Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Rekord a női foglalkoztatásban

42 ezerrel nőtt a női foglalkoztatottak száma tavaly, ennek nagy része teljes munkaidős foglalkoztatás volt. A 6 év alatti gyermeket nevelők csoportja 15 ezerrel bővült.

A munkahelyvédelmi akcióterv is úgy tűnik sikereket hoz a női foglalkoztatásban. Összesen a munkáltatók 710 ezer dolgozó áprilisi bére után érvényesítettek járulékkedvezményt, ebből csaknem 27 ezer gyedről, illetve gyesről visszatérő alkalmazott esetében vették igénybe áprilisban a kedvezményt.

A gyesről, gyedről visszatérők esetében még van lehetőségük a munkáltatóknak további megtakarításra, jelenleg ugyanis 190 ezer olyan nő dolgozik, akiknek legfiatalabb gyermeke még nincs hat éves, és valószínű, hogy közülük 27 ezernél többen vannak, akik az elmúlt három évben tértek vissza a munkába - tette hozzá.

Más korosztályolkban is emelkedés tapasztalható, ezzel az európai uniós átlagot is leelőzi Magyarország: a 40-49 év közötti nők foglalkoztatási rátája 77 százalékra emelkedett tavaly, az 50-54 év közöttieké pedig 73 százalékra. Mindkét szám 3 százalékkal magasabb, mint az európai uniós átlag.

A foglalkoztatási ráta 75 százalékos azoknál a nőknél, akiknek legfiatalabb gyermeke 12 év feletti, ez 4 százalékkal magasabb az uniós átlagnál. A hazai diplomás nők 74 százaléka dolgozik. Ezek a csoportok komoly erősséget jelentenek a magyar munkaerő-piacon.

Az 55-59 év közötti nők közül viszont csak minden második dolgozik, a 20-24 év közöttiek esetében csak minden harmadik. Szintén csak minden harmadik nő foglalkoztatott azok közül, akiknek legkisebb gyermeke hat év alatti, az alacsony iskolai végzettségűek közül pedig csak minden negyediknek van állása. A foglalkoztatottsági adatok azonban ezeknél a csoportoknál is javultak tavaly - mondta Szalai Piroska.

Magyarországon a vezetői munkakörök 41 százalékát nők töltik be, ez a második legmagasabb mutató az uniós országok között.

A további javulások érdekében idén újabb lépéseket tervez a kormány a kisgyermekek elhelyezésére szolgáló intézményrendszer bővítéséért is. Emellett lesznek még további fontos, részben adóügyi, részben munkaügyi lépések, amelyek kidolgozása, az alternatívák megvitatása most folyik - fogalmazott Szalai Piroska.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk