Megjelent: 2 éve

A békéltetés művészei

Egymással rossz viszonyban levő felek - házastársak, üzleti partnerek - között próbálnak békét teremteni. Általában jogi, pszichológus vagy szociológus végzettségűek, ám igazi alkalmasságuk élesben mutatkozik meg. Átlagosan 5-10 ezer forintért békéltetnek és országosan legfeljebb 2500-an lehetnek. Szakmabemutató sorozatunkban egy kevésssé ismert foglalkozást veszünk nagyító alá: a mediátort.

Egymással rossz viszonyban levő felek - házastársak, üzleti partnerek - között próbálnak békét teremteni. Általában jogi, pszichológus vagy szociológus végzettségűek, ám igazi alkalmasságuk élesben mutatkozik meg. Átlagosan 5-10 ezer forintért békéltetnek és országosan legfeljebb 2500-an lehetnek. Szakmabemutató sorozatunkban egy kevésssé ismert foglalkozást veszünk nagyító alá: a mediátort.

Wágner János a Partners Hungary Alapítvány szociológus végzettségű elnöke főként roma programok és konfliktuskezeléssel foglalkozó tréningek révén került először kapcsolatba a mediációval és a civil szervezettel 1996-ban. Mediációval illetve szakmai továbbképzésekkel foglalkozik. Jó mutatókkal büszkélkedhet: amióta a szakmában van, csaknem 100 alkalommal közvetített a vitás felek között és az esetek közel 90 százalékában sikerült is megtalálniuk a feleknek a megfelelő megoldást.

Nem tolakodó, inkább támogató

A mediáció - azaz az egymással konfliktusban álló felek vagy szervezetek álláspontjainak közelítése és felek navigálása a megegyezés és az optimális megoldások irányába - egyre divatosabb tevékenységnek számít. A mediátor gyakran válófélben lévő, a gyermekelhelyezésen és a vagyonmegosztáson vitatkozó egykori házasfeleknek, gazdasági ügyeken összekülönböző cégeknek és üzleti partnereknek segít. A variációk tárháza azonban végtelen - szinte az élet bármely területén előadódhatnak a mediációt szükségessé tevő események. Gyakran még politikai nézetkülönbségek miatt hajba kapó családok, szerelmespárok és jó barátok között is vállalnak közvetítést. A cél rendszerint az, hogy a mediátor nem tolakodó, inkább támogató - részvétele mellett a felek maguktól is dűlőre jussanak, közösen mindkettőjük számára elfogadható megoldást találjanak és elkerüljék a pereskedést.

"A mediátor abban is támogatást nyújt, hogy a felek valóban egymás helyzetébe beleérzően, békés úton - ez alatt nem pusztán a veszekedés és a durva hangnem mellőzését, hanem a problémamegoldás egy magasabb, európai színvonalát értem - jussanak el a megoldásra. A hazai társadalmi környezetben ez bizony gyakran komoly feladatot jelent - ezért is szeretem annyira ezt a munkát"- magyarázza Wágner János.

A közvetítéshez elsősorban nagy élettapasztalatra, kiemelkedő empátiás készségre, konfliktuscsillapító, megnyugtató személyiségre van szükség. Mediátori tevékenységet a törvény szerint kizárólag azok folytathatnak, akik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jegyzékén szerepelnek.

A mediátor nem "megmondóember"

A Partners Hungary alapítvány elnöke azt is elárulta: a szakma elsajátítása egyáltalán nem ördöngösség. A mediátorok többsége diplomás - sokan közülük ügyvédek, jogászok, pszichológusok, szociológusok vagy a családsegítés területén dolgozók. A betanulásnál azonban gyakran jelenthet gondot, hogy a leendő mediátorok kezdetben "nem tudnak eléggé kibújni a bőrükből" és kevéssé képesek elvonatkoztatni saját, előzőleg tanult szakmájuktól.

"Az ügyvéd gyakran mediálás közben is ügyvédként, míg a pszichológus pszichológusként szeretne viselkedni. Megszokták, hogy számos helyzetben"megmondóemberként" kell fellépniük; állást kell foglalniuk, mi számít jó vagy rossz megoldásnak és meg kell fogalmazniuk, ők miként döntenének adott szituációban. A mediátor szerepe azonban nem erről szól. Neki finoman terelnie kell az eseményeket és hagynia, hogy a felek közösen dűlőre jussanak"- magyarázza. A konfliktusoktól az átlagosnál jobban tartó, azokat szélsőségesen kerülő- vagy épp ellenkezőleg - minden helyzetben "megmondóemberként", túlságosan határozottan viselkedő személyeknek tudatosan hangsúlyt kell fektetni az ilyen magatartás korrigálására, ha mediátorként sikereket szeretnének elérni.

80 ezer forintba kerül a tanfolyam

A mediátorképzésekre rendszerint diplomás jelentkezőket várnak. Az internetes kínálat feltérképezéséből az is kiderült: egy általános mediációs, egy társkapcsolati és válási, továbbá egy 60 órás gazdasági és üzleti mediációs képzés külön-külön 80 ezer forintba kerül. Emellett a három szakterületet külön modulokként tárgyaló mediátor mesterképzéseken is el lehet sajátítani a szakmai alapokat: ez 300 ezer forint körüli áron érhető el. Wágner János azonban leszögezi: a szakmában hatványozottan érvényesül a "gyakorlat teszi a mestert " alapelv. "Több, a mediátorok szakmai pályafutását és sikerességét vizsgáló amerikai kutatás jutott arra a megállapításra, hogy nem a papír határozza meg a sikert: a tapasztalat szerint minél több megoldott esetet tudhat maga mögött a mediátor, annál rutinosabb és sikeresebb."

5-10 ezer forintos óradíj

És hogy milyen az elhelyezkedési esély? " Vannak ugyan segítségnyújtást igénylő ügyek szép számmal az élet minden területén, de még így is viszonylag kevesen fordulnak problémás ügyeikkel mediátorhoz. Magyarországon jelenleg 2000-2500 ember tartja magát mediátornak: ám közülük hozzávetőlegesen 150-200 ember foglalkozik ténylegesen a területtel "- tájékoztat Krémer András, az Országos Meditációs Egyesület szociológus végzettségű elnöke. A szakemberek óradíjai is változóak. Általában 5-10 ezer forint körüli óradíjért vállalnak el egy-egy megbízást. Ez alól csupán az üzleti élet szereplői között felmerülő vitás helyzetek képezik a kivételt - mivel itt esetenként milliós nagyságrendű összegek foroghatnak kockán a felek kompromisszumképtelensége miatt. Itt értelemszerűen az óradíjak is magasabbak lesznek. Ezek az összegek azonban - hasonlóan a sztárügyvédek megbízási díjaihoz - titkosak. Krémer András azért hozzáfűzte: a mediátoroknak nem áll szándékában mesterségesen elnyújtani azt az időszakot, míg a felek közösen eljutnak a számukra optimális megoldásig. Mint mondja, a vitás esetek 90 százalékánál elegendő 1-3, alkalmanként 3 órás ülés a megegyezéshez.

Takács Gabriella

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk