Társadalmilag felelős munkáltatókra vágynak a tehetségek
Egyre fontosabb a leendő munkavállalók számára potenciális munkáltatójuk társadalmi felelősségvállalási tevékenysége - derül ki egy kutatásból. Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősége is egyre inkább előtérbe kerül.
A kérdőívre kapott válaszok alapján elmondható, hogy évről évre fontosabbá válik a potenciális munkavállalók számára a
Az előző évekhez hasonlóan a felmérés arra is kereste a választ, hogy a leendő munkavállalók mely CSR (vállalati felelősségvállalási) programokkal tudnak a leginkább azonosulni. Az előző két év eredményeihez képest jelentős változás történt az élmezőnyben. Míg 2009-ben és 2010-ben a képzés és az oktatás támogatása állt az első helyen, addig idén a válaszadók 51 százaléka számára a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód bizonyult a legfontosabbnak. A második helyen az előző évekhez hasonlóan a környezeti lábnyom csökkentésének igénye szerepel, míg idén a harmadik helyen az előző évek első helyezettje, a képzés, oktatás támogatása áll.
A tavalyi visszaesést követően idén 27 százalékra növekedett (a 2010-es 14 százalékról) azon válaszadók száma, akik mindig figyelembe veszik a megpályázott vállalat termékeinek, szolgáltatásainak társadalomra és környezetre gyakorolt hatását. Azok száma pedig, akik mindig figyelembe veszik a megpályázott vállalat termékeinek és szolgáltatásainak minőségét 32-ről 44 százalékra emelkedett.
Fontos a munkahelyi képzés
A diákok is rendelkeznek táplálkozási alapismertekkel, de a munkahelyi képzés továbbra is elengedhetetlen. Az elmúlt években a Nestlénél az egészséges táplálkozással kapcsolatos képzés a belső vállalati kultúra szerves részévé vált. A dolgozóknak szóló, 2007-ben bevezetett NQ (Nutritional Quotient) táplálkozási tréning kézzelfogható tudást ad, amelyeket a munkatársak a hétköznapokban is használhatnak.
A tréning során egy rövid NQ kérdőívvel minden alkalommal felmérik a képzésen részt vevő munkatársak táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Az idei állásbörzés felmérés kérdései között helyet kapott néhány az NQ tréning kérdőív kérdései közül is, az ezekre kapott válaszokat a Nestlé dolgozók képzés előtti válaszaival hasonlították össze.
A kérdőívre válaszoló diákok több mint fele (63 százalék), a Nestlé dolgozóinak pedig 75 százaléka tudta azt, hogy milyen a kiegyensúlyozott étrend (vagyis: "változatos, a különböző ételek széles skáláját tartalmazza egészséges adagokban").
Arra a kérdésre, hogy mely élelmiszercsoportok alkotják a kiegyensúlyozott étrend alapját, a diákoknak 84, a Nestlé dolgozóknak pedig 95 százaléka tudta a helyes választ, azaz hogy gyümölcsök, zöldségek, és teljes kiőrlésű gabonatermékek. Érdekes azonban, hogy az utóbbi kérdésre a diákok közül a férfiak több mint háromnegyede (76 százalék), a nőknek viszont a 90 százaléka tudta a helyes választ.
Mind a megkérdezett diákok, mind a Nestlé munkatársainak 95 százaléka vàlasztotta ki helyesen a kérdőívben felsorolt élelmiszerek közül a legtöbb fehérjét biztosító alternatívàt (hal), míg a diákok 87, a Nestlé alkalmazottak 94 százaléka volt tisztában azzal, hogy mely élelmiszerek (pl. barna rizs, teljes kiőrlésű gabonafélék) fogyasztásával tudjuk növelni étrendünk rost-tartalmát.
A kiegyensúlyozott tàpanyagtartalmú étrend zsírtartalmával kapcsolatban a diákok felülmúlták a Nestlés dolgozókat, ugyanis arra a kérdésre, hogy a kiegyensúlyozott étrend mekkora arányban tartalmaz zsírt, a diákoknak 24 százaléka, a Nestlé munkavállalóinak pedig csupán 17 százaléka válaszolt helyesen és jelölte be a 30 százalékos értéket válaszként - derül ki a kutatásból.
"A megkérdezett diákok többsége tájékozottnak bizonyult a táplálkozással kapcsolatos kérdések megválaszolásában, csakúgy, mint a Nestlés kollégáink. Ez megerősít minket abban, hogy érdemes tovább folytatnunk munkatársaink belső képzését az NQ tréning keretében, hiszen a megfelelő eszközökkel és ösztönzéssel - többek között különböző sportolási lehetőségek biztosításával - a munkáltatónak komoly szerepe lehet az egészséges életmód tudatosításában" - mondta el Fekete Balázs, a Nestlé HR specialistája.
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
A mentális egészség október 10-i világnapja emlékeztet minket arra, hogy a munkahely nemcsak a teljesítmény terepe, hanem hús-vér emberek mindennapi... Teljes cikk
„Az agyunk a biztos rosszat is jobban viseli, mint a bizonytalanságot. A folyamatos változás ezért okoz nagyon erős szorongást, döntési fáradtságot... Teljes cikk
Az elmúlt években a HR-munkatársak munkája az amerikai munkaerőpiacon példátlan kihívásokkal szembesült: folyamatos leépítések, szigorúbb... Teljes cikk
- Kutyák és allergiák: mi okozza és miként segíthetünk? 3 hete
- Kettős előítéletekkel szembesülnek a fogyatékossággal élő idősebb dolgozók 1 hónapja
- Tömeges leépítés a Nestlénél: 16 ezer munkahely szűnik meg 1 hónapja
- Ilyen a munka-magánélet egyensúly a gyerekek szerint 1 hónapja
- Miért sérülékeny a 40 felettiek mentális egészsége? 1 hónapja
- Extra szabadság, home office és kreatív HR-sek: ezt teszik a jóllétért a megbízható munkaadók 2 hónapja
- Munkahelyi wellbeing programok: nem csak a dolgozóknak hasznos 2 hónapja
- Szaunázás és illóolajok: a nyugalom, egyensúly és egészség záloga 2 hónapja
- Rossz hír a magyar dolgozóknak: munkahelyi stresszben éllovasok vagyunk 2 hónapja
- Az infralámpa hatékony segítsége a megfázásos időszakban 2 hónapja
- Erre költik a legtöbbet a Z generációs dolgozók 3 hónapja

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?