Megjelent: 12 éve

A dolgozók terheinek csökkentését követelik a szakszervezetek

Elfogadhatatlannak tartja a munkavállalói terhek növelését az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldala, elutasítják a cafeteria megadóztatását, és kifogásolják a kormány adóelképzeléseit, mivel szerintük kizárólag a magasabb keresetűeknek kedvezne.

images

images

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, az oldal szóvivője pénteken kifejtette: a kormány és a munkaadók közteher-átrendezési javaslatainak csak az iránya elfogadható, a konkrét elképzelésről azonban tovább kell tárgyalni.

Borsik János, az Autonóm szakszervezeti szövetség elnöke az adókedvezmények szűkítése miatt aggodalmát fejezte ki az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert illetően. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig javasolta a tárgyalások kettébontását, egy gyors, "embert kímélő" válságkezelésre, és a hosszabb távú, versenyképesség növelését szolgáló kérdésekre.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint a kormánynak bátrabb lépést kell tennie, nem segélyt kérni, hanem az elmúlt 20 év alatt az országból "kiszivattyúzott" profit egy részét kell visszakérni.

A munkavállalói oldal elfogadhatatlannak tartja a magánszemélyek különadójának - a 7 millió forint feletti jövedelmek adójának - eltörlését. Pataky Péter hangsúlyozta: éppen a jelenlegi helyzet követeli meg az igazságos teherelosztás érdekében, hogy ez megmaradjon.

Ismét felhívta a figyelmet arra: nem várható foglalkoztatás- bővülés kizárólag a munkáltatói terhek csökkentésétől. A tervezett lépések vitathatatlanul növelik a vállalkozók jövedelmezőségét, de nagyon differenciáltan, és nem segítenek a gazdasági növekedés fellendítésében - fűzte hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy a munkáltatók által fizetett járulékok 1990 óta csökkennek, és megoszlásuk a munkavállalói járulékok terhére alakult át. Megítélésük szerint a kormány adójavaslatai kizárólag a magas adóék problémáját kezelik - a bérre rakódó összes elvonást mérséklik -, ezt kifogásolta, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar bérek a térségben versenyképesek, "nem igaz, hogy a bérköltség miatt csökkent a versenyképesség".

Egységes az oldal álláspontja arról is, hogy az áfát csak differenciáltan szabad emelni - mondta, hozzátéve, hogy a kérdésben a szövetségeknek egymástól eltérő álláspontjuk van, de kompromisszumra lehet jutni.

Az oldal elutasítja az adókedvezmények megszüntetését, úgy vélik vannak olyan elemek, amelyeket feltétlenül meg kellene tartani. A béren kívüli juttatásokat illetően arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek nem kizárólag a munkavállalók kedvezményei, legalább annyira a munkaadóké is. Sőt néha a munkaadók jobban szeretnének ezzel élni, mint ahogy azt a munkavállalók szeretnék - mondta.

Borsik János a béren kívüli juttatásokról elmondta: a Pénzügyminisztérium számításai szerint az étkezési utalványok 210 milliárd, az üdülési csekkek 40 milliárdos adóalapot jelentenek, amelyből a tárca 120 milliárd forintos adóbevételt remél, "hibásan".

Gyurcsány Ferenc határozottabb változtatásokra irányuló megjegyzésére hangsúlyozta, hogy a szövetség nem a változtatások ellen emel szót, hanem annak mikéntjével nem ért egyet.

Gaskó István a LIGA nevében kifejtette, hogy válság idején nem fogadják el a szociális ellátórendszer megkurtítását. "Fontolja meg a kormány, hogy megfelelő-e az időpont erre" - mondta Megerősítette: rossz iránynak tartják, hogy a kormány egyre inkább magáévá teszi a Reformszövetség javaslatát. Nem hagyott kétséget afelől, hogy a szakszervezet a munkavállalók terheit növelő kormányzati intézkedések ellen akár tüntetésekkel is tiltakozik majd.

A munkavállalói oldal nem támogatja a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos kormányzati elképzeléseket sem, ehelyett rendszerszerű reformot szorgalmaznak.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A távozó egészségügyi dolgozók harmada pályát akar váltani

A szerződést alá nem írók közül vannak, akik külföldön vagy a magánegészségügyben folytatnák, és vannak olyanok is, akik a pályaelhagyáson gondolkoznak. Teljes cikk

Foglalkoztatási szolgálat: februárban 1,2 százalékkal nőtt az álláskeresők száma

Az álláskeresők 48,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Teljes cikk

Több mint ötezer dolgozó tűnhetett el a magyar egészségügyből kedd reggelre

Körülbelül 3500-4000 szakdolgozó távozott az egészségügyből, ezzel pedig másfélszeresére nőhetett munkaerőhiány a területen. Teljes cikk