kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A belső kereslet visszaesése miatt a kisiparosok nem jutnak munkához

A belső kereslet visszaesése miatt a hagyományos szolgáltatást végző kisiparosok nem jutnak elég munkához, és az új adózási nemekkel sem élnek nagy arányban - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke.

A kisiparosokat tömörítő szakmai érdekképviselet elnöke közölte, a szövetség május 30-án tartja küldöttgyűlését, ahol például áttekintik és meghatározzák az érdekképviselet idei cselekvési programját.

Az elnök szerint a helyzeten mindenképpen változtatni kell, a kormány ugyan törekszik a hazai kisvállalkozásokon segíteni, többek között a munkahelyvédelmi programmal, az adminisztrációs terhek csökkentésével, de tovább kellene gondolni a lehetőségeket. Kifejtette, azt már a kormány is felismerte, hogy a kisvállalati adó (KIVA) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) nem teljesen érte el a kívánt célt, és a finomítás során további könnyítéseket kell hozzárendelni.

Az IPOSZ tapasztalata szerint a tagságuk nagyobb részét érintő KATA lehetőségét többnyire azért nem választják, mert egyrészt nem jut el hozzájuk kellő információ, másrészt még mindig nem tudják átvállalni a könyvelőtől - akit a tételes adózáshoz szinte nem is kellene alkalmazni - az egyéb adminisztrációs ügyek intézését.

Németh László megjegyezte, hogy továbbra is az IPOSZ aktívan részt kíván venni az információk eljuttatásában a vállalkozásokhoz a különböző állami támogatással működő programok révén, bár az utóbbi időben nem kapta meg a forrásokat ezekhez a projektekhez. Ennek ellenére különböző megállapodásokkal kívánják elérni, hogy a tagság mégiscsak kapjon információt munkájához, ennek szellemében, illetve a jogkövető magatartás elősegítése érdekében újították meg az együttműködést, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV).

Kiemelte: fontos, hogy az országos szinten megkötött megállapodások helyben is, a megyékben ipartestületi szinten is működjenek.

Németh László elmondta, hogy szakmai érdekképviseletként minden partnerükkel együttműködési megállapodást kívánnak kötni, hogy a közvetlen kapcsolatépítés adott legyen, és az iparosokat, ipartestületeket érintő gondokat meg lehessen vitatni.

A kézműves termékek piacra jutásának segítését szolgálja a Nemzeti Művelődési Intézettel kötött megállapodás, amely a hagyományos, művészi értéket is képviselő kézműves szakmák kölcsönös népszerűsítését is tartalmazza. A megállapodás révén az internetre is fel lehetne tenni a vállalkozások ajánlatait, hogy a zsűrizett termékekből bárki választhasson - tette hozzá.

Munkához jutatást jelenthet a Fenntartható Otthon Zrt.-vel kialakított együttműködés: az energiatakarékos, gépészeti megoldások, a hőszigetelések népszerűsítése révén a kisiparosok komplex szolgáltatással vehetnének részt a lakóházak energiatakarékos beruházásainak megvalósításában.

Az elnök szerint a szakmai érdekképviseleti munkában oda kellene eljutni, hogy a kormány a kisiparosokat is stratégiai partnerként kezelje, mert adófizető polgárok és "nem a szociális hálót szaggatják" a család fenntartásához.

Az IPOSZ szeretné elérni, hogy az uniós források gazdaságfejlesztésre fordítandó összegének egy része a tagszervezeteket, a tagsági körüket is elérje, például az ipartestületeik támogatásával szolgáltatásnyújtásra, a beszállítóvá váláshoz szükséges gépbeszerzésekre, telephely-kapacitások bővítésére - fejtette ki az elnök. Szerinte a szakképzésbe is mindenképpen be kell vonni az ipartestületeket és a tagságot. El kell érni, hogy képzett mesterek oktassák a szakmunkástanulókat a piacképes tudás megszerzése érdekében - tette hozzá.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

A SZÉP-kártyával rendelkezők májusban költötték a legtöbbet 2024-ben. Teljes cikk

Hőség protokoll kidolgozását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség

A cél a munkavállalók egészségének védelme az extrém időjárás idején. Teljes cikk

Ismertette a NAV a diákmunkásokra vonatkozó adószabályokat

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Teljes cikk