Megjelent: 1 éve

Tolmács, ingyenes bankszámla, krízisvonal - Rengeteg felajánlás érkezik az ukrán menekülteknek

Az Ukrajnában zajló háború miatt az ENSZ legfrissebb becslése szerint eddig több mint másfél millióan hagyták el az országot. Cégek, egészségügyi és oktatási intézmények is segítenek a menekülteknek. Az elmúlt napokban is számtalan felajánlás érkezett.

Az Egis Gyógyszergyár több mint 100 millió forint értékű humanitárius segítséget ajánlott fel Ukrajnában elérhető gyógyszerkészleteiből.

Az Egis-csoport ukrajnai képviseleténél foglalkoztatott több mint száz emberről, valamint családtagjaikról is igyekeznek gondoskodni. Biztosítják a kapcsolattartást és a Magyarországra érkező munkatársakat és családtagjaikat, eddig csaknem 70 embert a cég Zamárdiban található üdülőjében fogadja és teljes ellátást nyújt nekik. Az Egis minden érkező kollégát, illetve családtagot anyagi segítségben is részesít.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sürgősségi ambulanciával, Lelki Krízis Gyermekambulanciával és ingyenesen hívható zöld számmal segíti a menekültek betegellátását.

Az Ukrajnából érkezett, egészségügyi ellátásra szoruló gyermekeket a hét minden napján 0-24 óráig fogadják, a +36 80 200 223-as telefonszámon pedig sürgősségi forródrótot nyitottak, amely egész nap ingyenesen hívható a gyermekegészségügyi ellátással kapcsolatban felmerülő kérdések esetén. A kommunikációt szükség esetén ukrán tolmács segíti.

A +36 30 44 34 751-es telefonszámon elérhető Lelki Krízis Gyermekambulancián külön specialisták segítik a háború és az otthon elhagyásával járó stressz, valamint a veszteségek és a gyász feldolgozását.

Zavartalan a gyógyszer, vér, vérplazma, infúzió, egyéb segédanyagok pótlása, a szükséges orvostechnikai eszközök biztosítása, valamint felkészültek az ukrán gyógyszerkészítményeket helyettesítő magyarországi gyógyszerek azonosítására - közölte az intézmény.

A humanitárius segítségnyújtásban segíteni szándékozók a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 16200182-00067427-es számlaszámára utalhatnak.

Az Erste Csoport egy-egy millió euróval támogatja partnerszervezetein, a Caritason és a Vöröskereszten keresztül az ukrajnai háború menekültjeit, rászorultjait. A román leánybank, a BCR emellett 100 ezer eurót adományozott a Save the Children, a Vöröskereszt és a román kormány hasonló célú kezdeményezéseinek. A cseh és a szlovák alapítványok 400 ezer eurót adományoztak, illetve 50 ezer eurót a Caritasnak és a helyi "Človek v ohrození" (Emberek veszélyben) alapítványnak.

Az Erste Bank Hungary és munkatársai eddig több mint 50 ezer eurót adományoztak Ukrajna és lakossága megsegítésére. Mindezek mellett az Erste Alapítvány egymillió eurós költségvetési keretet biztosít Ukrajna lakosságának akut és középtávú segélyezésére.

Az Erste Csoport a George-ban, digitális banki platformján adományozási funkcióval is támogat kiválasztott segélyszervezeteket, és az Erste Csoport számláiról minden Ukrajnába irányuló sikeres fizetés ingyenesen teljesíthető. Az esetlegesen felmerülő díjakat az átutalás után visszatérítik a számlatulajdonosnak. Az Erste egyes leánybankjai Kelet-Közép-Európában ingyenes számlákat is biztosítanak az ukrán menekülteknek a pénzellátás és az átutalások megkönnyítése érdekében.

A K&H Csoport a K&H Egészséges Társadalomért Alapítványon keresztül összesen 25 millió forint azonnali támogatást nyújt öt humanitárius szervezetnek, azaz öt-öt millió forintot juttat: a Magyar Vöröskeresztnek, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, az Ökumenikus Segélyszervezetnek és az UNICEF-nek.

A K&H munkatársai is ajánlhatnak fel támogatást a háború miatt rászorulóknak, a befolyó összeget pedig a pénzintézet megduplázza, és eljuttatja a fenti humanitárius szervezetek részére.

Emellett a K&H-nál lakossági ügyfelek részére vezetett bankszámláról Ukrajnába, valamint a K&H-nál lakossági, illetve vállalati ügyfelek részére vezetett számláról a humanitárius segítségnyújtásban kiemelt szerepet vállaló segélyszervezetek felé indított utalások banki díját az utalást követő naptári hónap 10. napjáig visszatéríti.

Az Auchan Magyarország többféle gyűjtéssel is segít: anyagilag, önkéntes munkával és gyűjtés szervezésével, amihez többféle módon is csatlakozhatnak a vásárlók.

Március 9-étől az online rendelők kétféle adománycsomagot is választhatnak a Magyar Vöröskereszt számára, amelyeket a szervezet közvetlenül a bajba jutottak között oszt szét. Az egyik csomaggal, ami többek között babaételt, pelenkát, cumisüveget tartalmaz, a legkisebbeken lehet segíteni, az élelmiszercsomagba pedig olyan könnyen elfogyasztható termékek kerültek, mint az ásványvíz, üdítő, abonett, nápolyi, poharas leves, májkrém. 

A Bizalomkártyával rendelkező vásárlók a vásárlásaik után kapott Bizalompontjaikat március 10-étől, csütörtöktől ajánlhatják fel a Magyar Vöröskeresztnek, akik ebből meg tudják venni azokat a termékeket, amelyekre a gyorsan változó krízishelyzetben éppen a legnagyobb szükség van. A gyűjtést a vállalat indítja 10 millió Bizalomponttal, azaz 5 millió forinttal, ehhez csatlakozhatnak a vásárlók a Bizalomkártya felületen könnyen és gyorsan kivitelezhető digitális adományozással, amelynek működését a korábbi sikeres akciókból már jól ismerhetik.  

Ezen a hétvégén (március 11. és 13. között) áruházi gyűjtést is rendeznek a 18 Auchan hipermarketben. A kihelyezett gyűjtőpontokon összegyűlt adományokat szintén a Magyar Vöröskereszt viszi el oda, ahol a leginkább szükség van rájuk. Miután a Magyar Vöröskereszt munkatársai rendkívül leterheltek a menekültek ellátása miatt, ezúttal az áruházi gyűjtésben az Auchan Magyarország munkatársai vesznek részt önkéntesként. 

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) adománygyűjtése során összesen 4,246 millió forint gyűlt össze a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösségének megsegítésére egy jótékonysági esten. Fellépett többek között Miklósa Erika, a Magyar Állami Operaház Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Érdemes művésze, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Kokas Dóra csellóművész és férje, Maxim Rysanov nemzetközi hírű brácsaművész. 

Fotó: Az ukrán-orosz háború elől Ukrajnábál menekülő emberek a beregsurányi általános iskola tornatermében a segítségponton 2022. március 8-án. MTI/Balázs Attila

 

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Központban a munkavállalói jólét: Április végéig jelentkezhetnek a kkv-k a Generali pályázatára

Harmadszor hirdette meg a Generali Biztosító az EnterPRIZE fenntarthatósági pályázatot, a kis- és középvállalkozások (kkv) jelentkezését... Teljes cikk

Szabadnap önkéntességért a Sanofinál

Fizetett szabadnapot biztosít a Sanofi a munkavállalói számára önkéntes tevékenység végzésére, annak érdekében, hogy a munkatársak részt... Teljes cikk

Így csökkenthetik dolgozóik munkába járásának karbonlábnyomát a vállalatok

Óriási a különbség a magyar vállalatok fenntartható működésre való felkészülésében, pedig ez ma már versenyképességi tényező, melyet... Teljes cikk