Megjelent: 2 éve

Foglalkozása sörkóstoló

A sörkedvelők álomállása lehetne Bagdi Éva munkája, aki a Drehernél sörkóstolóként - hivatalosan "érzékszervi vezetőként" - dolgozik. A munka azonban csak a kívülálló számára jelent szolid italozást, valójában nagy tapasztalatot és háttértudást igénylő elemzői munka. Szakmabemutató sorozatunkban ezúttal a professzionális sörkóstolást vettük nagyító alá.

A sörkedvelők álomállása lehetne Bagdi Éva munkája, aki a Drehernél sörkóstolóként - hivatalosan "érzékszervi vezetőként" - dolgozik. A munka azonban csak a kívülálló számára jelent szolid italozást, valójában nagy tapasztalatot és háttértudást igénylő elemzői munka. Szakmabemutató sorozatunkban ezúttal a professzionális sörkóstolást vettük nagyító alá.

Bagdi Éva húsz éve dolgozik a Dreher Sörgyáraknál, két éve az anyacég (SABMiller) európai érzékszervi vizsgálatait koordinálja. Eredeti végzettsége vegyészmérnök; 2001-ben a Budapesti Műszaki Egyetem kétéves élelmiszer-minősítő szakmérnöki képzését is elvégezte.

Belső tréningen képzik a sörök bírálóit

A szakember egyéb feladatai mellett heti két-három alkalommal részt vesz a sörgyárban a napi érzékszervi bírálatán. Ezen kívül speciális teszteket végez a társsörgyárak mintáiból, valamint ezek eredményeit értékeli ki. Bagdi Éva megjegyzi, munkája sokkal több összetevős, mint az általában hagyományos értelemben gondolt kóstolás. Szakmájában két munkakört kell megkülönbözetni - mégpedig a "bírálót" és a "taste coordinatort". "A bíráló szempontjából nem a lexikális tudás - hanem a tapasztalat és a sörgyártás alapismerete, valamint az iránta érzett elhivatottság szükséges. Képzésük a kiválasztási folyamatot követően kétszer 3 hónapos tréningből áll. Ez idő alatt megtanítjuk a leendő bírálóknak a sörben leggyakrabban előforduló ízhibák felismerését és természetesen megismertetjük a bírálati módszereket is. Mindez 20 perces foglalkozásokat jelent, 48 alkalommal."

Fél decit isznak alkalmanként

A kiválasztott bírálók heti egy-három alkalommal bírálnak söröket. A közvélekedéssel ellentétben azonban szó sincs munkavégzésnek álcázott, konszolidált "italozásról". Alkalmanként maximum 7 mintát tekintenek - helyesebben ízlelnek - meg. Mindez legfeljebb 20-30 perces elfoglaltsággal és összesen nem több, mint fél deciliter sör fogyasztásával jár. Ez a mennyiség annyira elenyésző, hogy a vérből gyakorlatilag nem is kimutatható. "A külső szemlélők csak a látszólagos "iszogatást" látják - a hosszas, folyamatos képzéseket, a nélkülözhetetlen szakmai háttérismereteket, valamint azt, hogy a bírálók a munkát jobbára munkaidejükből kiszakítva végzik, amelyet természetesen később be kell pótolniuk, már nem"- mondja Bagdi Éva. A bírálók többsége ugyanis a cég alkalmazottai más és más területeken: közülük sokan például a termelésirányítás és a minőségbiztosítás területéről érkeznek.

Hozzá kell tenni: bírálóként inkább a sörök érzékszervi vizsgálata zajlik, nem annyira szó szerinti kóstolás. Az érzékszervi vizsgálatok vezetéséért felelős taste coordinátoroknak már élelmiszeripari vagy erjesztési üzemmérnöki diplomával is rendelkezniük kell. Emellett a minőségbiztosítás és a sörgyártási ismeretek megléte is elengedhetetlen.

Ami kell a munkához

Bagdi Éva mindenesetre úgy látja: mindkét terület elsajátítható. A koncentrációs készség, a jó illat és ízérzékelés képessége azonban elengedhetetlenek a feladathoz. A bírálónak emellett használni kell munkája során illat és "ízmemóriáját" is. A hatékony bírálói munkánál egyébként az időfaktor is elengedhetetlen. A tapasztalatok szerint a 10 évnél régebb óta a területen tevékenykedő bírálók szakmai megbízhatósága kimagasló és emeli a színvonalat is.

A szakemberek egyébként - kevés kivételtől eltekintve - szinte mindig késztermékeket vizsgálnak. A bíráló az adott sörmintákat egy több tíz attribútumból álló kritériumlista szerint vizsgálja. A TC (taste coordinator) feladata a vizsgálat eredményeinek értelmezése a rendelkezésre álló statisztikák alkalmazásával - de neki kell javaslatokat tennie az esetleges hibák okaira - és persze a megoldásokra is.

Bagdi Éva azt is elárulta: eredeti végzettségéből adódóan korábban a gyógyszeriparban képzelte el a jövőjét. Ma már egyáltalán nem bánja, hogy nem így hozta az élet. "Sokkal izgalmasabb, különlegesebb munkám van most, hogy szakembernek számítok ezen a területen. Itt valóban olyasmit tudok megosztani az érdeklődőkkel, ami hosszú évek tapasztalatának eredménye."

Takács Gabriella

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk