Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Tovább javulhat a munkaerő-piaci helyzet

A foglalkoztatás bővüléséhez a versenyszféra is hozzájárult, és a reálkeresetek érdemben bővültek a negatív infláció mellett – mondták a Buda-Cash és az ING elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss kereseti adatokkal kapcsolatban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közleményében azt emelte ki: a munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, és hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A nemrégiben megjelent makrogazdasági adatok is alátámasztják, hogy a kormány által kitűzött növekedési cél 2014-ben is tartható lesz. A beérkezett adatok folytatódó dinamikus létszámbővülést és számottevő reálkereset emelkedést vetítenek előre éves szinten is – írták.


Nemcsak a közfoglalkoztatottak száma bővültTörök Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kiemelte: az adatok alapján tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, nemcsak a közfoglalkoztatásnak hanem a vállalkozói szféra bővülő foglalkoztatásának is köszönhetően. A keresetek emelkedésének mérséklődése nem tűnik aggasztó üteműnek, a lényegében negatív infláció mellett a 2,2 százalék is érdemi bővülést jelent a kimutatott reálkeresetekben – tette hozzá.

Ismertetése szerint a bázishoz képest 4,7 százalékkal emelkedett az alkalmazásban állók létszáma augusztusban, 2,855 millióra, a közel 130 ezres létszámnövekedéshez a közfoglalkoztatás 48 ezerrel, a versenyszféra 49 ezerrel járult hozzá. A közfoglalkoztatás nélkül a bérek növekedési üteme 3,9 százalék lett volna, ami az idei évben eddig a legmérsékeltebb – igaz, valójában május óta ez a 4 százalék közeli szint a jellemző – vélekedett. A fő szektorokat tekintve a versenyszférában a keresetek 4,2 százalékkal emelkedtek, ami az április óta jellemző sávot jelenti.

A költségvetési szférában 1,7 százalékkal csökkentek éves szinten a bérek, illetve a közfoglalkoztatottakat nem számítva a növekedés 2,3 százalékra lassult.

Kitért arra: az adatok alapján a háztartások fogyasztása középtávon is bővülhet, ezt támogathatják még további rezsicsökkentések és a devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati döntések.


Óvatosak a vállalkozókBalatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a munkaerőpiac konszolidációja tovább folytatódott az elmúlt időszakban: 2,7 százalékkal emelkedett az alkalmazottak létszáma a vállalkozói szférában augusztusban az előző év azonos időszakához képest. A létszámbővülés a költségvetési intézményekben – szintén közfoglalkoztatottak nélkül számolva – elérte a 4 százalékot, vagyis a primer munkaerő-kereslet emelkedése jól tükrözi a hazai GDP növekedését. Megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatottak létszáma ismét jelentősen bővült és elérte a 195 ezret augusztusban, éves bázison közel 50 ezerrel nőtt.

Balatoni András szerint a vállalkozói szféra óvatosságát jelzi, hogy egyelőre csak mérsékelten emelkednek a rendszeres bérek a szektorban (3,8 százalék év/év), azonban prémium és bónusz-kifizetés volt megfigyelhető augusztusban (+19 százalék év/év), így a nettó bérek emelkedése elérte a 4,4 százalékot, ami a 0,2 százalékos infláció mellett a reálbérek 4 százalékot meghaladó emelkedését eredményezte.

Emelkedett a reálbér

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemelte: május óta erre a 4 százalékos tempóra állt be bérnövekedés a nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatottak hatását kiszűrve, és a bérdinamikát egyértelműen a közfoglalkoztatottak számának növekedése húzza lefelé. A keresetek emelkedése mindenképpen pozitív, főleg annak fényében, hogy lényegében nincs infláció. Ez azt jelenti, hogy a nettó reálbér is emelkedett, vagyis fogyasztásra is többet tudnak költeni, ez pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedésével segíti a gazdasági bővülést – értékelte. Az elemző szerint a visszafogott infláció, a gazdaság várható bővülése miatt növekedhet a lakosság mozgástere, amely fokozatosan pörgeti majd fel a belső fogyasztást. A K&H várakozásai szerint 2,5 százalékkal növekedhet a bruttó bér 2014-ben, és, ha nem lesz adóváltoztatás a munkabéren, akkor jövőre 1,5-2 százalékos nettó reálbér emelkedéssel számolnak.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyerekek milliói kényszerültek munkára a járvány miatt

Világszerte jelenleg mintegy 160 millió gyermek dolgozik. Sokan voltak kénytelenek elkezdeni dolgozni az elmúlt időszakban amiatt, mert szüleik... Teljes cikk

Úgy tűnik, talpra pattan az amerikai gazdaság

A várt csökkenés helyett az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban nőtt a foglalkoztatás májusban. Teljes cikk

Jövőre 12 ezerre duzzad a minisztériumoknál dolgozók létszáma

A 2022-es költségvetési tervek szerint jövőre 423 fővel, azaz 3,7 százalékkal 11 979-re bővül a hazai minisztériumoknál dolgozók létszáma.... Teljes cikk