Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Szabadság, magasabb bér - rengeteg állás vár a diákokra

Idén nyáron a korábbi évekkel ellentétben nem kígyóztak a sorok a diákmunkát kínáló cégek előtt. Most is sok állás vár a diákokra. Az egyik iskolaszövetkezet úgy látja: a vállalatok hajlandók több bért fizetni az átlagnál a fiataloknak.

images

images

Több szakértő és jogászok szerint is logikus, és a munkavállalók számára biztonságot nyújtó változás állt be szeptembertől a diákmunka szabályozásában: a szektor tevékenysége kikerült a Munka törvénykönyvének hatálya alól, és a szövetkezeti törvény rendelkezési az irányadók 2016. szeptember 1-től.

Sokan attól tartottak, hogy ezzel sérülnek majd a diák munkavállalók jogai, de például a Munka törvénykönyvének a fiatalkorú (18 év alatti) munkavállalókra vonatkozó rendelkezései továbbra is érvényesek a diákok foglalkoztatása során.

A diákokat ráadásul 13 ledolgozott nap után egy nap fizetett szabadság is megilleti, ennek nyilvántartása újabb terheket ró az iskolaszövetkezetekre.

Kozma Ferenc, a Pensum Diákmunka Iskolaszövetkezet elnöke úgy látja, hogy az adminisztrációs terhek nem annyira nagyok: a diákokkal az új megbízási szerződések megkötésére a törvény 2016. december 31-ig ad lehetőséget. Mivel a diákoknak az érvényes diákigazolványukat személyesen be kell mutatniuk az iskolaszövetkezetek ügyfélszolgálatán, így az új szerződések megkötése nem vesz el tőlük további időt, csak a szövetkezeteknek kell az új szerződéseket kinyomtatnunk és aláírás után tárolnunk.

Ami a diákoknak járó szabadságot illeti, az iskolaszövetkezetek minden 13 nap után fizetett szabadnapot biztosítanak a tagjaiknak, ez természetesen ugyanakkor emeli a diákfoglalkoztatás költségét.

"A hazai piacon a diák munkavállalókra egyre nagyobb igény mutatkozik. Néhány évvel ezelőtt még hosszú sorokban álltak a munkát kereső diákok a nyári szünet kezdetekor az ügyfélszolgálatok előtt, idén nyáron viszont több iskolaszövetkezetnek komoly erőfeszítéseket kellett tenni a szükséges létszám megszervezéséhez. Jelenleg mi is el tudnánk helyezni több diákot, és decemberig egyik fő célunk a munkavállalói létszám emelése. Ebben a helyzetben szinte természetes, hogy a diákok válogathatnak a jobban fizető munkák között. Ezt ügyfeleink is megértik, és többségük hajlandó is magasabb bért ajánlani a diákok számára" - fogalmazott Kozma Ferenc.
Follow hrportal_hu on Twitter