Megjelent: 8 hónapja

Webfejlesztő vagy webdesigner legyek? Mi a különbség közöttük?

A webfejlesztő és webdesigner évek óta a sztárszakmák között szerepel. Divatos, keresett és jól fizet. Mit is csinálnak az ebben dolgozók pontosan, és mi kell ahhoz, hogy egy munkavállaló megállja a helyét itt?

A legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mit is takar pontosan ez a két elnevezés. Ha egy mondatban kell válaszolni, akkor a következőt: a webfejlesztő felel egy weboldal teljes kódolásának megvalósításáért, míg a webdesigner felel a megjelenéséért és vizuális elrendezéséért, beleértve a felhasználói élmény (UX) megvalósítását is.

Ezt a két kifejezést gyakran még mindig egymás szinonimájaként használják. Felmerülhet a kérdés: lehet, hogy csak egy marketingfogás kétféle szót használni ugyanarra a munkakörre?

Webfejlesztő


A webfejlesztők munkája nagy mértékben különbözik a webdesignerekétől. Egy hasonlattal szemléltetve: a webfejlesztő felel egy ház felépítéséért, míg a webdesigner munkája a tervezés és a belsőépítészet.
A webfejlesztés programozói munka, amelynek során egy weboldal vagy webes alkalmazás készül az összes technológiai szempont és a sztenderdek figyelembevételével.
Egy profi webfejlesztő munkája ugyanakkor nem csak programozásból áll, hanem ismerve a technológiai lehetőséget, tanácsot is ad az ügyfél elképzeléseinek megvalósíthatóságára. A webfejlesztő feladata az adott projekthez szükséges technológia kiválasztása és a kész program működésének tesztelése is.
A webfejlesztők a webdesignerekkel szemben, analitikus gondolkodásúak. A legtöbb webfejlesztő diplomáját valamilyen számítástechnikával, programozással kapcsolatos képzésen szerezte.

Mit tanuljak, ha webfejlesztő szeretnék lenni?


A webfejlesztővé váláshoz szükséges készségek hihetetlenül szélesek, és nem könnyű őket elsajátítani. A webfejlesztői feladat köröket három fő területre lehet osztani:

- Front-end webfejlesztő:

A front-end webfejlesztők a weboldal látható részérért, vagyis azért a területért felelősek, amivel a leendő látogatók közvetlenül kapcsolatba fognak lépni. A webdesigner által létrehozott tervek, gyakorlatba való átültetéséért felelősek.

- Back-end webfejlesztő:

A back-end webfejlesztők felépítik és karbantartják azokat a technológiákat, melyek összekötik a weboldal felhasználók által látott részét, a háttérben futó alkalmazásokkal és magával a webszerverrel.

- Full stack webfejlesztők:

A full stack webfejlesztők értik és átlátják a webfejlesztési feladatok minden lépését, ezáltal képesek megalkotni a webfejlesztési projekt megvalósításához szükséges leghatékonyabb stratégiát. Egyre nagyobb szerepük van, mivel ismerik a mind a szerver mind az ügyféloldali felhasználói élmény (UX) megalkotásának lépéseit, magyarán átlátják a webfejlesztés teljes folyamatát.

Ahhoz, hogy profi webfejlesztővé válj, az alábbi lépéseket kell követned:
- El kell döntened, hogy az előbb említett három terület közül melyiket választod
- Ennek megfelelő képzéseket kell elvégezned
- Kezdd el fejleszteni a technikai, kódolási tudásodat
- Hozd létre majd mutasd be másoknak a munkáidatWebdesigner


A webdesignerek elsősorban egy honlap megjelenéséért és annak felhasználói élményének (UX) létrehozásáért felel. A webdesigner az a kreatív elme, aki választ ad többek között az alábbi kérdésekre:
A weboldal színösszeállítása összhangban van a márka arculatával?
Az aktuális oldalelrendezés javítani fogja a felhasználói élményt (UX)?
A webdesignerek sokféle oktatási háttérrel rendelkezhetnek, azonban a legtöbbjükben közös: valamilyen művészeti képzést/tanfolyamot elvégeztek. Készség szintjén használják a különböző grafikai tervező programokat, mint például az Adobe Photoshop-ot és Illustrator-t.
Szorosan együtt szoktak működni a honlap tartalmáért felelős személlyel annak érdekében, hogy a weboldal tartalma és dizájnja következetes és egymással harmonizáló legyen. Gyakran a fejlesztőktől teljesen függetlenül végzik a munkájukat.
Az elfogadott terveket valamilyen grafikai formátumban (Adobe Photoshop PSD, Adobe XD, stb) adják át a webfejlesztőknek, akik ezek alapján kezdik el felépíteni a honlapot.

Mit tanuljak, ha webdesigner szeretnék lenni?


Nincs kőbe vésett út a webdesignerré váláshoz, azonban az alábbiak ismerete mindenképpen szükséges a dizájn munka végzéséhez:

- Vizuális tervezés:

Magára a termékre és az azon megjelenő vizuális effektekre fókuszál. A tervezési elvek végrehajtását jelenti, amik meghatározzák az adott weboldal megjelenését és a böngészés élményét

- Felhasználói élmény (User Experience):

meghatározza azt az érzést, melyet a felhasználók tapasztalnak a weboldalak használata közben

- Tervező szoftverek:

A feladatok elvégzéséhez egyértelműen szükséged lesz a különböző professzionális grafikai tervező programok haladó szintű ismeretéhez, mivel ezek a munkavégzésed alapeszközei

- HTML:

A HTML programozási nyelv a weboldalak elkészítésének egyik alapja, ezért nem árt, ha ismered a lehetőségeit és korlátait.

- CSS:

A CSS programozási nyelv felel a weboldalak megjelenéséért, elválaszthatatlan a HTML-től. Bár ez is egy programozási nyelv, nagy vonalakban célszerű ismerni ahhoz, hogy nem csak szép, de működőképes terveket tudjál létrehozni.

További - nem technológia jellegű - ismeretek melyet készség szintjén kell ismerned ahhoz, hogy webdesignerré válj:
- Megfelelő időbeosztás, vagyis gazdálkodás a rendelkezésedre álló munkaidővel és határidőkkel
- Megfelelő kommunikáció
- Digitális marketing, közösségi média és keresőmarketing (SEO) ismeretek
- Hatékony ügyfélkezelés
- Közös célok

Annak ellenére, hogy a webdesignerek és a webfejlesztők teljesen mással foglalkoznak, mindkettőjük munkájának azonos a célkitűzése: egy olyan weboldal vagy webes alkalmazás létrehozása, ami mindamellett, hogy jól nézni, hibátlanul is működik.

Az együttműködés a webfejlesztők és webdesignerek között egyre szorosabbá válik, a határok kezdenek elmosódni, egyre több az átfedés a két terület között. Egyre inkább általánossá válik, hogy a webdesignerek elsajátítanak bizonyos kódolási képességet, és a webfejlesztők szert tesznek alapvető tervezési képességekre.

Gyors összegzés


Webfejlesztő:
- A weboldal programozásáért felel
- A weboldal működésének megalkotásáért felel
- HTML, CSS, PHP, .NET, Python, Ruby programozási nyelveket használ
- Agyának bal féltekéjét használja: logikus, lineáris gondolkodású és technikai szemléletű
- Gyakorlati programozási ismeretek szükségesek a feladata elvégzéséhez

Webdesigner:
- A weboldal megjelenésére koncentrál
- A grafikai tervezés a feladata
- Ő felel a weboldal felhasználói élményéért (UX)
- Elsősorban az agyának a jobb féltekéjét használja: intuitív, kreatív és nagy a képzelőereje
- A portfóliója sokszor többet ér a végzettségénél

A világban zajló digitális fellendülés számtalan új karrierlehetőséget és munkahelyet hozott létre. Ezen belül pedig a legvirágzóbb és az egyik legjobban fizető karrierlehetőségek a webfejlesztés a webdizájn területén találhatók.

Tusnádi István
Usernet, ügyvezető
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mérnök

A mérnök a mérnöki tudományok valamely területén dolgozik. Általában műszaki jellegű problémákat old meg, matematikai törvények alkalmazásával. Teljes cikk

Üzleti partner jelentése

Az üzleti partnerek egymásnak társai a vállalkozásban. Éppen ezért fontos az üzleti partnerek körültekintő kiválasztása. Teljes cikk

Projektvezető jelentése

A projektvezető felelőssége az adott feladat (projekt) elkészüléséhez szükséges munka koordinálása. Az ő feladata, hogy a projekt céljai megvalósuljanak. Teljes cikk