kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Sok az álláskereső, kevés a munka

Tavaly 4,5 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, miközben összességében 28 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg, mint egy évvel korábban - derül ki a Workania.hu internetes állásportál legutóbbi kutatásából.

Sok az álláskereső, kevés a munka

Az internetes állásportál legutóbbi kutatása a munkaerő-piaci kereslet és kínálat - a meghirdetett állások és az álláskeresők számának - elmúlt évben bekövetkezett változásait vizsgálta.

Tavaly a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal a biztosítás területén nőtt az elhelyezkedni kívánók száma, míg az álláshirdetések számában a legnagyobb mértékű, 65 százalékos csökkenés a mezőgazdaság és élelmiszeriparban történt, áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A gépiparban állást keresők száma 27,5 százalékkal nőtt 2009-ben, az álláshirdetések száma eközben 51 százalékkal csökkent.

A gyártás, termelés területen 26 százalékkal több álláskereső volt, az álláshirdetések száma 16 százalékkal volt kevesebb 2009-ben.

Az építőipar és ingatlan területen 19 százalékkal többen voltak munka nélkül, de 55 százalékkal kevesebb pozícióra jelentkezhettek.

A szolgáltatási területeken elhelyezkedni kívánók száma 19 százalékkal nőtt, a területen meghirdetett állások száma viszont 26 százalékkal csökkent.

A vendéglátóipar, idegenforgalom területén 11 százalékkal többen kerestek állást 2009-ben, mint egy évvel korábban, a meghirdetett állások száma pedig 43,5 százalékkal csökkent.

Az autóiparban elhelyezkedni akarók száma 18 százalékkal nőtt, az állások száma eközben 58 százalékkal csökkent.

A biztonság és védelem területén 27 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, de 47 százalékkal kevesebb volt a meghirdetett munkakör.

A textil-, bőr és cipőiparban 23 százalékkal többen kerestek állást 2009-ben, de szintén jelentős mértékben, 75 százalékkal csökkent a hirdetések száma.

12 százalékkal nőtt az elektrotechnika és elektronika területén elhelyezkedni akarók száma, de 42 százalékkal csökkent a területen meghirdetett munkakörök száma.

Az egészségügy és szociális szféra területén 26,5 százalékkal kevesebb munkakört hirdettek, miközben 11 százalékkal nőtt a területen elhelyezkedni kívánók száma.

A pozíciókat a hierarchiában elfoglalt helyek alapján vizsgálva a kutatás megállapítja, 51 százalékkal kevesebb hirdetés vonatkozott a szakképzett munkaerő, szolgáltatási alkalmazottak keresésére 2009-ben, miközben 14 százalékkal többen pályáztak ilyen munkakörökre, mint egy évvel korábban.

Adminisztratív területen elhelyezkedni kívánók száma 6,4 százalékkal csökkent, a meghirdetett munkakörök száma 7,4 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban.

A műszaki területen szakképzettséget kívánó munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 20,8 százalékkal csökkent, a meghirdetett középvezetői állások száma 26,6 százalékkal, a felsővezetői állások száma több, mint 41 százalékkal csökkent.


Melyik korosztályban nőtt az álláskeresők száma?



Az adatok életkor szerinti vizsgálata azt mutatja, hogy 2009-ben 6,2 százalékkal többen pályáztak állásra a legfiatalabb, 17-24 év közötti korcsoportból, 1,4 százalékkal csökkent a 25-34 éves álláskeresők száma, 10,7 százalékkal nőtt az állásra pályázók száma a 35-44 év közötti korcsoportban.

Legjobban a két felső korosztályban nőtt az álláskeresők száma: a 45-54 év közöttiek közül 17,4 százalékkal többen voltak aktív munkakeresők 2009-ben, az 55 év felettiek közül 30százalékkal többen kerestek állást, áll a Workania közleményében.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk