Megjelent: 2 hónapja

SZÉP Kártya 2022

Az elmúlt időszakban sok változást kellett figyelnie a Széchenyi Pihenő Kártyához kapcsolódóan a munkáltatóknak, munkavállalóknak. Ezek között az éppen aktuális szabályok közt segít eligazodni Fata László, juttatási szakértő a 2022. június 8-i állapot alapján.

SZÉP Kártya keretösszeg, adózás: Mennyit adhatunk?

A munkáltató a munkavállalójának a kártya keretösszegein belül béren kívüli juttatásként biztosíthat kártya feltöltést, így mindössze 28% adót kell fizetni a juttatás után.

Az alábbi keretöszegeken felül is adhat Széchenyi Pihenő Kártya feltöltést a munkáltató. Ebben az esetben 33,04% lesz az adó.

A SZÉP Kártyával 3 különböző féle alszámlát tudunk majd kezelni.

A szálláshely alszámlára éves szinten maximum 225.000 Ft, a vendéglátás alszámlára 150.000 Ft, a szabadidő alszámlára 75.000 Ft adható a kedvezőbb adózással.Ezeknél a kereteknél figyelembe kell venni a más juttatótól kapott juttatásokat is.

Emellett az összes feltöltés együttesen béren kívüli juttatásként adózva nem haladhatja meg a rekreációs keret értékét. A rekreációs keret 450.000 Ft az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos része, illetve évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg

Felhasználás

  • Általános szabály szerint a szálláshely alszámlára utalt összeget az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra használhatják majd a munkavállalók, és strand- fürdőbelépőt is fizethetnek innen.
  • A vendéglátás alszámlára adott juttatást melegkonyhás vendéglátóhelyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra költhető, és itt is lehetőség van strand- és fürdőbelépő, szálláshely szolgáltatások térítésére.
  • A szabadidő alszámlára utalt összeg a szabadidő eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra használható. Emellett innen is fizethető szálláshely szolgáltatás.

Általánosan elmondható, hogy Kormányrendelet szerint a szálláshely szolgáltatás díja, a fürdő- és strandbelépők mindhárom alszámláról fizetők.

Egy erre vonatkozó külön jogszabály alapján azonban 2022.12.31-ig az egyes alszámlákon lévő kereteket más alszámlák költési területeire is felhasználhatják a kártyabirtokosok.
Így az alszámláknak 2022-ben a feltöltésnél és az adózásnál lesz jelentősége. A felhasználásnál nincs akadálya, hogy a munkavállaló idén például szálláshely alszámláról étkezést fizessen.

Emellett 2022. február 1-től július 1-ig élelmiszer üzletben is használható a Széchenyi Pihenő Kártya egyenleg. Ráadásul az előző „átjárhatósági” szabályt figyelembe véve, bármelyik alszámlán lévő összeg költhető erre a célra.

Érvényesség

A Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó Kormányrendelet szerint a feltöltést követő második év május 31. után a szolgáltató az ilyen régebbi egyenleg terhére maximum havi 3 százalék költséget érvényesíthet. Eszerint az ilyen 2020-ban vagy azelőtt feltöltött egyenlegek továbbra is elérhetőek lennének, de az értékük folyamatosan csökkenhet.

Egy módosító Kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben ilyen fenti díjat nem számíthat fel.

Ez a szabály a jelenlegi veszélyhelyzetben is érvényes, így ennek végén kell majd számítani arra, hogy lesz még nagyjából 2 hónapja az érintetteknek, hogy elköltsék a Széchenyi Pihenő Kártyán lévő régebbi egyenlegüket.

Fata László
juttatási szakértő
www.cafeteriatrend.hu

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
SZÉP-kártya: Rekordnövekedés az első félévben

A kártyakibocsátók adatai szerint idén az első félévben rekordmértékben növekedett a SZÉP-kártya forgalma. Az élelmiszervásárlás, az... Teljes cikk

Milyen adószabályok vonatkoznak az elektromos autókra?

A hazai piacon elérhető számos ösztönző hatására az utóbbi időben Magyarországon is megfigyelhető az elektromos járművek fokozódó térnyerése.... Teljes cikk

Csúcsra jár az infláció, idén nagy segítség lesz az iskolakezdési támogatás

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a családok... Teljes cikk

Facebook