Megjelent: 2 éve

Szakmaváltás 30 éves kor felett

Lehetséges 30 éves kor felett szakmát váltani, és újra pályakezdőként startolni? Nem könnyű, de nem is lehetetlen vállalkozás. A karriermódosítás alapos előkészítést igényel, akár egy évbe is beletelhet. Ám ha nem érezzük magunkat eddigi szakmánkban, és érdekesebb területre csöppenünk, megéri. Szakértői tanácsok.

Lehetséges 30 éves kor felett szakmát váltani, és újra pályakezdőként startolni? Nem könnyű, de nem is lehetetlen vállalkozás. A karriermódosítás alapos előkészítést igényel, akár egy évbe is beletelhet. Ám ha nem érezzük magunkat eddigi szakmánkban, és érdekesebb területre csöppenünk, megéri. Szakértői tanácsok.

István 35 éves, tíz éve informatikusként dolgozik. Három évvel ezelőtt munka mellett elkezdte a Corvinus egyetem pénzügy szakát, amelyen tavasszal diplomázott. Most még az IT-ben keresi a kenyerét, de váltani szeretne. Fél éve keres állást közgazdasági területen, járt több egyetemi állásbörzén, eleddig sikertelenül. Állítása szerint egyáltalán nincs könnyű dolga: a cégek gyakran értetlenkedéssel fogadják őt. Nem illik bele a 25 éves pályakezdőről alkotott képbe.

Menekülés a kiégés elől

Története nem egyedi - sokan ugyanis épp a harmadik x-en túllépve kezdenek el pályát módosítani. Ezt erősíti meg Dömök Gabriella, a Kozák HR egyén- és szervezetfejlesztésért felelős munkatársa: "Rengetegen járnak abban a cipőben, hogy aktuális munkahelyükre még pályakezdő korukban kerültek. Itt eltöltöttek néhány évet, vélhetőleg kiszámíthatóan lépdeltek előre a ranglétrán. Sokukból nem ritkán vezető lett. Ennek ellenére úgy érzik, valami miatt mégsem kerek a kép. Esetleg menet közben döbbennek rá, hogy mást csinálnának szívesen, vagy úgy érzik, aktuális munkáltatójuk nem nyújt már többé megfelelő perspektívát a számukra és kimerítették a kereteket. Mások viszont ekkor látják elérkezettnek az időt gyermekkori álmaik megvalósítására. A munkavállaló ilyenkor újratervezi egész addigi pályafutását"- mutat rá a karrierváltás jellemző mozgatórugóira Dömök Gabriella.

Mérjük fel, mi érdekel

A váltás ebben a korban sem kivitelezhetetlen. Igaz, pontos előkészítést igényel, hogy a pályakezdő ne essen két szék közül a pad alá. "A váltás tervezése előtt célszerű alaposan végiggondolni - akár szakember, karrier-tanácsadó segítségével is - hogy milyenek a pályamódosítást tervező készségei, mi érdekli igazán és melyek a tervezett váltás főbb mozgatórugói" - világít rá a szakember. A tapasztalatok szerint nem a pénz a váltás legfőbb oka, hanem a munka jellege, a munkakörülmények, a megújulás vágya.

Anyagi áldozat nélkül nem megy

Emellett azt is be kell kalkulálni, hogy a karrier újratervezése érdekében elkerülhetetlen bizonyos mértékű anyagi áldozathozatal. Egyrészt az új területen szükséges szakképzettség megszerzése érdekében. Aránylag szerencsésnek számítanak azok, akiknek az első diploma több "leágazási lehetőséget" is biztosított szakmai szempontból. A karrier újratervezésének másik anyagi természetű hátulütője már a fizetésekben érhető tetten. A kiszemelt területen újra startoló harmincas automatikusan pályakezdőnek minősül, ami a fizetésén is látszódik és egy időre a vezetői posztról is le kell mondania.

Könnyebb a betanulás

Előnyük, hogy rutinosak a munka világában. "Ezek az emberek - szemben a pályakezdők túlnyomó többségével - már megszokták a felelősséget, a határidőket és mindazt, ami a munkával jár. A kezdeti bérhátrány így hamar leküzdhető és a fizetések gyorsabb ütemben növekedhetnek, mint a klasszikus, húszas éveik elején járó pályakezdőknél"- mondja biztatásként Dömök Gabriella. A munkáltatóknak ugyanakkor őket is be kell tanítaniuk.

Okos érvrendszer kell állásinterjún

Nehézség lehet állásinterjún az interjúztató meggyőzése buktató. Ebben kulcsszerepe lehet a korábbi szakterület és a kiszemelt új közti közös pontok megtalálásának. Aki például korábban bankban dolgozott, de a jövőben rendezvényszervezéssel foglalkozna, az felhozhatja példaként, hogy korábbi munkájában a szervezés volt a kedvenc feladattípus. Amennyiben a munka világából nem tud meríteni, akkor célszerű a privát szférából előrukkolni meggyőző példákkal. Meggyőző lehet, ha a rendezvényszervezésre vágyó korábban sikerrel szervezett már meg családtagoknak, barátoknak esküvőt vagy egyéb rendezvényeket.

Mellékállásban már lehet készülni

A tapasztalatok szerint a pályamódosítást minimum egy évvel a tervezett váltás előtt el kell kezdeni. "A munkahelyükről külső kényszer hatására távozóknak nagyjából egy évbe telt normalizálni a helyzetüket és rendezni a soraikat. Ezzel egy tervezett pályamódosítás előtt sem árt számolni"- fűzi hozzá Dömök Gabriella. A HR-szakember szerint célszerű figyelembe venni, hogy ma egyre kevésbé működőképes gyakorlat kizárólag egy pályára készülni és egy életen át azzal tervezni. Ehelyett szükség van egyéb opciókra és B-tervekre is. Megoldás lehet a tervezett pályamódosítás kapcsán már munka mellett, párhuzamosan tevékenykedni a kiszemelt területen és csak biztos bevétel vagy állásajánlat esetén váltani.

Takács Gabriella

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk