Megjelent: 12 éve

Szívesen fizetik be dolgozóikat ösztönző utakra a cégek

Csapatépítő tréning Balin, projekt-előkészítő kiruccanás a Karib-tengerre, csoportos jutalomút az anyacéghez a világ másik felére - az utazási irodák munkatársainak szeme sem rebben, ha efféle óhajjal fordul hozzájuk partnerük.

Ösztönző erő: repüljünk a Seyschelle-szigetekre!

Az angol "incentive tour" leginkább ösztönző útnak fordítható, amely a magyar kiejtésnek megfelelő átírásával honosodott meg. Az inszentív utaztatás kiválóan jövedelmező üzlet. Az alkalmazottak, ügyfelek, partnerek a cég iránti hűsége elnyerése, illetve megtartása érdekében szervezett, általában két-három napos utak során a munkához kapcsolódó program mellett speciális turisztikai szolgáltatásokkal kényeztetik a résztvevőket. Ez a hivatásturizmus speciális szegmense, de abban még az utazásszervezők véleménye sem egészen egységes, mit sorolnak ebbe a kategóriába.

- Abban mindenki egyetért, hogy egy ilyen útnak jutalomjellegűnek is kell lennie, exkluzív programokkal és szolgáltatásokkal - fejti ki Bánki Márton, a Vista Utazási Irodák PR- és marketingigazgatója. Egyre több a csapatépítő tréninggel, könnyedebb szakmai tanácskozással összekötött utazás. Az út helyszíne és annak kalandos körülményei kizárólag pénz kérdése: megoldható karib-tengeri luxushajóúton, de akár a mexikói piramisok mellett is. Akadnak olyan cégek is, amelyek a munkatársak egy megbízásra történő felkészítését Balin, Malajziában vagy a Seyschelle-zigeteken képzelik el.

Az is gyakori, hogy egy nagyobb cégfelvásárlást, fúziót követően a vezetőket és a kulcsembereket az anyaországba utaztatják, hogy megismerkedjenek az új tulajdonos vállalati kultúrájával, munkamódszereivel, elvárásaival. Európában Málta, Szicília, Skócia és Finnország tartozik a legnépszerűbb úti célok közé, a városlátogató utak közül pedig Isztambul, Párizs, Prága, London, Róma és Stockholm.

Európán kívül az indonéz szigetvilág népszerű üdülőhelyei, Mauritius, Thaiföld, Kína, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság kedvelt célpont. De a belföldi inszentív utakra is jelentős az igény.

Kerülő utak

A szakmai program beiktatásával, a cégek megkerülhetik az egyszerű jutalomutazást terhelő adókat. - Korábban rendszeresen szerveztünk jutalomutakat, amióta azonban ez természetbeni juttatásnak minősül, és a dolgozóknak személyi jövedelemadót kell fizetniük utána, abbahagytuk - jelenti ki Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatokért felelős vezetője.

A piac ismerői azt vallják, ma már szinte csak a közép- és felsővezetők, menedzserek, szakértők és tanácsadók vesznek részt effajta utakon. A szakmákat tekintve pedig, egyre jellemzőbb, hogy banki alkalmazottak, pénzügyi szolgáltató cégeknél, biztosítóknál, valamint a személyzeti tanácsadóknál dolgozók részesülhetnek efféle megtiszteltetésben.
- A piac a megszorítások ellenére is növekszik, bár kétségtelen, hogy e nélkül látványosabb lenne a fejlődés - taglalja Bánki Márton. Bár az ügyfelekért egyre több szolgáltató verseng, a Vistánál tíz százalékkal bővült a forgalom az előző évhez képest.

Láthatatlan falak

A szervezők szerint rengeteg pénz van az inszentív turizmusban, és ebből hozzánk is sokkal több juthatna. A személyes találkozások vonzereje páratlan, amikor a vendégek megismerkedhetnek az adott ország kultúrájának vagy üzleti életének prominenseivel. Az ismert művészek vagy befutott vállalkozók azonban nem szívesen ülnek le külföldiekkel beszélgetni. Még azok az intézmények is visszautasítják ezt a lehetőséget, amelyeknek nagy szükségük lenne a pénzre. Pedig a pénzínségről panaszkodó színházak is a normál jegyár sokszorosát bezsebelhetnék, ha beengednének egy-egy csoportot a színfalak mögé.

Népszabadság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter