kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Vad vizekre evezett a HR Portal csapata

Mi köze a vadvízi evezésnek a munka világához? Hogyan képes egy aktív hétvége fordítani a munkahelyi kapcsolatokon, elsimítani a konfliktusokat? Mitől épül a csapat és miért nő a munkatársak teljesítménye? A HR Portal csapata letesztelte: szeptember elején felkerekedtünk és elutaztunk a festői szépségű osztrák Lassingba, és részt vettünk egy vadvízi túrán. Íme élménybeszámolónk.

1. nap: megérkezés Ausztriába

A HR Portal csapatépítő hétvégéjét a vadvízi evezésre specializálódott White Water szervezte. A cég bázisa, ahogy a szállás is Ausztriában, a festői környezetben lévő Lassingban, az Ensmann család panziójában, a Salza folyó közelében található, amely 450 kilométerre van Budapesttől.

Hundzsa Attila
A HR Portal két autóval vágott bele a nagy kalandba egy őszi péntek délután. - A cég nemcsak a tréning aktív részére (outdoor tréning), hanem a mentális részére is nagy hangsúlyt fektet (indoor tréning) - magyarázza Hundzsa Attila tulajdonostárs. Ez annyit jelent, hogy a hétvége nemcsak extrém sportokból áll, hanem különböző játékokból is, és ha igény van rá, csapatépítő tréninggel egészül ki az amúgy sem unalmas időtöltés.

Már az érkezés napján lehetőség nyílik asztalitenisz bajnokságra, csocsómeccsre, póker-partira, de különböző társasjátékokra is, amelyek oldják a hangulatot. Mindezeken túl a csapattagok kipróbálhatják a Roll Ballt, vagy körbesétálhatják a meseszép környéket - már ha időben odaérnek, és nem tévednek el a hasonló hangzású osztrák falucskák között a kollégák legnagyobb örömére, akik között máris elindult a találgatás, majd a fogadás, vajon viszont látják-e munkatársaikat sötétedés előtt.


2. nap: kétszemélyes kenuban érezni igazán a víz erejét



A HR Portal csapata
Az első este során előkerült társasjátékoknak köszönhetőn oldódott kollégák kipihenten ébredve vágtak neki az izgalmas hétvégének. A reggelit követően öltötték magukra
a kifejezetten vízbe tervezett, leginkább búvárruhára emlékeztető speciális öltözéket, amely mellé egy mentőmellény és egy sisak is dukál. Egy bő félórás oktatás keretében mindent megtudhattak az evezés alapjairól, biztonsági "előírásokról" és arról, hogyan kell a vadvízben viselkedni, mit tegyenek, ha közeledik a szikla. Borulás nélkül ugyanis nincs raftingolás - kacsint az egyik túravezető.

Laczy Dávid
A szerkesztőség egy rövid autóutat követően érkezett meg a Salza folyó túravezetők által kiválasztott szakaszához, ahol elfoglalták a kenukat. - A kétszemélyes gumikenuk sokkal intenzívebb élményt nyújtanak, mint egy nyolc-tízszemélyes raft hajó. A kenu ugyanis sokkal érzékenyebben reagál a vadvíz erejére, a hullámokra, zúgókra, így nagyobb kihívást jelent azok leküzdése - avat be a raftingolás rejtelmeibe Laczy Dávid, a White Water társtulajdonosa. - Az evezési technikák elsajátítása már a vízen történik - veszi át a szót Hundzsa Attila. A túravezetők kiemelik: az evezés sikere nagyban múlik azon, hogy a túrázók mennyire értik meg egymást a hajón belül, mennyire figyelnek a túravezetők okítására, tanácsaira.


A csapat élménybeszámolója: vissza a természetbe!



Oktatáson
A HR Portal csapata az adrenalin löketet adó rafting túra és a természet érintetlen szépsége mellett a túrák szervezettségét, a gasztronómiai élményt adó reggelit és a White Water csapatának profizmusát emelte ki. - Az ember egy pillanatig sem érezte magát veszélyben, ha bajba került, a túravezetők ugyanis máris ott termettek és segítettek. Az evezés előtti biztonsági oktatás pedig minden részletre kiterjedő volt, amely szintén elengedhetetlen az ember biztonságérzetéhez - emelte ki Halmi Edit, a HR Portal értékesítési menedzsere. Természetesen mindenki másként élte meg a sokszor igen váratlan helyzeteket és a csobbanások száma nagyban függött attól, hogy egy erős férfikéz segítette-e a hajó kormányzását. Rossz élménnyel azonban senkinek nem végződött az evezés.

A csapat egyik tagjának a meseszép tájban tett reggeli túrája során vizessé vált cipője okozta a legnagyobb bosszúságot a hétvégén. Míg egy másik kolléga, aki megjegyzendő, többet volt a vízben, és a sziklákon, mint a csónakban, nem tudott mélypontról beszámolni. Úgy érzi, élete egyik legmeghatározóbb élménye volt a raftingolással egybekötött teljesítménytúra, annak ellenére, hogy veszélyes helyzeteket vállalt be halált megvető bátorsággal. Ha lehet valamit kifogásolni, akkor az is inkább a csapat fizikai állapotából eredő másnapi izomlázat érintheti. Hiszen a mozgáshoz nem igazán szokott izmok bizony meg tudják bosszulni a hirtelen jött erőfeszítéseket. A HR Portal munkatársainak zöme egyébként a hétvége másik csúcspontjaként az esti activityzést, pókerozást jelölte meg.


3. nap: teljesítménytúra a vízeséshez



Teljesítménytúra
A szombati raftingolás eléggé kimerítette a HR Portal csapatát, ezért vasárnap "csak" egy teljesítménytúrát vállaltak be. Az Eisenwurgzen Nemzeti Parkban lévő vízesés az egyik legnépszerűbb és legszebb látványossága. A vízeséshez vezető túra a Salza partjáról indul. A függőhidakkal, lépcsőkkel és látványos vízeséssel tarkított terep ideális a túrázást kedvelőknek. Az irodai munkához szokott társaság együtt fedezte fel a természeti látványosságokat a ragyogó napsütésben, melyet a helyi fogadóban elköltött osztrák ebéd koronázott meg.

A csapat egyöntetűen kiemelte a környezet páratlan szépségét, sőt volt, akinek az tetszett a legjobban, hogy futó bocikat láthatott, tehát újdonságként hatott a munkatársakra a természet közelsége, a háziállatokkal és virágokkal teli környezet, a kristálytiszta víz, amelyből inni is lehetett a teljesítménytúra során.


Összeverődik a társaság a vadvízen



Szakemberek szerint az outdoor tréningek titka abban rejlik, hogy szórakozás, sportolás közben épül a csapat, a feladatok megoldása közben ugyanis az emberek megfeledkeznek a mindennapi gondjaikról és összekovácsolódik a társaság. Ez különösen érvényes a vadvízen töltött időre, hiszen itt a dolgozók és vezetők egyaránt egy hajóban eveznek - szó szerint, már ha úgy osztják be őket -, és egymásra vannak utalva - emeli ki a túravezető. Ezt a HR Portal munkatársai is alátámasztják. Miközben a kollégák egymást segítik a túrák, játékok során, nő az egymásba vetett bizalmuk, a csoport kohéziós ereje. Az esti közös vacsora és az utána levő játékok során pedig még inkább oldódik a társaság, épül a csapat, az élmény pedig még sokáig benne él a résztvevőkben.


Önbizalom- és teljesítménynövelő hatása is van a raftingnak



Raftingolunk
Ráadásul, ha a "játékosok" végigcsinálják a például több méteres vízeséseken átívelő raftingtúrát, akkor elhiszik, akár a lehetetlenre is képesek, a munkájuk során jelentkező, ijesztőnek tűnő kihívásokkal is meg tudnak birkózni. A részvétel természetesen önkéntes. Az adrenalintól fűtve azonban az ember olyan dolgokra is vállalkozik, amelyekre az íróasztal előtt töprengve nem is gondolna. Van, hogy e néhány nap alatt, sokkal többet tudunk meg magunkról, kollégáinkról, mint korábban évek alatt. Ugyanakkor a sejtett, rejtett hibák is kirajzolódhatnak, akár egyéni, akár csapat szinten.

Ugyanakkor kihívást is jelent a raftingolással egybekötött csapatépítő hétvége, hiszen az olykor fizikai erőnlétet igénybe vevő helyzetekben kell helyt állniuk a munkatársaknak a biztonságos, ismert környezetből kiszakadva, saját határaikat átlépve. Itt be lehet bizonyítani a kollégáknak - és ami még lényegesebb, önmagunknak - milyen bátrak, kitartóak vagyunk, és az is kiderül, mennyire tart össze a csapat, mennyire csapatjátékos valaki, avagy sem, mennyire dominál a főnök, vagy éppen az alkalmazott. Sőt, egyes esetekben az is kiderülhet, ki nem való a csapatba. A csapatépítő hétvégén ugyanis láthatóvá válik, ki milyen személyiség, hogyan viseli a kockázatot és milyen reakciókat ad a váratlan helyzetekre. - Itt nincs idő pózolni, a személyiség valódi oldala dominál a váratlan szituációkban, az már egy másik kérdés, utólag mit mesélnek a csapattagok. Az ember arca ugyanis árulkodó tud lenni raftingolás előtt, közben és után is - meséli a túravezető sokatmondó mosollyal. Hundzsa Attila elmesélt egy olyan esetet, ahol a csapatépítő hétvége azzal a felismeréssel zárult, egy munkatárs nem való a munkahelyi közösségbe, mert deviáns, együttműködésre, csapatmunkára képtelen. Minderre pedig a csapatépítő tréningen adott feladat és a rafting világított rá. Nem azt állítják a szakemberek, hogy ezek a tulajdonságok a hétvége előtt nem mutatkoztak meg, hanem azt, hogy egy külső szakember és a szokatlan helyzet, feladat révén ezek a hibák, hiányosságok felerősödnek, kijönnek.

Szilágyi Katalin, a lap főszerkesztője még annyit fűzött hozzá: az outdoor tréning hatása függ annak időzítésétől is. Jótékonyan hat a kultúraváltáson átesett, átalakult cégekre, ahogy az új munkatársak beilleszkedését is segíti egy ilyen hétvége.


Mitől épül a csapat? A pszichológus megmondja



A vízesés
Dr. Szirmay Ágnes munkapszichológus a csapatépítő tréningek lélektani hátteréről elmondta, tényleg feloldódnak az ellentétek egy közösen megoldott helyzetben, hiszen a dolgozók ilyenkor rá vannak kényszerítve az együttműködésre. A közös élmény tehát az előítéletek leépítésének egy módja, ez egy lélektani törvényszerűség, ugyanakkor az egyéb jellegű problémákban érdemesebb a munkahelyi környezetet feleleveníteni és azokra megoldást keresni - mutat rá a szakember, hozzátéve: ahhoz, hogy működjön a csapatkohézió, feloldódjanak a csapaton belüli korlátok, érdekellentétek, nem feltétlenül szükséges a vadvíz. A munkapszichológus inkább egy olyan együttműködési mintát preferál, amely nemcsak a sziklák között sodródva szolgál mankóként, hanem az íróasztal mellett, a mindennapokban is.

Hegyek között evezünk
Úgy véli, olyan csapatépítő módokat kell biztosítania egy cégnek, amely érdemben foglalkozik a munkahelyi légkört meghatározó tényezőkkel és dinamikailag kezeli a problémákat. Szirmay Ágnes kiemelte: többet kellene foglalkozniuk a cégeknek az emberi lékekkel és a cégvezetőknek meg kellene tanulniuk, a munkaerővel történő foglalkozás nem merül ki egy közös pizzázásban. Egy szakember bevonásával felszínre kerülnek a problémák is, ahogy az emberek valós szándékai, teljesítménye is világossá válik - fogalmaz Szirmay Ágnes.


Kalandokból soha nem elég - kanyoning a következő lépés



A White Water a vadvízi evezős programokon kívül, csapatépítő és kalandjátékokat, teljesítménytúrát kínál az érdeklődőknek, sőt a bevállalós munkatársak kipróbálhatják az erdei magaskötél-pályarendszert és a Roll Ballt. Sőt, a cég tervei között szerepel, hogy kanyoninggal bővítik szolgáltatási palettájukat. - A kanyoning azt jelenti, hogy az ember csónakként siklik le a gyakran sok méteres vízesésekkel tarkított medrű kis hegyi patakban, olyan mint egy vízi park a mesés természetben.

Szállásunk
Kiélhetik magukat azok, akik szeretnek csúszdázni, sziklákról ugrálni, vagy 30-50 méteres vízesésekben kötéllel ereszkedni - világítja meg Hundzsa Attila. A cég tehát nemcsak sokrétű, hanem minőségi szolgáltatásaival kíván a legjobb lenni. - Nálunk családias hangulat uralkodik, s nem futószalagszerűen fogadjuk a csapatokat, vezényeljük le a túrákat. A HR Portal kollégái például 4-5 órán keresztül küzdöttek a vadvízzel. A bázis és a szállás pedig egy helyen van, mindenki 2-3-4 ágyas fürdőszobával ellátott szobában alszik, nem tízfős szobákban matracokon - magyarázza Laczy Dávid.


2010-ben is raftingoltak a cégek



Szakemberek szerint a tréningpiac kezd éledezni és előfordul, hogy a cégek a költséghatékonyság érdekében szakmai képzések helyett csapatépítésre küldik dolgozóikat, hadd érezzék a törődést. A White Water is alátámasztotta ezt a feltevést. - Szerencsésnek érezzük magunkat, mert a raftingszezon ideje alatt minden hétvégén igényelték szolgáltatásunkat, igaz, kisebb létszámú csoportok jöttek. Jellemző továbbá, főként a nagyobb cégeknél, hogy egy ilyen kalandtúrára csak a vezetést hozzák el, vagy akit a cégvezetés érdemesnek tart - árulta el portálunknak Hundzsa Attila, hozzátéve: olyanra is akadt példa, hogy a munkatársak hozzájárultak az utazás költségeihez. Többek között a Vám és Pénzügyőrség, a Procter&Gamble, a Portfolio.hu, a Provident, és az Erőterv Rt., a Lufthansa Systems, a Human Dialog munkatársai már raftingoltak Hundzsa Attilával és Laczy Dáviddal, ahogy már a HR Portal is.


Nekünk bevált



Így egy hónappal a raftingolás után bátran kijelenthetjük: a csapatépítés és a rafting nemcsak marketing, tényleg működik. Az ember elhiszi, bármire képes. Az őszi és év végi hajtás előtt pedig kifejezetten előnyösen hat egy csapat és munkahelyi közösség életére, ha át(túl)élt egy ilyen élményekben, adrenalinban gazdag hétvégét. Felejthetetlen élmény volt, ez úton is köszönjük.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk