Mészáros Etelka Szerző: Mészáros Etelka Megjelent: 5 éve

Új trend az álláspiacon: patchwork karrier

Húsz évvel ezelőtt csodabogárként mutogattak arra, akinek nem csak egy munkahelye volt. Manapság sokkal színesebb a munkaerőpiac. Sokan állás nélkül vannak, de akadnak olyanok is, akik kettő vagy több munkahellyel is rendelkeznek. Az utóbbit azok tehetik meg, akik olyan piacképes iskolai végzettségekkel rendelkeznek, hogy több munkahelyen is megállják a helyüket. Vajon több lábon állva lehet csak boldogulni az álláspiacon? Baj-e az útkeresés, több szakma elsajátítása?

images

Dr. Juhos Andrea, a vezetőfejlesztéssel és karrier tanácsadással foglalkozó Lee Hecht Harrison ügyvezető igazgatója szerint a világ a "több lábon állásos" munkavállalás felé tart. Cégük azon ügyfelei közül, akikkel a karrierváltásuk támogatásán dolgoznak, Amerikában körülbelül 30 százalék kezd valamilyen atipikus munkába, lesz például tanácsadó, vesz egy franchise-ot vagy alapít egy céget. A tanácsadók egyértelműen több lábon állnak. Külföldön ez a fajta foglalkoztatás egyre jobban terjed, Európában ez az arány 15-18 százalék, Magyarországon 2 százalék.

A többfajta munkavégzés az egyéntől is függ. Van, aki alkalmas rá, de sokan vannak, akiknek nincs elég szaktudásuk, kreativitátásuk az atipikus foglalkozásra, vagy pedig azt mondják, hogy nekik az az egy munkahely is elég. Juhos Andrea véleménye szerint olyan egyének alkalmasak az ilyen irányú munkavégzésre, akiknek speciális, eladható tudásuk van. Kell hozzá egy jó "személyes márka", egy hírnév és jó, ha van egy kiinduló kapcsolatrendszer. Ezenkívül a szükséges kompetenciák: kapcsolatteremtő képesség, bizonytalanságtűrő képesség, stressz tűrés, eltérő intenzitású időszakok kezelésének képessége.

A trénerek, coachok, könyvelők, rendszergazdák, kommunikációs tanácsadók, tehetségmenedzserek, tudásbrókerek, társasház képviselők, pályázatírók, producerek, fordítók, tolmácsok, stb. egyidejűleg végezhető tevékenységek. Az interim menedzsereket nem sorolja ide, mivel az interim menedzserek általában egyszerre egy projektet visznek, inkább határozott idejű főállásnak gondolja. Ezt a fajta munkavégzést ajánlja a vállalkozó szellemű és számlaképes szakemberek számára. A szakértő szerint több munkakör igényes ellátása nem oldható meg egy munkahelyen. Ellenkező esetben az egyik munka a másik rovására mehet. A multi-tasking hosszú távon nem működik. Amennyiben valakinek van egy jól megfogalmazott munkaköri feladatrendszere és felelősségi köre, akkor azt lássa el jól.

Felmerül a kérdés, hogy a munkáltatók vajon hogyan viszonyulnak az ilyen dolgozókhoz, mennyire lehet hiteles a róluk alkotott kép? Juhos Andrea szerint például tenderkészítésnél a szakmájukban elengedhetetlen a hasonló feladatokban szerzett komoly és dokumentálható referencia és tapasztalat. Az ilyen típusú munkánál, amikor a szakértelmet, a speciális tudást visszük "eladni", a legfontosabb a jó referencia ----– nyilatkozza.
Olyan vélemények is elhangzottak, hogy ha több dologra kell egyszerre koncentrálni, megoszlik a ráfordított idő, és így megoszlik az eredmény. Egyikben sem lehet kiemelkedően teljesíteni, megvalósítani az eredetileg kitűzött célokat. Azonban ez attól függ, hogy nem vállalja-e túl magát az ember. A túlvállalás életveszélyes, mert az elégedetlen ügyfél nem jó ajánlólevél.

Patchwork karrier: egy dolgozó több szakmában, több munkahellyel is rendelkezik, hol alkalmazottként, hol szabadúszóként.


A több lábon állás a jelenlegi magas munkanélküliségi ráta mellett talán sokakból irigységet válthat ki, azonban mint Tál Teréztől, az Interjob Személyzetfejlesztő Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, egyáltalán nem könnyű feladat. Az ügyvezető a személyzeti tanácsadó iroda vezetése mellett matematikát tanít egy középiskolában. A hétből három nap tanítást vállal, a fennmaradó napokon a személyzeti tanácsadó irodában dolgozik, valamint a családja is intenzíven "foglalkoztatja".

Két munkakörét az Eötvös Lóránd Tudományegyetem matematika és informatika szakának elvégzése, valamint a CEU üzleti iskola HR végzettsége teszi lehetővé. Ő sem így tervezte az életét, csak pár év tanítói munka után derült ki, hogy a tanári fizetés kevés a megélhetéshez. A rendszerváltáskor a tanítást a Berlitz nyelviskola igazgatói székével cserélte fel, majd 10 évvel később, kisfia születése miatt a felelősségteljes és időigényes igazgatói széket átadta másnak és német partnerével tanácsadó irodát nyitott. A személyzeti tanácsadás 2008-ig jól működött, azonban más irodákhoz hasonlóan a gazdasági válság hatására a megbízások visszaestek. Kényszerből, értelmes elfoglaltságot keresve nyúlt vissza a gyökerekhez és ismét tanításba kezdett, azonban a személyzeti tanácsadást sem akarta abbahagyni. Pihenésre, kikapcsolódásra a két munkakör mellett kevés ideje jut, mivel kora reggel és este dolgozatokat javít, ugyanakkor a tanácsadó irodán hirdetéseket fogalmaz, és megbízásokat teljesít. A családját sem hanyagolhatja el, így a privát ügyintézések tolódnak.

Tál Teréz szerint a több lábon állás mindaddig működik, amíg a kereslet találkozik a kínálattal. Ami vonzó számára, hogy mindkét helyen a maga ura lehet, nincs egy főnök a sarkában, aki ugráltassa, ugyanakkor tisztában van a bizonytalanságokkal. A tanári állása biztosított, hiszen egyre kevesebb a matematika tanár, a személyzeti tanácsadásnál pedig remélhető, hogy a gazdaság fellendülésével a megbízások száma is szaporodni fog.

A biztonság keresése miatt vállal többféle tevékenységet Anna, akinek három munkahelye van és többféle iskolai végzettsége. Ez utóbbiak lehetővé teszik, mivel két szakot végzett egyetemen, később képesített könyvelői és üzemgazdászi tanfolyamokat, az uniós csatlakozással pedig pályázatírói tanfolyamokat, valamint aktív angol nyelvtudása van. Már több éve személyzeti tanácsadóként dolgozott, amikor a korábbi újságírói tapasztalatát felhasználva jelentkezett egy internetes újsághoz újságírónak, mert a nyugdíjas éveire is szeretett volna értelmes elfoglaltságot. Az újságírást már hat éve csinálja, de a törvényi változások miatt egyre messzebb kerül a nyugdíjazástól. "Egy évet öregszem, a nyugdíjkorhatárhoz pedig mindig hozzátesznek kettőt, így tulajdonképpen egyre fiatalodom, egyre messzebb kerülök a nyugdíjba meneteltől" ----– nyilatkozta.

Pár éve egyhetes időtartamra helyettesíteni hívták egy számítástechnikai céghez. Egy hét után állandó állást ajánlottak neki, de Anna nem akart felhagyni az addigi tevékenységeivel és így részmunkaidős foglalkozásba egyezett bele. A számítástechnikai cégnél ő csinálja a pályázatokat, azóta minőségügyi vezető lett és az összes angol nyelvvel kapcsolatos munkákat is ő kapja. Elmondása szerint az agya sohasem pihen, hiszen akinek egy munkahelye van és a munkáját lelkiismeretesen végzi, az is gondolkozik a munkájáról a munkaidő után. Időnként soknak találja a három munkahelyet, hiszen a pályázatok összetettek és szigorú beadási határidőhöz kötöttek, az újságcikkek leadási határideje is kötött, valamint a jelöltek megtalálását sem lehet hónapokig halogatni. Ettől függetlenül véleménye szerint manapság senki sem érezheti magát biztonságban egy munkahelyen sem, így neki legalább baj esetén van alternatív megoldás a kezében.

Mi sem mutatja jobban, hogy az ilyenfajta foglalkoztatásnak van jövője, hiszen a cégek is folyamatosan bővítik a profiljukat, újabb és újabb tevékenységekbe fognak a fennmaradásuk érdekében. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a postahivatalokban könyvet és csokoládét vehetünk, vagy egy élelmiszer bolt egyik részén cipőt fognak árulni.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Holman Magdolna az Állami Számvevőszék új főtitkára

Holman Magdolnát nevezte ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új főtitkárának október 20-tól Domokos László elnök, az eddigi főtitkár, Elek János... Teljes cikk

Új gyárat adtak át Tatabányán

A tatabányai ipari parkban csütörtökön átadta új gyárát az amerikai Becton, Dickinson and Company (BD) globális orvostechnológiai vállalat. A... Teljes cikk

A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik... Teljes cikk

Új vezetők a Lapcomnál

Új vezetőket nevezett ki a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország napilapok élére a Lapcom Zrt., valamint új szakember tölti be a stratégiai... Teljes cikk

Új vezető a Telenor HR-divíziójának élén

November 1-től HR igazgatóként Kiss Judit irányítja a Telenor Magyarország humánerőforrás divízióját. Elődje, Németh Zoltán HR... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár