, illetve a munkavállalók megtanulják, hogyan vegyenek részt saját egészségük fejlesztésében. Egy 2015-ös magyarországi egészségjelentés szerint az étrendi kockázatok tehetők felelőssé a felnőtt lakosság egészségveszteségének közel negyedéért, ezek okozzák a legnagyobb egészségveszteséget az egyéb kockázati csoportok (pl. dohányzás, túlsúly, fizikai inaktivitás stb.) között. Az egészségveszteség gazdasági veszteséggel is jár: 2010-ben ez megközelítette a 950 milliárd forintot. Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcs kiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.

Az egészséges ételek megtakarítást hoznak a cégnek

„Egyre több ismerőstől hallottuk, hogy az irodában, ahol dolgoznak, néha van gyümölcsnap, amikor a cég vezetése gyümölcsválogatással "kedveskedik" az alkalmazottainak. Kicsit utánanéztünk, és szembetűnő volt, hogy mindenhol egyedi módon próbálják ezt megoldani, nemigen van olyan szolgáltatás Budapesten, ami kifejezetten ezen igények kielégítésére irányul. Mivel a családunk 15 éve gyümölcskereskedelemmel foglalkozik, ezért kialakult kapcsolatrendszerünk miatt adódott az ötlet, hogy megpróbálkozzunk egy ilyennel” - meséli Krug Dániel, a Goodbox társalapítója, aki öccsével Krug Ádámmal alapította a családi vállalkozást. Számos nyugati példa állt a rendelkezésükre, hiszen az egészséges életmód ott hamarabb beépült az emberek hétköznapjaiba: az USA-ban például olyan gyümölcskiszállító cég is van, amelynek 8-10 államban van kirendeltsége, de Nyugat-Európában vagy Afrika fejlett régióiban is sokkal korábban volt már igény ilyen jellegű szolgáltatásra, mint itthon.

A Goodbox alapítói hosszú tervezési folyamat után idén jutottak el a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb végeredményig: a friss, minőségi gyümölcsöket faládákban juttatják el közvetlenül az irodákba, otthonokba. A faládáért nem kell fizetni, ha nincs rá szükség, a legközelebbi megrendelésnél újrahasznosítja a cég. Webshopjukban előre összeállított gyümölcskosarak is rendelhetők, de a megrendelő teljesen egyedi kosarat is összeállíthat magának. A déli és egzotikus gyümölcsök kivételével hazai termelők termékeiből, idénygyümölcsöket válogatnak, hogy minőségi termékek kerüljenek a boxokba.

Krug Dániel szerint a foglalkoztatottakra való odafigyelés egyre nagyobb hangsúlyt kap a multiknál, középvállalatoknál. „Az alkalmazott, ha nem is szereti a gyümölcsöt, és vágyik a megszokott aprósüteményére, tudat alatt tudja, hogy az a helyes irány, ha a cég egy egészségesebb munkakörnyezet felé halad. Ez egy olyan plusz, ami a dolgozó számára pénzben nem mérhető, de mégis egyfajta gondoskodásnak tekinti a munkáltató részéről. Ráadásul a pogácsát másnap ki kell dobni, ha nem fogy el (mert ki akarna száraz pogácsát enni?), addig a legtöbb gyümölcs pár napig hűtés nélkül is megtartja minőségét. Ez egy további megtakarítást jelenthet a cég számára.”

„A munkavállalók megtartásának egyik eszköze lehet az egészséges catering”

Prauda Gergő, a Mártogatós társalapítója szerint egyre bátrabbak a cégek, ha az egészséges táplálkozásról van szó, persze ez a bátorság egyfelől egy kényszerből is táplálkozik, hiszen óriási harc megy a munkavállalók megtartásáért, amihez egy eszköz lehet az egészséges, jól alkalmazott catering biztosítása. A Mártogatós catering koncepciója szerint „van élet a kaszinótojásokon, szendvicseken és sonkatekercsen túl is”, és ezt bizonyítja, hogy a 2015-ben alapított cégnél jelenleg egy hatfős csapat dolgozik, illetve tavaly nyáron meghívást kaptak az Európai Catering Szövetség éves összejövetelére, ahol beválogatták őket az 5 leginnovatívabb fiatal vállalkozás közé. Prauda Gergő műszaki menedzserként végzett magyar- és németországi tanulmányait követően, majd sok éven keresztül az építőipari, illetve épületgépészeti projektértékesítésben dolgozott.

Szabadidejében egy színházi társulatban pantomimezett, itt ismerte meg üzlettársát, Takács Gergőt, aki akkor főállásban űzte a pantomimet. „Ez elsőre furcsának tűnhet, de ez a műfaj megtanított minket közös nevezőre jutni egymással anélkül, hogy megszólalnánk - ennek pedig elég nagy jelentősége van egy közös vállalkozás esetében” - mondja Gergő.

Kiinduló ötletük az volt, hogy megreformálják a mozikban kapható salsa szószos nachos mártogatóst, és a vendéglátáshoz értő ismerőseik, szállodaiparban és étterem üzemeltetésben jártas barátaik segítségével életre keltették a Mártogatóst. A közös ötletelésnek köszönhetően négy hónap alatt előálltak egy pár százezer forintos költségvetésű pop-up étteremmel, amivel letesztelhették a koncepciójukat. Csak ezt követően merült fel először, hogy a vállalati catering lesz a fő fókuszuk.

Elmondásuk szerint sok helyen lehet egészséges ételeket rendelni, vagy helyben fogyasztani, de kifejezetten catering fókuszú cég már jóval kevesebb van a piacon. „Van ugyanis egy nagyon lényeges különbség az éttermi (vagy bisztró) kiszállítás, illetve a catering cégek között. Az előbbi úgy építette fel a működését és a menüt is arra tervezte, hogy ott helyben, azonnal elfogyasszák az ételeket. Ha éppen egy vállalat rendel tőle cateringet, akkor is ezt csomagolja be, majd ezt is szállítja ki. A mi esetünkben a komplett rendszer és a menü is úgy lett kifejlesztve, hogy ott nézzen ki legjobban és ott legyen a legfinomabb, ahova éppen bekészítjük. Mindent ennek megfelelően tervezünk meg” - magyarázza Gergő, aki szerint mindemellett a fenntarthatóság, a különböző ételérzékenységek kiemelt kezelése is egy olyan vonzóerő, ami miatt a cégek szívesen rendelnek a Mártogatóstól.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt
2. oldal - Magyarországon még kialakulóban van a vitamin- és gyümölcsfogyasztás kultúrája a munkahelyeken
Follow hrportal_hu on Twitter

Egy új alkalmazással a munkáltató megismerheti dolgozói egészségi állapotát

Stratégiai együttműködést alakított ki az UNION Biztosító egy hazai startup vállalkozással, a Fitpulival, melynek nyomán a biztosító komplex életmód applikációval bővíti vállalati egészségbiztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásait - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a két társaság vezetője.tovább..

További cikkek
Megnyugodhatnak az Angliában dolgozó magyarok

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, szerda este közzétett megállapodás-tervezet szerint megkötések nélkül... Teljes cikk

Vitatják, miért kell a gazdagoknak kedvezni

A lengyel alkotmánybíróság helyteleníti a leggazdagabbak számára hátrányos társadalombiztosítási módosításokat. A megtámadott előírások... Teljes cikk

Több magyar egyetemen is sztrájkolnak

Az oktatási szabadság védelmében és a társadalmi nemek szak megszüntetése ellen tiltakoznak. Teljes cikk

Lassuló ütemben, de tovább emelkedett a foglalkoztatottság az EU-ban

Lassuló ütemben, de tovább emelkedett a foglalkoztatottság az Európai Unióban és az euróövezetben is a harmadik negyedévben. Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztattak embereket egy odesszai farmon

13 embert vettek őrizetbe, fegyvereket is lefoglaltak a hatóságok. A bűnözők a legkiszolgáltatottabb emberekre utaztak Ukrajna-szerte, vonaton... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár