Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

90 napra csökken a munkanélküli segély időtartama

A gazdasági miniszter a kormányülésen véglegesített, a Széll Kálmán-tervben foglalt célokhoz kapcsolódó konkrét intézkedéseket ígérő konvergenciaprogramot ismertetve elmondta: 90 napra csökkentik a munkanélküli segély folyósításának idejét.

Az intézkedés az álláskeresési járadék esetén a jogosultsági idő jelentős csökkenését hozza magával, hiszen ez a juttatás 270 napig is folyósítható a jelenlegi szabályok szerint. Az álláskeresési segély néhány fajtája most is 90 napig adható, ugyanakkor a nyugdíj előtt állóknak akár 5 évre is folyósítható ez a fajta munkanélküli ellátás.

Magyarországon a munkanélküliek álláskeresési járadékra, álláskeresési segélyre, vagy keresetpótló juttatásra jogosultak, míg az aktív korúak ellátására jogosult, rendszeres szociális segélyben nem részesülők bérpótló juttatást kaphatnak.

A jelenlegi szabályok szerint álláskeresési járadékra az jogosult, aki álláskereső, és az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik. A folyósítás további feltétele, hogy az álláskereső nem jogosult rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra, továbbá táppénzt sem kap, és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud neki megfelelő munkahelyet felajánlani.

Az álláskeresési járadék folyósítása két szakaszra tagolódik. Az első szakaszban - amely a folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart - a folyósítás maximális összege az a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegének 120 százaléka, ez jelenleg 93.600 forint. A folyósítás második szakaszában ez az összeg egységesen a minimálbér napi összegének 60 százaléka, vagyis 46.800 forint.

A járadékot minimum 73, maximum 270 napig lehet folyósítani. Ha a munkaviszonyt a munkavállaló rendes, illetve a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskeresési járadék a munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható feltéve, hogy az álláskereső megfelel a folyósításához szükséges feltételeknek.

Azok az álláskeresők, akik legalább 180 napig álláskeresési járadékra voltak jogosultak, és a járadék folyósítási idejét már kimerítették, álláskeresési segélyt kaphatnak, ha folyósítás iránti kérelmüket az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon benyújtják a munkaügyi kirendeltségnek.

Ugyancsak álláskeresési segélyt kaphat az, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap jogosító idővel rendelkezik. Ezt a két típusú álláskeresési segélyt 90 napig lehet folyósítani.

Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltétele, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Ebben az esetben a segély a nyugdíjjogosultság megszerzéséig folyósítható. A segély összege mindhárom esetben a mindenkori minimálbér 40 százaléka, jelenleg 31.200 forint.

Azoknak az álláskeresőknek, akik a munkaügyi kirendeltség által felajánlott, vagy elfogadott intenzív - heti 20 órás - képzésben részt vesznek, úgynevezett keresetpótló juttatás adható, ennek összege jelenleg 46.800 és 78.000 forint között lehet.

Külön kategóriába tartozik az aktív korúak ellátása, erre a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek jogosultak. Az aktív korúak ellátása lehet rendszeres szociális segély vagy bérpótló juttatás. Utóbbira az jogosult, akinek az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították, és nem kap rendszeres szociális segélyt.

Aktív korúak ellátására az jogosult, aki egészségkárosodott személynek minősül, vagy betöltötte 55. életévét, vagy 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel - feltéve, hogy a családban élő gyermekek valamelyikére tekintettel más személy nem részesül gyermekgondozási támogatásban, gyermekgondozási díjban, terhességi gyermekágyi segélyben - és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani, vagy a települési önkormányzat rendeletében foglalt feltételeknek megfelel.

A bérpótló juttatás - amely megfelel a tavaly még rendelkezésre állási támogatás néven működő juttatásnak - havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori minimumának, jelenleg 28.500 forintnak.

A foglalkoztatáshoz, munkanélküliséghez valamint a képzési rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó pénzeszközöket egységesen kezelő Munkaerő-piaci Alapban a 2011-es költségvetés szerint 337,2 milliárd forint van. Ebből az összegből álláskeresési támogatásra 134,8 milliárd forint irányoztak elő 2011-ben, míg tavaly 142,650 milliárd forint volt ez az összeg.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk