kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Társadalmilag felelős munkáltatókra vágynak a tehetségek

Egyre fontosabb a leendő munkavállalók számára potenciális munkáltatójuk társadalmi felelősségvállalási tevékenysége - derül ki egy kutatásból. Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősége is egyre inkább előtérbe kerül.

Egyre fontosabb a felelős vállalati magatartás

A kérdőívre kapott válaszok alapján elmondható, hogy évről évre fontosabbá válik a potenciális munkavállalók számára a
A Budapesti Corvinus Egyetem és a Miskolci Egyetem tavaszi állásbörzéin végzett felmérés során egyrészről a leendő munkáltató társadalmi felelősségvállalási tevékenységével kapcsolatban kérdezték a diákok véleményét, másrészről pedig táplálkozással kapcsolatos kérdéseket tettek fel nekik a Nestlé dolgozóinak szóló belső NQ (Nutritional Quotient) táplálkozási tréning kérdései közül.
leendő munkáltató társadalmi-környezeti szerepvállalása. A tavalyi eredményekhez képest 21-ről 29 százalékra nőtt azok száma, akik számára nagyon fontos a megpályázott vállalat által kifejtett társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenység. A válaszadók 47 százalékának (a 2010-es 44 százalékhoz képest) jellemzően fontos a felelős vállalati magatartás - álla lapunknak eljuttatott sajtóközleményben.

Az előző évekhez hasonlóan a felmérés arra is kereste a választ, hogy a leendő munkavállalók mely CSR (vállalati felelősségvállalási) programokkal tudnak a leginkább azonosulni. Az előző két év eredményeihez képest jelentős változás történt az élmezőnyben. Míg 2009-ben és 2010-ben a képzés és az oktatás támogatása állt az első helyen, addig idén a válaszadók 51 százaléka számára a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód bizonyult a legfontosabbnak. A második helyen az előző évekhez hasonlóan a környezeti lábnyom csökkentésének igénye szerepel, míg idén a harmadik helyen az előző évek első helyezettje, a képzés, oktatás támogatása áll.

A tavalyi visszaesést követően idén 27 százalékra növekedett (a 2010-es 14 százalékról) azon válaszadók száma, akik mindig figyelembe veszik a megpályázott vállalat termékeinek, szolgáltatásainak társadalomra és környezetre gyakorolt hatását. Azok száma pedig, akik mindig figyelembe veszik a megpályázott vállalat termékeinek és szolgáltatásainak minőségét 32-ről 44 százalékra emelkedett.

Fontos a munkahelyi képzés

A diákok is rendelkeznek táplálkozási alapismertekkel, de a munkahelyi képzés továbbra is elengedhetetlen. Az elmúlt években a Nestlénél az egészséges táplálkozással kapcsolatos képzés a belső vállalati kultúra szerves részévé vált. A dolgozóknak szóló, 2007-ben bevezetett NQ (Nutritional Quotient) táplálkozási tréning kézzelfogható tudást ad, amelyeket a munkatársak a hétköznapokban is használhatnak.

A tréning során egy rövid NQ kérdőívvel minden alkalommal felmérik a képzésen részt vevő munkatársak táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Az idei állásbörzés felmérés kérdései között helyet kapott néhány az NQ tréning kérdőív kérdései közül is, az ezekre kapott válaszokat a Nestlé dolgozók képzés előtti válaszaival hasonlították össze.

A kérdőívre válaszoló diákok több mint fele (63 százalék), a Nestlé dolgozóinak pedig 75 százaléka tudta azt, hogy milyen a kiegyensúlyozott étrend (vagyis: "változatos, a különböző ételek széles skáláját tartalmazza egészséges adagokban").
Arra a kérdésre, hogy mely élelmiszercsoportok alkotják a kiegyensúlyozott étrend alapját, a diákoknak 84, a Nestlé dolgozóknak pedig 95 százaléka tudta a helyes választ, azaz hogy gyümölcsök, zöldségek, és teljes kiőrlésű gabonatermékek. Érdekes azonban, hogy az utóbbi kérdésre a diákok közül a férfiak több mint háromnegyede (76 százalék), a nőknek viszont a 90 százaléka tudta a helyes választ.

Mind a megkérdezett diákok, mind a Nestlé munkatársainak 95 százaléka vàlasztotta ki helyesen a kérdőívben felsorolt élelmiszerek közül a legtöbb fehérjét biztosító alternatívàt (hal), míg a diákok 87, a Nestlé alkalmazottak 94 százaléka volt tisztában azzal, hogy mely élelmiszerek (pl. barna rizs, teljes kiőrlésű gabonafélék) fogyasztásával tudjuk növelni étrendünk rost-tartalmát.

A kiegyensúlyozott tàpanyagtartalmú étrend zsírtartalmával kapcsolatban a diákok felülmúlták a Nestlés dolgozókat, ugyanis arra a kérdésre, hogy a kiegyensúlyozott étrend mekkora arányban tartalmaz zsírt, a diákoknak 24 százaléka, a Nestlé munkavállalóinak pedig csupán 17 százaléka válaszolt helyesen és jelölte be a 30 százalékos értéket válaszként - derül ki a kutatásból.

"A megkérdezett diákok többsége tájékozottnak bizonyult a táplálkozással kapcsolatos kérdések megválaszolásában, csakúgy, mint a Nestlés kollégáink. Ez megerősít minket abban, hogy érdemes tovább folytatnunk munkatársaink belső képzését az NQ tréning keretében, hiszen a megfelelő eszközökkel és ösztönzéssel - többek között különböző sportolási lehetőségek biztosításával - a munkáltatónak komoly szerepe lehet az egészséges életmód tudatosításában" - mondta el Fekete Balázs, a Nestlé HR specialistája.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk