kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Vállalati adományozás 2020: fókuszban az egészségügy és a saját kollégák

A koronavírus-járvány a hagyományos év végi vállalati adományozási trendeket is átírta: egyértelműen az egészségügy támogatása került a középpontba, de a cégek kiemelten foglalkoznak saját rászoruló munkatársaik támogatásával is.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány jelentősebb jótékonysági akciót az elmúlt hetek terméséből.

Az egészségügy támogatása minden felülírt


A Mol Nyrt. december első napjaiban ismét fertőtlenítőszereket ajánlott fel az Országos Mentőszolgálatnak, amely így 2500 liter kéz- és felületfertőtlenítőhöz jut hozzá.

A cég az elmúlt hónapokban mintegy 33 ezer liter Mol Hygi fertőtlenítőszer adományozásával segítette a koronavírus elleni védekezést.

Az operatív törzzsel együttműködve a termékeket először kórházaknak, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató cégeknek, rend- és honvédelmi szerveknek juttatták el. A vállalat emellett mintegy 33 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt adományozott a legnagyobb segélyszervezeteknek, önkormányzatoknak, egészségügyi intézményeknek, valamint a nyári napközis Erzsébet-táboroknak.

Decemberben folytatódik az adományozási program, és összesen 12 ezer liter Hygit kapnak a gyermekvédelmi és segélyszervezetek, valamint a mentők.

A Sberbank szintén az Országos Mentőszolgálat Alapítványt (OMSZA) támogatja hárommillió forinttal.
Szabó Richard átadja a Sberbank 3 millió forintos adományát

Idén a korábbinál is kiemeltebb figyelem kíséri az egészség megóvásán fáradozó, az ellátást és gyógyulást segítő szervezetek munkáját, akikre hatalmas terhet rakott a korábban nem tapasztalt óriási kihívás. A koronavírus-járvány leküzdésében rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalom széles körét, a minden érintettet ellátó intézmények - köztük a járvány elleni küzdelem frontján nap mint nap harcoló mentősök. Munkájuk ellátását szeretné megkönnyíteni, és ezáltal embertársaink életét megóvni a Sberbank.

Egy LifePak 15 típusú életmentő készülék beszerzéséhez járultak hozzá, amellyel a mentős kollégák a súlyos, életveszélyes páciensek állapotát tudják monitorozni és a készülék szükség esetén újraélesztésre is alkalmas.

A L'Oréal Magyarország is folytatja a vírus elleni küzdelem támogatására szolgáló szolidaritási programját, amelynek keretein belül közel 20 000 terméket adományoz a kórházak és egészségügyi intézmények számára.

A vállalat három, kiemelt társadalmi cél eléréséért tevékenykedő non-profit szervezetnek összesen csaknem 5 millió forintos adományt nyújt. Ezek: az Anyaoltalmazó Alapítvány, a RÉS Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelye, illetve A Névtelen Utak Alapítvány.

A munkatársaknál nincs fontosabb


A Tesco karácsony előtt hagyományosan számos programot, közös eseményt szervez munkatársainak, idén azonban a kollégák biztonságát előtérbe helyezve, új, egyedi megoldásokat keresett az ünneplésre. Így például Tesco Angyal Alapítványán keresztül 10 millió forinttal támogatják a rászoruló munkatársakat, de online Mikulással és meseolvasással, virtuális kézműveskedéssel, valamint munkatársi versenyekkel és ajándékokkal készülnek az adventre.

A Tesco Angyal Alapítványon keresztül az áruházlánc a különösen nehéz helyzetben levő munkatársainak most extra támogatást nyújt. Az Alapítványhoz beérkező adományokat a vállalat megduplázza, és az így rendelkezésre álló keretet fordítja a kollégák támogatására. A Tesco Angyal karácsony előtt minden áruházban, boltban és raktárban bevásárol egy rászoruló kollégának, aki több mint 12 ezer forint értékben válogathat a kosarába.

Ezenkívül idén 86, nehéz helyzetbe került kolléga fejenként több mint 100 ezer forint extra támogatást is kap, így összesen közel 10 millió forintot osztanak szét a Tesco Angyal Extra Karácsonyi Akciójában.

A Trans-Sped Csoportnál is a kollégák kerültek a fókuszba: amellett, hogy a magyar magántulajdonú logisztikai nagyvállalat 5 százalékos béremelést tervez a fizikai munkavállalók számára, 2021-től komplex biztosítási csomaggal is támogatják a munkatársakat.

A már meglévő, minden munkatársra kiterjedő kockázati balesetbiztosítást egy új egészségbiztosítással is kiegészítetta a cég, emellett elérhetővé tették a Trans-Sped minden alkalmazottja számára a Számíthatsz Ránk! Programot, melynek keretében ingyenes és anonim szakértői segítséget kérhet a cég összes munkatársa és családtagjaik is. A programban résztvevő szakértők jogi, pénzügyi és pszichológiai területen támogatják azóta is a hozzájuk fordulókat.

A Magyar Telekom vezetősége a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került kollégák megsegítésére júliusban hozta létre a Magenta Összefogás Alapítványt, melyhez adományokkal bármely munkatárs csatlakozhatott. December 15-ig a kollégák összesen csaknem 6 millió forint adományt gyűjtöttek össze.

Az alapítványt eddig 242 Telekomos munkatárs támogatta, a kuratórium pedig 64 esetben, összesen több mint 9,5 millió forint összegben ítélt meg támogatást olyan munkatársaknak, akiknek házastársa a rendkívüli helyzet miatt elvesztette munkahelyét, vagy az elhúzódó betegség és ápolás miatt esett ki a családjuk jövedelmének egy része.

A Mikulásgyár örök


Természetesen az év végi adományozás megszokott formái sem merültek feledésbe, jó példa erre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), amelynek munkatársai több mint 6 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek a Mikulásgyárnak.
Rendőrök a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai által összegyűjtött hat tonnányi adomány átadásán

A rendőrök immár sok éves hagyományként vesznek részt karácsonyi ünnepek előtti karitatív gyűjtésekben. Tavaly is gyűjtöttek a Mikulásgyár számára, akkor megközelítőleg 2 tonna csokoládét adományoztak a rászorulóknak. Idén a tartós élelmiszerek adományozása került a középpontba.

A mintegy 12 raklapnyi, 6218 kilogramm mennyiségű tartós élelmiszert teljesen önkéntes alapon, november 24. óta magánemberként gyűjtötték össze a rendőrök. A legtöbb adományt összegyűjtő kapitányságot, valamint főosztályt a BRFK oklevéllel fogja jutalmazni.

A Honvédelmi Minisztérium a karácsonyi adománygyűjtés keretében a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ fenntartásában működő gyermekotthonok lakóinak juttatott el ajándékokat.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Profi programozók önkéntes munkája segítheti a fogyatékkal élő embereket, hogy munkához jussanak

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá... Teljes cikk

ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk