Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

8 százalékkal nőnek a bérek a csehországi közszférában

Jövőre átlagban nyolc százalékkal emelkednek a csehországi közszférában a bérek. A vállalkozói és az ipari szövetségek azonnal bírálták a döntést, alapvetően azt kifogásolva, hogy a tervezett béremelkedés magasabb, mint ami a magánszektorban várható, holott az tartja el a közszférát - írja az MTI.

A kormány döntését pénteken a szakszervezetekkel is egyeztetik, amelyek támogatják a lépést. A kabinet eredetileg hat százalékos béremelést javasolt, míg a szakszervezetek tíz százalékot. A végső döntés tehát kompromisszum. Pénzügyi elemzők szerint a kormány döntése következtében növekedni fog a nyomás a magánszférára, hogy ott is gyorsabban nőjenek a bérek.

A béremelés jövőre mintegy 25,3 milliárd koronájába (303,6 milliárd forint) fog kerülni a cseh költségvetésnek.

A legnagyobb mértékben az oktatásügyben dolgozók bére fog emelkedni, a tanítók átlagban 15 százalékkal, míg más tanügyi alkalmazottak átlagban 10 százalékkal találnak jövőre többet majd a borítékban. Az oktatásügyi dolgozók béremelését senki sem kifogásolta.

Az idei első negyedév végén a csehországi közszférában 682 500 embert alkalmaztak, akik az államtól, az önkormányzatoktól és az egészségbiztosítóktól kapták fizetésüket. A hivatalos kimutatások alapján a negyedévben a közszférában az átlagos jövedelem 32 725 korona (392 700 forint) volt, éves szinten 14,2 százalékkal magasabb, mint 2017-ben. A közalkalmazottak mintegy fele keresett több mint 30 623 koronát (367 476 forint).

A kormány egy másik szerdai döntése alapján az állami szektorban januártól 1327 szisztematizált állást megszüntetnek, amivel a költségvetés 1,24 milliárd koronát (14,88 milliárd forint) takarít meg.

MTI
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter