Megjelent: 7 éve

A Joint Venture javaslatai az adórendszerről

Megfogalmazta észrevételeit a Joint Venture Szövetség (JVSZ) az aktuális adórendszerrel kapcsolatban, közleményük szerint a jelenlegi struktúra egyik fontos problémája a központosítás magas aránya, vagyis a GDP-hez viszonyítva magas az újraelosztás mértéke. A költségvetés kiadásait figyelembe véve a maximum 3 százalékos hiánymértéket fedeznie kell a bevételeknek – áll a szövetség által a jogalkotónak is eljuttatott munkaanyagban. Lényeges adócsökkenés csak a kiadási oldal lefaragásával valósulhat meg, emellett a JVSZ álláspontja szerint több ponton is finomhangolható az aktuális adórendszer.

images

Jövedelemadók

Jelenleg sarkalatos törvény rendelkezik az egykulcsos jövedelemadóról, további lépésként 2015. január elsejével pedig ki kell, hogy terjedjen a társasági adó (Tao) mértékre is. A jelenlegi 10, illetve 19 százalékos kulcsot egy kulcs váltja fel. A JVSZ álláspontja szerint az egységes Tao kulcs mértéke versenyképességi szempontból 10 százalék vagy ahhoz közeli mértéknek kell lennie. Mindeközben a befektetők az iparűzési adót is figyelembe veszik az általános adóterhelés hatásvizsgálatánál, azzal együtt az átlagos adóterhelés 30 százalék feletti, amely kevéssé vonzó. Ezen okból is célszerű az alacsony, egységes Tao kulcs bevezetése, amellett megfontolandó az iparűzési adó eltörlése, drasztikus átalakítása (tekintettel az önkormányzatok lecsökkentett feladataira és megtörtént adósságkonszolidációjára), illetve célszerű megfontolni a kapcsolt felek Tao konszolidációját, azaz a csoport-adóztatást is.


SzámvitelA szövetség javaslata szerint az is megfontolandó változtatás lehet, ha az IFRS a magyar számvitellel szemben választható opcióként jelenne meg a társaságok számára. Ez jelentősen egyszerűsítené az adminisztrációt, hiszen a nemzetközi összehasonlítás miatt számos vállalkozás mind IFRS, mind magyar számvitel szerint is készít beszámolót. Fontos ugyanakkor, hogy az adóalap-kalkulációkhoz ne kelljen magyar számvitel szerinti kimutatást készíteni, inkább a jelentősebb különbséget adó tételekhez tartozzon speciális adóalap-módosító szabályozás.


A feketegazdaság elleni harcTöbb módon is javítható a feketegazdaság elleni eszközök hatékonysága – áll a JVSZ munkaanyagában. Kiemelendő javaslat, hogy legyen teljes körű az ÁFA területen a belföldi összesítő lista, miközben uniós szinten lenne érdemes kezdeményezni az EU-s összesítő listákon a szállítói és beszerzői jelentési kötelezettség egyezését annak érdekében, hogy a kontrolladatok használhatóak legyenek. Fontos lenne a pénzforgalom területén a banki átutalásos/bankkártyás tranzakciók esetén az illeték eltörlése, a készpénzforgalom további jelentős szigorítása mellett. Prioritás az adóellenőrzések hatékonyságának növelése az állami szervek közötti jobb koordinációval, big data elemzési technikákkal, illetve egy egységes feketelista felállítása, amelyben egy helyen ellenőrizhető a potenciális partnerek előélete.

Mindezekkel párhuzamosan ugyanakkor fontos a megbízható vállalkozások ösztönzése, vagyis hogy az állami támogatások, közbeszerzések esetén legyen fontos kiválasztási, bírálati szempont legyen az egy főre eső adóteljesítmény.


Kutatás-fejlesztésA szövetség javasolja az innovációs járulék megszüntetését, vagy legalább a minősített K+F kiadások levonhatóságának visszaállítását, melynek eltörlése jelentősen sújtotta a tényleges K+F tevékenységet végzőket. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében továbbá a rendszeresen nagyszámú K+F projektet végzők kérhessenek egy előzetes „minősített K+F vállalkozás” címet (hasonlóan a vámban már régóta jól működő engedélyezett gazdálkodó státushoz), mely alapján számukra elkerülhető a projektek egyenkénti előzetes véleményeztetése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által. A Phd-vel rendelkezők foglalkoztatása után járó kedvezményt javasoljuk kiterjeszteni az MSc-vel rendelkezőkre is.


KiegészítésekMindezek mellett a JVSZ néhány kiegészítő pontban fogalmazta meg a további szükségesnek látott módosítási javaslatokat:
 • kerüljön vissza a törvénybe az az alapelv, mely szerint ha az adóhatóság egy adóalanynál minősített egy ügyletet, akkor ne minősíthesse a tranzakció másik oldalán másképp (Art. 130 §); ezen alapelv hatályon kívül helyezése számos bizonytalanságot okoz, és rossz gyakorlatot alapít;
 • kerüljön vissza a szabályozásba a reprezentációs költségek elszámolásánál az árbevételkorlát;
 • legyen egységes a béren kívüli juttatások adóztatása;
 • ösztönzőleg kapjanak kedvezményt a számlával igazolt zöldenergia beruházások mind természetes személyek, mind társasházak esetén.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter