kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Riasztó jóslat: A wellness szállodák helyzete reménytelen, be fognak zárni

A legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású szállodának nagy valószínűséggel be kell zárnia, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kormányzati segítségben - például a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás - elengedésében reménykedik.

A turizmus szereplői közül a legnagyobb bajban a wellness-szállodák vannak, hiszen területi alapon ott a legnagyobb az energiaköltség. A wellnesst szezontól függően hűteni-fűteni kell, viszont elképesztő árrobbanás volt az energiapiacon. A vendégek egy része viszont kifejezetten emiatt megy a szállodákba, így hosszú távra nem lehet bezárni a hoteleket, ezért a kormánytól vár segítséget a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke.

Flesch Tamás az InfoRádióban elmondta, hogy van, ahol a gázszámla nyolcszoros, a villanyért pedig ötször-tízszer annyit kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy 150 szobás wellness-szállodában a havi 10-12 milliós energiaszámla most közel százmillió forint, ami kigazdálkodhatatlan.

Elképesztő bonyolult a helyzet, a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású szállodának nagy valószínűséggel be kell zárnia - tette hozzá. Több szállodában azt tervezik, hogy csak a január-februári, esetleg márciusi hónapra fognak bezárni, ami a munkaerő megtartása miatt is bonyolult feladat.

A mostani helyzetben a szövetség elnöke szerint meg kell próbálni állami támogatást kérni. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a VIMOSZ-szal közösen szeretne támogatáshoz jutni. Azzal tisztában vannak, hogy nem lehet mindenkit megmenteni, de a cél a dolgozó emberek munkájának megtartása.

A MSZÉSZ-nél bíznak a támogatásban, és hogy a kormány egy időre elengedi a négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást, de járulékcsökkentésre vagy járulékelengedésre is gondolnak megoldásként.

A turisztikai ágazat egyébként több nehézséggel is küzd, egyes szakemberek szerint nehezebb a helyzet, mint a Covid alatt volt.

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek