Megjelent: 12 éve

A karrierista férfiak egészségesen táplálkoznak

A feszített munkatempó miatt rendszertelenül étkezik a magyarok bő harmada. A karrierépítő férfiak és a szingli nők törődnek egészségükkel, ám a középfokú végzettségű huszonéves férfiakat szinte teljesen hidegen hagyja a téma. A Gfk Hungária kutatása arra is rámutatott: az emberek egyáltalán nem egészségtudatosak: inkább pénztárcájuknak megfelelően válogatnak az ételek között.

A munkavállalók közel 37 százaléka naponta négyszer vagy többször is étkezik, ami a köztes étkezések, nassolások számának növekedésével függ össze. A fokozatosan átalakuló napirend következtében a vacsora jelentősége nőtt, egyre többen tekintik fő étkezésnek. Az "estebéd" fontosságát Tihanyi Dóra is alátámasztja. A fiatal szociális munkás hölgy szinte mindig reggelizik, néha tízóraizik is, ebédre pedig alkalmanként gyorsételekkel is beéri, de a vacsorát soha semmi pénzért nem hagyná ki. "Ha csak tehetem, igyekszem minden nap főtt ételt vacsorázni." A lakosság tizede viszont egyáltalán nem fogyaszt reggelit vagy uzsonnát, több mint 50 százalék sohasem tízóraizik, ám kétharmaduk a lehetőségekhez képest mindig igyekszik főtt ételt ebédelni. Egy másik, a téma kapcsán megkérdezett munkavállaló, Wenhardt Tamás is minden nap meleg ételt ebédel: bár a közgazdász elmondása szerint nem törekszik konkrétan egészségtudatosságra, igyekszik vegyes menüket összeállítani a kiegyensúlyozottabb táplálkozás érdekében. "Jó, ha van leves, tészta, hús és némi köret is az ebédhez" - magyarázza.

Kenyéren és kávén élnek a magyarok

Az élelmiszer népszerűségi toplista első két helyezettje is sokat elárul a hazai táplálkozási szokásokról-eszerint az emberek kedvence a kenyér és a kávé. Ezzel szemben csökkenőben a szárnyas-, a burgonya-, a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás. Igaz, az elmúlt két évben több ásványvíz fogyott.
A kutatás szerint a magas beosztású és jövedelemmel rendelkező, karrierista férfiak és a fiatal, felsőfokú végzettségű, szingli nők fektetik a legnagyobb hangsúlyt az egészséges táplálkozásra-. Az egészségtudatos táplálkozás sereghajtói a lakosság mintegy 9 százalékát alkotó középfokú végzettségű, a felmérésben csak a "nemtörődöm" jelzővel illetett fiatal férfiak: ők többnyire rendszertelenül táplálkoznak és teljes mértékben hidegen hagyja őket az egészséges táplálkozás témája. A kutatás mindemellett arra is rámutatott: az emberek a táplálkozásnál nem az egészségtudatosságnak megfelelő szempontok alapján választanak: 14 százalékuknál alapvetően a pénztárca határozza meg a kérdést.

  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter