kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Távmunka: éjszaka is lehet, a délután pedig akár a játéké, a pihenésé

Úgy tűnik, a távmunka következtében a munkavégzés rendje végérvényesen változóban van. Egy amerikai kutatás szerint a home office elterjedése megnövelte a hétköznap, napközben golfozók számát. Ugyanakkor nem feltétlen csak ennek a sportnak hódolnak a távmunkázók, hanem ügyeket intéznek, lazítanak vagy éppen szundítanak is egyet. A hatékonyság mégsem csökken.

golf, távmunka, szabadidő-

Sok amerikai munkavállaló, akiknek nem kellett visszatérniük az irodába vagy hibrid munkavégzésben dolgoznak, a munkahelytől távol töltött idő lehetőséget ad arra, hogy akár úgy éljenek, mint az egyetemista diákok. Délután szundítanak, piehennek, játszanak, akár a nap folyamán ügyeket intéznek, majd éjszaka vagy más kevésbé aktív napszakokban dolgoznak. 

"A home office napok nagyszerű lehetőséget adnak arra, hogy például fogorvoshoz menjünk, golfozzunk, vásároljunk, amikor nyugalom van" - mondta az Insidernek Nick Bloom, a Stanford Egyetem közgazdásza, akinek a távmunkával kapcsolatos kutatásai közel 20 évet ölelnek fel. Bloom és kollégája új kutatása szerint az otthonról végzett munka "hatalmas fellendülést hozott a golfozásban". Az Inrix autós GPS-adatai és az Egyesült Államok 3400 golfpályáját tartalmazó térkép segítségével nyomon tudták követni, hogy 2019 áprilisától 2022 novemberéig mikor és hányan látogattak ki a pályákra. Az eredmények azt mutatják, hogy összességében többen golfoztak, és 2019 augusztusától 2022 augusztusáig 83%-kal nőtt a hétköznap délutánonként golfozók száma. A szerda délután 4 óra volt a hétközbeni játék csúcsidőszaka. Bár a kitatók kifejezetten erre a sportágra koncentráltak, hogy a munkavállalók egyéb szabadidős tevékenységekre is használják ezt az időszakot, akár edzőterembe mennek, vásárolnak.

Bloom kutatása szerint az otthonról végzett munka aránya a 2020-as csúcsról (nagyjából 60%) napjainkra nagyjából 27%-ra csökkent. A szakember arra számít, hogy ez az arány 25% körül fog stabilizálódni. Az, hogy a távmunkások így töltik az idejüket a munkanap közepén, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebbet dolgoznak. Sőt, az új felállás bizonyos szolgáltatásoknak, gazdasági szektoroknak is kedvezhet. További kutatások azt mutatják, hogy a hatékonyság jellemzően nem csökken, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók dolgoznak, csak nem feltétlenül 9-től 5-ig. A kutatók azt tapasztalják, hogy élve a rugalmasság lehetőségével, a dolgozók gyakran elosztják a munkát, akár az esti órákra vagy éppen a hétvégékre, mint a diákok a tanulást. 

Insider

További cikkek
Kapcsolódó hírek

    Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár