Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A kitoloncolások leállítását követelik járataikon az Air France dolgozói

Az Air France üzemi tanácsának tagjai egyhangúlag elfogadták azt az indítványt, amelyben a részvényesektől az illegális bevándorlók kitoloncolásának a leállítását követelik az Air France-KLM csoport járatain - közölték szakszervezeti vezetők szerdán a France Info francia hírrádióban.

A szakszervezetek szerint a járatok biztonsága mellett üzleti kérdésről is szó van, mivel a kitoloncolások miatt az Air France-ról nagy rossz kép alakult ki, elsősorban Afrikában. Gilles Nicolim a CFDT titkára azt állítja, hogy a légi személyzetet és az utasokat is megviseli a kitoloncoltakkal szemben alkalmazott erőszak látványa. A szakszervezeti vezető szerint az Air France dolgozói követelik, hogy a kitoloncoltakkal kapcsolatba kerülő munkatársaik megtagadhassák a munkát, amikor egy "erőszakos jelenet elviselhetetlenné válik".

A szakszervezetek szerint a "légitársaság dolgozóinak elege van a jelenlegi helyzetből, ami egyre jobban érzékelhető. Egyre több járatot kell törölni és emiatt egyre több utas fordul bírósághoz". Az üzemi tanács véleménye szerint az elnök-vezérigazgató sem közömbös a probléma iránt, ugyanis újabban több járat azért nem tudott elindulni, mert az utasok akadályozták meg, hogy a francia hatóságok az Air France járatain küldjenek vissza hazájukba illegális bevándorlókat.

A légitársaság igazgatósága szerdán közleményben válaszolt a vállalati tanács kérésére. Leszögezte: nem tartja feladatának, hogy megkérdőjelezze azokat az intézkedéseket, amelyeket a belügyminisztérium hajt végre a kormányzati és igazságügyi szervek döntései alapján. Egyedül a kapitány tagadhatja meg egy utas felvételét, ha úgy ítéli meg, hogy az illető veszélyeztetné a járat biztonságát - áll a közleményben.

A francia kormány 2007-ben 25 ezer illegális bevándorló kitoloncolását tűzte ki célul, akiknek többségét kereskedelmi járatokon küldi vissza a belügyminisztérium a származási országokba.

Follow hrportal_hu on Twitter