kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 12 éve

Sikeres nők a XXI. században: Dr. Jermendy Ágnes, Palya Bea és Hernád Ágnes

Nők napja alkalmából arról illene szólni, milyen nehéz érvényesülni a mai világban a gyengébbik nem tagjaként. Idén azonban a maguk területén elismert, fiatal hölgyeket szeretnénk bemutatni, akik sikerrel vették az élet buktatóit, bátran lehet róluk példát venni. Palya Bea énekesnő, Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász-rezidens és Hernád Ágnes, a Maersk Hungary Kft. ügyvezető igazgatója vall sikerről, kudarcról, az élet szép és nehéz pillanatairól.

Szépek, okosak, izgalmasak, ambiciózusak, még csak harmincas éveikben járnak, de már elismertek. A HR Portal nők napja alkalmából a tudomány, a művészet és az üzleti élet egy-egy kiemelkedő alakjával beszélgetett arról, mi a sikerük titka, hogyan tudnak kiteljesedni a szakmájukban és a magánéletükben.

Dr. Jermendy Ágnes: Kutatás és gyógyítás egy időben - embert próbáló feladat

Dr. Jermendy Ágnes a díjkiosztón
Dr.Jermendy Ágnes nyerte el tavaly a L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért díját 30 év alatti kategóriában. A jelenleg I. sz. Gyermekklinikán dolgozó, 30 éves gyermekgyógyász a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó genetikai tényezőket kutatta, és lenyűgözte, milyen kicsik és komplexek az inzulintermelő bétasejtek. Ugyanakkor az is igaz, hogy érdemi előrelépés nem történt a gyermek- és serdülőkori cukorbetegség megelőzése és tényleges gyógyítása terén a régóta zajló kutatások ellenére, mostanáig. - Kutatásaink során egy olyan molekulát sikerült felfedeznünk, amely a későbbiekben gyógyszerfejlesztések célpontjaként szolgálhat - magyarázza a kutatónő a díj alapjául szolgáló kutatást.

- Fantasztikus dolog, hogy léteznek ma már női kutatók számára kiírt kutatási ösztöndíjak, mert nehéz nőként érvényesülni ezen a pályán. Nagy megtiszteltetés, hogy ezt a díjat elnyerhettem. Bár sok támogatást kapok otthonról, családomtól, munkatársaimtól, ez a külső forrásból érkező megerősítés évekre ad bíztatást. Ez a pozitív visszajelzés ugyanis megerősít abban, hogy hasznos és értékes, amit csinálok - fejtette ki Jermendy Ágnes.

Mint mondja, pályaválasztásában, munkakultúrájában szerepet játszott otthonról hozott értékrendje, és orvos szülei. - Megmaradt bennem az a kép, ahogy édesapám klinikai munkája mellett esténként, hétvégenként sokat dolgozott a régi típusú írógépen. Tőle tanultam meg, hogy a napi munka mellett időt kell szánnunk a betegségek hátterének vizsgálataira is. Így lehet okosan gyógyítani. Miként azt is, hogy a munka nemcsak egy szakma, amit nyolctól négyig végzünk, hanem egy passzió, amivel szívesen foglalkozik az ember - mesélte a kutatónő. Ágnes bevallotta, szeret emberekkel foglalkozni és kutatás közben lenyűgözi, egyúttal motiválja is annak tudata, hogy munkájának egyszer lesz valami haszna.

Tény ugyanakkor, hogy alulreprezentáltak a nők a munka világában, különösen igaz ez a tudomány területén. Sok hölgy a szerepkonfliktus, gyerekvállalás következtében marad le férfi kollégáihoz képest és a karrier korai és későbbi, beérési szakaszában is jelentősen fogynak a nők - írtuk tavaly, melyet Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász sem vitat. Azonban úgy látja, a tudományos munkák elbírálása során nem különböztetik meg hátrányosan a nőket, kizárólag az eredmények számítanak. A cikkek publikálásakor gyakran nem is derül ki a szerző neme.

Dr. Jermendy Ágnes
Szerinte a nehézséget az otthoni teendők munkával való összeegyeztetése jelenti, amely szervezettséget, támogató családi hátteret igényel. - Én sem tartanék itt a férjem nélkül - vallja be. Kardiológus, klinikai kutatással foglalkozó férjével alkotnak egy csapatot, észrevételeikkel, építő jellegű kritikával segítik, motiválják egymást. Eddigi klinikai pályafutása során sokat köszönhet az SE I.sz. Gyermekklinikáról Körner Anna tanárnőnek és Madácsy László professzornak, tudományos kutatásaiban elsősorban amerikai mentorának, a Harvard Egyetemen oktató Susan Bonner-Weir professzorasszonynak. - Lenyűgöző egyéniség. Hatalmas energiával, lelkesedéssel precizitással végzi a munkáját, emellett szép családja van. Ő egy kiváló példakép, miképp lehet a kutatást az otthoni feladatokkal összeegyeztetni - fejtette ki Jermendy Ágnes. Szerinte a nők akkor tudnak kiteljesedni a munkahelyükön és a magánéletükben is, ha adott a részmunkaidő lehetősége és a teljesítményalapú elbírálás.

Jermendy Ágnes nem tartja kizártnak, hogy egyszer külföldön fog élni, most azonban a szakvizsga megszerzésére fókuszál, nagyobb jártasságot szeretne szerezni a klinikumban.

Palya Bea: Önismerettel elérhető az egyensúly

Palya Bea - fotó: Laczi Mátyás
A 35 éves magyar népdalénekes, előadóművész, író munkásságát nemcsak itthon ismerik el, hanem külföldön is, melyet Prima Díjjal, Artisjus-díjjal, és Gramofon-díjjal is méltányoltak. A zenei szakma elismeréseinek nagyon örült, ugyanakkor úgy gondolja, a közönség szereteténél és éles, értő figyelménél nincs nagyobb díj. - Abban az örömben van részem, hogy hosszú évek óta népes és sokszínű közönség követ, éles füllel, nyitott szívvel hallgatja a zenémet, megveszi a lemezeimet, kíváncsian fogadja a változásaimat, mer új lehetőségeket kipróbálni velem - például olvassa a könyvemet. Ez hatalmas biztonságot és inspirációt ad. Ezen öröm és más érzések megosztásáért érdemes zenélni, ebből született és erre is való az éneklés: híd emberek, vagy ember és felsőbb világok között - mondta a HR Portálnak a népdalénekes.

Palya Bea sok-sok találkozás mentén vált azzá a személlyé, aki ma már nem fél a sikertől, aki legfőbb erényének makacs erejét tartja, ami sok helyzetben segített neki a saját útját járnia. Tehetségének kibontakozásában szerepet játszottak tanárok, zenésztársak, menedzserek, de apa- és anyafigurák, férfiak, barátok is. - Mindig imádtam énekelni, mert közben nem félek. Van valami szenvedélyes hívódásom a zene és a dalok felé, és ez a szenvedély az idő haladásával csak fokozódik. Bagon, gyerekkorom falujában, kaptam az alapokat néptáncos-népdalénekesként. Rónai Lajos énektanárom vezetett be a népdalok birodalmába, de az összes zenész, akivel valaha együtt zenéltem, mind-mind formált engem, formáltuk egymást - mondja, kiemelve a Balogh Sándor tanítványaiból megalakuló Zurgó együttest, Gryllus Samut és Dánielt, első menedzserét és első szólólemeze kiadóját, Julitte Camps-t.

Az előadóművész bevallotta, nagy kihívás számára a sikert megélni. - Az ember személyiségétől is függ, ki hogy éli meg a sikert. Nekem az volt a legnehezebb, hogy elhiggyem, akkor is szerethető vagyok, ha épp nem a színpadon ragyogok. Kiskoromban fölraktak oda, szerettek nagyon, ha szépen énekeltem. Megtanultam lejönni onnan, melyet nagy sikerként életem meg. Felfogtam, hogy van egy csodálatos élet a színpadon túl is, és ez csak még örömtelibbé tette azt, amikor visszamentem oda. Szabadabb és tágasabb lett minden koncertterem - vall a csillogó világ mögött meghúzódó lelki nehézségekről az énekesnő.

Fotó: Vancsó Zoltán
Az előadóművész évről-évre a Csendes-óceán partján fekvő kis mexikói faluban, Zipolitén töltődik fel, ahol jelenleg is tartózkodik. - Itt van valami olyan erő, ami visszahúz ide. Óriásiak a hullámok, érdesek és robosztusak a sziklák, tűz a nap, lisztfinom a homok, fúj a szél, néha földrengés rázza a talajt, fölöttem őskorinak tűnő pelikánok repkednek, a lagúnában krokodil lakik, ez a rengetegség, ez az én világom, nem kell visszafogni semmit. Ez az én átalakulós helyem. A hullám elviszi, ami bennem túlérett, az új hullám meg hozza az új dolgokat. Sok lemezemet itt kezdtem el, vagy fejeztem be, a könyvem első néhány fejezetét is itt írtam - meséli. Számos emberrel beszélgetve jött rá, hogy ide az emberek azért jönnek, hogy kiszálljanak a "robotos-multis-teljesítős" életből, hátrahagyják a normaként elfogadott életet. Palya Bea azt sem titkolja, hogy érzelmileg kötődik Frida Kahlo-hoz, a híres mexikói festőművészhez, de ma már úgy érzi, egykor túlságosan azonosult a művésznő fájdalommal teli életével.

A modernkori nő dilemmája a különböző életszerepei összeegyeztetése. Palya Bea szerint a nők sokat tehetnek az egyensúly eléréséért, például azzal, hogy olyan életet élnek, amit mindig is szerettek volna, olyan munkát végeznek, ami örömet okoz nekik, mert az megsokszorozza az erejüket. Először azonban azt kell tisztázni, mi az, amit igazán szeretnek csinálni. Szerinte nem mindegy, hogy a közvetlen környezet, és/vagy a társadalom nyomására alapít valaki családot, csinál karriert, vagy azért, mert tényleg azt akarja.

- Ehhez kell a teljes mellbedobás, a mellkasunkban dobogó szívünk teljes játékba bocsátása. Mert szerintem létezik millió recept a kiteljesedéshez, csak ehhez érdemes sok jól irányzott kérdést feltenni - önmagunknak. Ehhez pedig bátorság szükséges, hogy az első kérdésre felsejlő válaszok után (pl. "nem is tőle akarok gyereket", "nem is akarok este nyolc után az irodában ülni", " nem akarok már a hisztis menedzseremmel egy percet sem együtt tölteni") ne nyomjam el magamban a vágyat arra, amit valóban szeretnék csinálni. Kemény menet, de megéri. Sok önismereti tanulás során rájöttem, nem vagyok áldozata a világnak, hisz legbelül, valahogyan én teremtem azt magam köré. Szóval igen, szerintem lehetséges egyszerre megélni a dolgozó nő és családanya-szerelmes feleség kombinációt. Bevallom, én is szeretnék gyereket - mondta el őszintén Palya Bea.

A nők sikeressé válásában a legnagyobb akadályozó tényezőt sokszor önmaguk jelentik. Számos szakember megfogalmazta már, hogy leértékelik magukat, nem bíznak magukban, nem tudják jól menedzselni magukat és érdekeiket. Palya Bea szerint is az önelfogadáson, az önismereten múlik minden, melyet saját példája is bizonyít. Bea a Kreatív Valóságteremtés tréningen és Wilbert Alix itthoni műhelyein tanulta meg belső mércével mérni önmagát és nem a külső dolgok határozzák meg, sikeres-e az ember vagy sem.

Az énekesnő a HR Portálnak megerősítette, hogy két könyv vázlata is formát öltött képzeletében, közben szefárd zenei lázban ég, dalokat bogarászik, dallamdíszítményeket csavargat, szövegeket ír, amelyet tavasszal egy CD és egy DVD formájában tár a nagyérdemű elé, Ezeregy szefárd éjszaka címmel. Továbbá a Művészetek Völgye fesztiválon idén - harmadszor - is lesz Palya-udvar, ahol olyan témákra fókuszál, mint tehetségkutatás, esélyegyenlőség, női alkotók.

Hernád Ágnes, 2011 fiatal menedzsere: Anya, vezető és nő

Hernád Ágnes - fotó: Haáb Róbert
Hernád Ágnes (36) a Maersk Hungary Kft.-nél gyakornokként kezdett dolgozni 2000 júliusában, először belső értékesítőként, majd a vállalat logisztikai részlegén raktározási projektekben tevékenykedett. 2003-ban kereskedelmi vezetőként beindította a - szintén az A. P. Moller csoporthoz tartozó - Safmarine márkanevű hajóstársaság magyarországi kirendeltségét. 2004-ben átvette a Maersk Line ügyfélszolgálatának vezetését. 2008 novemberében nevezték ki a Maersk Hungary Kft. ügyvezető igazgatójává. 2011-ben pedig megválasztották az év fiatal menedzserének a Menedzserek Országos Szövetsége által felkért zsűri döntése értelmében.

Vezetése alatt a cég sikerrel állt ellen a válság logisztikai iparágat érintő hullámainak, és továbbfejlesztette az anyavállalat által használt ügyfél-elégedettségi felmérést, amelynek tanulságait beépítik az ügyfélkapcsolati fejlesztésekbe. Hernád Ágnes jó eredményeket ért el az anyavállalat skandináv típusú munkakultúrájának Magyarországra átültetésében. A zsűri külön értékelte, hogy külföldi tanulmányai után Hernád Ágnes Magyarországon építette karrierjét, valamint azt, hogy 2005, gyermekének megszületése után is sikerrel egyezteti össze magánéletét és karrierjét.

Mint mondja, sokat köszönhet családjának, mert sikereit megalapozta, hogy szülei taníttatták, mindig mindenben támogatták, és mellette álltak a legnehezebb periódusban is, de barátai, és munkatársai sem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen a cégnél mindig nagyon jó lehetőségeket kapott. Karrierje elindulásában maximalizmusa, kitartása, akarata, később pedig a legjobb emberek kiválasztása játszott szerepet.

- Ha az embernek van egy jó munkahelyi csapata, és támogató családi háttere, akkor minden lehetséges - emelte ki. Ezen túl nem szabad megfeledkezni a családbarát munkahelyről sem, ahol tolerálják a családosok életfeladatait. Azt a Maersk ügyvezető igazgatója is elismeri, hogy a kisgyerekesek diszkriminációja még mindig probléma a munkaerőpiacon, és sok munkahelyen problémaforrásként tekintenek a nőkre. - Nekünk nem ez a politikánk. A Maersknél úgy tekintünk a gyereknevelésre, mint az élet terrnészetes velejárójára. És ettől csak többé válik mindenki személyiségében - emeli ki Hernád Ágnes.

Úgy látja, három szerepben kell helyt állnia egy nőnek: anyaként, vezetőként - az ő fogalmazásában karriernőként -, és nőként. Úgy tapasztalta, két szerepet még össze lehet egyeztetni, de hármat már csak nagyon nehezen. - A válásom után sokig kizárólag anyaként és karriernőként funkcionáltam, nőként nem. Szerencsére azóta az élet minden területén helyreállt a rend és boldog periódusát élem az életemnek. Az utóbbi egy évben valahogy minden sikerül. Nagyon sokat kell azonban azért tenni, hogy mind a három szerepben maximálisan helyt tudjon állni az ember, és senki és semmi ne szoruljon háttérbe. A munka és a magánélet közötti egyensúlyt nem lehet családi támogatás nélkül elérni, melyet számomra a szüleim biztosítottak. Különösen akkor volt ennek jelentősége, amikor 2008 novemberében, egyedülálló anyukaként elvállaltam a hajózással foglalkozó vállalat ügyvezető igazgatói kinevezését. A környezetem aggodalommal vegyes büszkeséggel fogadta kinevezésemet és féltettek, miként tudom megoldani a cég vezetését hároméves gyerekem felnevelése mellett - vall életének egyik legnehezebb döntésének hátteréről. Úgy tűnik, Ágnes - minden nehézség ellenére - jól döntött, hiszen sikerült az élet minden területén kiteljesednie.

Hernád Ágnes a társadalomban élő hagyományos szerepeket jelölte meg a nők sikeressé válását leginkább befolyásoló tényezőként. Úgy látja, hogy az esetek kilencven százalékában a nő lép hátra a férfi javára, ha karrierről van szó. Másrészt egy nőnek elsősorban önmagával kell megküzdenie, amikor úgy dönt, egyikről sem mond le. - A gyereknevelésben az a nehéz, hogy 15 -20 év múlva derül ki, jól csináltuk-e. Addig magában őrlődik az ember, vajon tölt-e elég minőségi időt a gyerekével, ahhoz, hogy kamaszkorában bizalommal tudjon édesanyjához fordulni - fogalmazott Hernád Ágnes. Az ügyvezető igazgató, ha visszamehetne az időben, nem lelkizne annyit a munkahelyi problémákon, mert végül úgyis minden megoldódik.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Globális polikrízisek a logisztikában: sok a kihívás, de állandó az alkalmazkodás a szektorban

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) május folyamán számos szakmai rendezvénnyel, köztük több konferenciával is készült. Az események sokszínű... Teljes cikk

Így nő a nők befolyása a startupok világában

A startupok egyik legpezsgőbb városában, Tallinnban tartották a Female Founders Summitot, ami nemcsak egy hagyományos találkozó volt, hanem az... Teljes cikk

Ezeket a legvonzóbb pályák az egyetemisták szerint

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy... Teljes cikk