Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A pedagógusok uniós szintű munkakörülményeket várnak az új kormánytól

A pedagógus-életpálya kidolgozása és bevezetése mellett uniós mércéhez igazodó élet- és munkakörülményeket, illetve minden szinten valódi érdekegyeztetést vár többek között az új kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

images

images

Galló Istvánné, a PSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, elvárják az új kormánytól az oktatás, a nevelés, a képzés és a kutatás társadalmi fontosságának elismerését. Mint mondta, az érdekeltek bevonásával hosszú távú oktatáspolitikai koncepció kialakítására van szükség.

A szakszervezeti vezető az állam egyetemleges felelősségét kifejező és működési garanciát nyújtó oktatásfinanszírozást sürgetett. Szerinte a ciklus végére az uniós kereseti átlagot megközelítő bérrendszert kell kialakítani, korrigálni szükséges a bértáblát, újabb fokozatokkal kiegészítve azt, s emelni kell a pótlékokat is.

Vissza kell állítani a pedagóguspálya presztízsét, s a minőségi munka elismerésének forrásait bővíteni kell - szögezte le. Hosszú távon stabil jogi szabályozásra van szükség a közoktatásban, és csökkenteni kell a közoktatásban dolgozók adminisztrációs terheit. Növelni kell a továbbképzési és átképzési lehetőségek finanszírozási keretét - sorolta elvárásaikat.

Galló Istvánné szerint értékelni kell a közoktatási társulásokat, hogy mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Szólt a tanulói órák csökkentéséről is, megjegyezve, hogy ez elsősorban nem tanulói érdekeket szolgált, hanem burkolt pedagógus-elbocsátást idézett elő.

Azon igényüknek is hangot adott, hogy a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítők nyugdíjba vonulásának rugalmassá tételét megvalósítsák.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tapasztalataik szerint a pedagógusok többsége támogatja alsótagozaton a buktatás visszaállítását. Az iskolai agresszió elleni hatékony fellépést azonban szerinte nem az "iskolából való kicsapással" lehet megoldani. Mint mondta, az önkormányzatoknak kellene kijelölniük olyan közoktatási intézményeket, amelyeknek fel kellene venniük a problémás gyerekeket, s ott speciálisan képzett pedagógusok foglalkoznának velük. Elengedni viszont nem szabad őket, annak ugyanis beláthatatlan következményei lennének - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a PSZ mindig a politikai pártoktól való függetlensége megőrzésére törekedett, ezen nem is kíván változtatni. Konstruktív együttműködésre törekednek a hatalmon lévő pártokkal és az ellenzékkel, s támogatnak minden olyan politikai erőt, amelyik a PSZ által képviseltekkel azonosul és megvalósításáért partnerséget vállal - közölte Galló Istvánné.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter