Megjelent: 2 éve

SZÉP Kártya 2022

Az elmúlt időszakban sok változást kellett figyelnie a Széchenyi Pihenő Kártyához kapcsolódóan a munkáltatóknak, munkavállalóknak. Ezek között az éppen aktuális szabályok közt segít eligazodni Fata László, juttatási szakértő a 2022. június 8-i állapot alapján.

Fata László-

SZÉP Kártya keretösszeg, adózás: Mennyit adhatunk?

A munkáltató a munkavállalójának a kártya keretösszegein belül béren kívüli juttatásként biztosíthat kártya feltöltést, így mindössze 28% adót kell fizetni a juttatás után.

Az alábbi keretöszegeken felül is adhat Széchenyi Pihenő Kártya feltöltést a munkáltató. Ebben az esetben 33,04% lesz az adó.

A SZÉP Kártyával 3 különböző féle alszámlát tudunk majd kezelni.

A szálláshely alszámlára éves szinten maximum 225.000 Ft, a vendéglátás alszámlára 150.000 Ft, a szabadidő alszámlára 75.000 Ft adható a kedvezőbb adózással.Ezeknél a kereteknél figyelembe kell venni a más juttatótól kapott juttatásokat is.

Emellett az összes feltöltés együttesen béren kívüli juttatásként adózva nem haladhatja meg a rekreációs keret értékét. A rekreációs keret 450.000 Ft az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos része, illetve évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg

Felhasználás

  • Általános szabály szerint a szálláshely alszámlára utalt összeget az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra használhatják majd a munkavállalók, és strand- fürdőbelépőt is fizethetnek innen.
  • A vendéglátás alszámlára adott juttatást melegkonyhás vendéglátóhelyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra költhető, és itt is lehetőség van strand- és fürdőbelépő, szálláshely szolgáltatások térítésére.
  • A szabadidő alszámlára utalt összeg a szabadidő eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra használható. Emellett innen is fizethető szálláshely szolgáltatás.

Általánosan elmondható, hogy Kormányrendelet szerint a szálláshely szolgáltatás díja, a fürdő- és strandbelépők mindhárom alszámláról fizetők.

Egy erre vonatkozó külön jogszabály alapján azonban 2022.12.31-ig az egyes alszámlákon lévő kereteket más alszámlák költési területeire is felhasználhatják a kártyabirtokosok.
Így az alszámláknak 2022-ben a feltöltésnél és az adózásnál lesz jelentősége. A felhasználásnál nincs akadálya, hogy a munkavállaló idén például szálláshely alszámláról étkezést fizessen.

Emellett 2022. február 1-től július 1-ig élelmiszer üzletben is használható a Széchenyi Pihenő Kártya egyenleg. Ráadásul az előző „átjárhatósági” szabályt figyelembe véve, bármelyik alszámlán lévő összeg költhető erre a célra.

Érvényesség

A Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó Kormányrendelet szerint a feltöltést követő második év május 31. után a szolgáltató az ilyen régebbi egyenleg terhére maximum havi 3 százalék költséget érvényesíthet. Eszerint az ilyen 2020-ban vagy azelőtt feltöltött egyenlegek továbbra is elérhetőek lennének, de az értékük folyamatosan csökkenhet.

Egy módosító Kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben ilyen fenti díjat nem számíthat fel.

Ez a szabály a jelenlegi veszélyhelyzetben is érvényes, így ennek végén kell majd számítani arra, hogy lesz még nagyjából 2 hónapja az érintetteknek, hogy elköltsék a Széchenyi Pihenő Kártyán lévő régebbi egyenlegüket.

Fata László
juttatási szakértő
www.cafeteriatrend.hu

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkavállalói motiváció: részesedés a cégben adómentesen

Jövő évtől a startup vállalkozások adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a... Teljes cikk

Adómentes juttatás, fenntartható alternatíva: saját autó helyett autómegosztás

Bár a wigo a Wallis Autómegosztó megújult carsharing alkalmazása, a flotta, a szolgáltatási zóna és a csapat maradt a régi. 2022/23-ban radikálisan... Teljes cikk

3+1 dolog, amit a családbarát munkahelyi juttatásokról tudni kell

A családokat támogató munkahelyi juttatásokra jelentős igény mutatkozik, és erre a szervezetek is egyre inkább igyekeznek reagálni. Hogy milyen... Teljes cikk