Megjelent: 13 éve

Több diplomás pályakezdőt foglalkoztattak szeptemberben

Az ÁFSZ 2007-es adatai szerint egy hónap alatt mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma, de a területi különbségek továbbra is jelentősek a relatív mutatók szerint. Emellett több az állásban álló szakképzett, és diplomás pályakezdő, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők létszáma pedig tovább bővült.

2007. szeptemberben a munkáltatók 43 269 új álláshelyre jelentettek be munkaerőigényt, ennek egy-egyötödét a közép-magyarországi, illetve az észak-alföldi munkaadók kínálták fel. Az előző hónap zárónapján még betöltetlen álláshelyek számával együtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a munkaközvetítéshez összesen 72,4 ezer álláshely állt rendelkezésre, ebből a zárónapig 31 ezer maradt betöltetlen.

Hullámvasúton az álláskeresők

A munkaadók által a tárgyhónap folyamán bejelentett álláshelyek közül 27 030-hoz nem igényeltek támogatást, amely 34, 5 százalékkal haladta meg az előző havi adatot, de elmaradt a tavaly szeptemberi szinttől. Ez utóbbi munkalehetőségekből a legmagasabb számban segédmunkát tudtak ajánlani átlagosan 84, 1 ezer forintos bruttó kereseti lehetőséggel. Ezt követték a szabó, varrónői, eladói munkakörök valamint a gyártósori összeszerelők, akik a legjobb keresőnek számítanak az átlagos 101, 8 ezer forintos fizetésükkel.

A kirendeltségeken 2007. szeptember végén összesen 415, 8 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, mely az előző hónaphoz képest 1,4 ezer fős csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 37,5 ezres növekedést mutat. A szeptemberben regisztrált nem pályakezdők száma mindössze 588 fővel haladta meg a 2006. őszén mért adatot. A belépő nem pályakezdők között növekedett a nem anyagi szolgáltatás ágazatból munkájukat vesztettek aránya az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel szemben csökkent a korábban az iparban és a kereskedelem, vendéglátásban foglalkoztatottak részaránya.

Összességében évi 1, 1 százalékos növekedést mutat a 45 439 főt kitevő nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma szeptemberben, amely a szakmunkás végzettségűek 6, 1 százalékos és a diplomával rendelkezők számának 20, 9 százalékos csökkenése mellett következett be.

A legek legje

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2007. szeptemberben 9,4 százalék volt. Ez az arány a Közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten a legjobb. A legrosszabb helyzetet pedig az Észak-magyarországi régió könyvelheti el, ahol a gazdaságilag aktív népesség 17, 3 százalékos a nyilvántartott álláskereső. Nem sokkal kedvezőbb ez az arány az Észak-alföldön sem, ahol a mutató 16, 2 százalékra ugrik. Az országos mezőnyben a legmagasabb gazdaságilag aktív népesség és nyilvántartott álláskereső aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tapasztalható.

Munkát mielőbb

Tovább bővült az aktív foglalkoztatási eszközökben résztvevők létszáma. A legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások, és közhasznú foglalkoztatás révén kaptak munkalehetőséget, munkaerő-piaci képzésben pedig egyötödük vett részt, az egyéb eszközök részaránya alig haladta meg a tíz százalékot.

Több mint 20 ezer álláskereső kap segítséget munkaerő-piaci programok révén. A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) október 4-ei döntése nyomán "Munkát Mielőbb" címmel 360 dél-dunántúli álláskereső számára kezdődhet komplex munkaerő-piaci program. A program célja, hogy a régióban a csoportos létszámleépítésben érintettek a legrövidebb időn belül újra munkába állhassanak.

A régiós munkaügyi központ többféle, egymásra épülő támogatást és szolgáltatást nyújt azoknak, akik az idén vagy jövőre legalább 40 főt érintő csoportos létszámleépítés során veszítik el munkahelyüket. (pl. önfoglalkoztatóvá válás, mobilitás, képzés támogatása, munkajogi, rehabilitációs tanácsadás, stb.). A résztvevők megismerkedhetnek az álláskeresési módszerekkel is, akik azokból tevődik össze,

A szükséges 400 milliós forrásból 290 millió forintot a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprész Központi része, míg 110 millió forintot a régiós munkaügyi központ biztosít.

A november elsején induló program egyike annak a 62-nek, amelyeket hazai forrásból finanszíroznak. 2007-ben a régiós munkaügyi központok saját forrásaikból 35, központi forráskiegészítéssel pedig 8 komplex program lebonyolítását végzik. A Munkaerőpiaci Alap központi keretéből pedig 19 program zajlik, illetve indult ez évben a MAT döntése nyomán. A programok összköltsége több mint 8 milliárd forint, a programokban résztvevők létszáma pedig több mint 20 ezer fő.

Elsősorban az idősebb munkavállalók, romák, pályakezdők, tartósan munka nélkül lévők, nők, hajléktalanok stb. összetett elhelyezkedési gondjaira kívánnak személyre szabott támogatások, illetve szolgáltatások révén megoldást adni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk