Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Szabadságok: a szakszervezetek nem tágítanak

A Liga Szakszervezetek szerint a szabadságot mindig a tárgyévben kell kiadni, ezért a szakszervezeti szövetség nem fogadja el azt a kormányzati álláspontot, hogy különösen indokolt esetben a szabadság egynegyed része legyen átvihető a következő évre.

Az Alkotmánybíróság arra kötelezte az Országgyűlést, hogy változtasson a szabadság kiadására vonatkozó szabályokon, a jelenlegi gyakorlat ugyanis kifogásolható. Jelenleg különösen indokolt esetben akár a szabadság egésze átvihető a következő évre, még az egynegyed rész is, amellyel a munkavállaló szabadon rendelkezik.

A szakszervezeti szövetség szerint a dolgozók érdeke, hogy az egész szabadságot a tárgyévben vehessék igénybe. A szervezet közleményében foglalkozik azzal is, hogy egy másik kormányzati javaslat szerint a kollektív szerződésben szereplő jóléti célú ingatlanok, intézmények hasznosításáról az üzemi tanácsokat - meglétük esetén - együttdöntési jogkör illesse meg. Az érdekképviselet ezzel sem ért egyet. Szerintük a jóléti célú ingatlanoknak minden esetben a munkavállalók pihenését, képzését kell szolgálniuk.
Follow hrportal_hu on Twitter